Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,0310
EURO
44,2241
IMKB
9.380,000
ALTIN
4.204,170
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 30 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BAŞBAKAN ÖYLE DEMİŞTİ AMA. ÖYLE DEĞİL MİŞ...!
BAŞBAKAN ÖYLE DEMİŞTİ AMA. ÖYLE DEĞİL MİŞ...!
 
Prof. Ahmet İnsel ve ve Prof. Seyfettin Gürsel bağımsızların da partili vekiller gibi hakları olduğunu açıkladı.
 
21.7.2007 - 00:18
 Başbakan’ın bağımsızlar için uyarılarına karşı, Prof. İnsel bağımsızların da partili vekiller gibi hakları olduğunu anlattı; “Lider baskısı olmadan seçmeninin sesini Meclis’e taşır, kanun teklifi verir, her kanun değişikliğine müdahale eder” dedi.

22 Temmuz seçimi, rekor sayıda bağımsız milletvekili adayının katılmasıyla tarihe geçecek. Bağımsızların yine rekor düzeyde Meclis’e gireceği yönünde tahminler üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan, özellikle Güneydoğu’da “Bağımsıza verilecek oy boşa gider” çağrısı yaptı, ardından “MHP de Meclis’e girerse, bunların vuruşmalarını mı izleyeceğiz” dedi. Prof. Ahmet İnsel ve Prof. Seyfettin Gürsel, Meclis İçtüzüğü’ne göre bağımsız milletvekillerinin neler yapabileceğini NTVMSNBC’ye anlattılar.
Prof. İnsel bağımsız milletvekillerinin, TBMM’deki komisyon toplantılarını izleme, parti ve lider tahakkümünden bağımsız soru önergesi verme, kanun teklifi verme gibi hakları olduğunu, bu yetkilerle her bağımsızın küçük bir parti gibi çalışabileceğini, kendi seçmenlerinin sesini doğrudan Meclis’e taşıyacaklarını söyledi:

Meclis komisyonlarını izleyebilir:
Meclis Komisyonları’nda üye olamasa da, komisyon toplantılarına katılma, orada söz söyleme hakkına sahipler. Dolayısıyla, önerge veremeseler bile, kanunların tartışıldığı ve hazırlandığı komisyon toplantılarında sözünü söyleyip, zabıtlara geçirilmesini sağlayabilir. Bu çok önemli. Ayrıca bağımsızlar, Meclis’teki önemli iki komisyonda nisbi temsille temsil edilebilir. Biri Plan ve Bütçe Komisyonu. Bu komisyonun kuruluşunda siyasi partilerin ve bağımsızların oranlarına göre temsil edilebilmeleri söz konusu. Diğeri de Meclis İnsan Hakları Komisyonu.

Kanun teklifi verebilir:
Bağımsızlar da, partili milletvekili gibi kanun teklifi verme hakkına sahip. Onların verdiği kanun teklifleri de, diğer partilerin verdikleri kanun teklifleriyle aynı muameleye tabi. Bağımsız milletvekili, teklifinin komisyonlarda bekletilmesi durumunda, 45 gün içinde Genel Kurul’a indirmeyi talep etme hakkına sahip. Dolayısıyla bir milletvekilinin “Genel başkanın onayını aldım, almadım”, “Partinin hoşuna gider, gitmez” türünden kaygılarını gözetmeden, bağımsızlar kanun teklifi verip, bunu Meclis Genel Kurulu’na kadar indirmek ve en azından Meclis vicdanını bu kanun teklifleriyle zorlamak, toplumsal hassasiyeti Meclis’e taşımak olanağına sahipler.

Parti tahakkümü olmadan soru sorabilir:
Bağımsız milletvekillerinin bakanlara toplumdaki bir sorunla ilgili yazılı ve sözlü soru sorma hakları da var. Bugün milletvekilleri bu soruları zaten yöneltiyor ama parti politikaları çerçevesinde ve parti başkanının uygun bulduğu şekilde yöneltiyorlar. Bağımsızlar bunu çok daha geniş bir talepte yapabilecek. Grup kurmuş partilerin temsil haklarından yararlanamayacaklar, ama parti genel başkanlarının emrinde olmadan, kendi seçmenlerinin seslerini doğrudan Meclis’e taşıyacaklar. Bu da seçmen-milletvekili ilişkisinin küçük boyutta bir deneyi olacak.

MECLİS’TEKİ ANLAŞMALARI TEŞHİR EDERLER
Prof. İnsel, bağımsız milletvekillerinin küçük bir siyasi parti gibi çalışabileceğini vurgularken, “Bugüne kadar bağımsız seçilen milletvekilleri yerel, feodal güçlere dayanarak seçilmiş kişilerdi ve bağımsız milletvekilliği fonksiyonuna çok önem vermemişlerdi, bağımsız milletvekilliğini bir tür emeklilik gibi algılamışlardı” dedi.

“Baskın Oran, Ufuk Uras gibi bağımsız milletvekili adaylarının Meclis’te demokrat, sol vicdanın sesi olacağını” söyleyen Prof. İnsel, bağımsız milletvekillerinin, partilerin gündeme getirmediği tüm sorunları Meclis’e taşıyabileceğini kaydetti. İnsel, bağımsızların öneminin “Meclis’te, partiler arası anlaşmaları, kabul edilemez kanun düzenlemelerini teşhir etmek, toplumu bunlardan haberdar etmek” olacağını da vurguladı.

SİVİL TOPLUMUN GÖZÜ KULAĞI OLACAKLAR
Prof. Seyfettin Gürsel de, Başbakan’ın sözlerine karşı, özellikle sol bağımsız adayların, iktidar-anamuhalefet tekelini kıracağını söyledi. Gürsel, şöyle dedi:
“Liderinin ağzına bakan ve ’3 maymun’u oynayan milletvekilleri kaç yüz tane olursa olsun etkileri olmayabilir ama, ’3 maymun’u oynamayı reddeden bir bağımsız milletvekili çok daha etkili olabilir. Bu açıdan da anamuhalefet ve iktidar partilerinin ‘bağımsıza oy vermeyin’ demesi, potansiyellerini olduğu gibi koruma ya da artırmak için tehditleri ortadan kaldırma taktiğidir.”

Gürsel, bağımsızların Meclis’te olan biteni kamuoyuna aktaracağını da belirterek, “Parlamento’da sivil toplumun gözü kulağı olacaklar. Bu şeffaflık daha kolay sağlanacak. Baskın Oran ve Ufuk Uras seçildikleri takdirde, gelecekte gerçek bir sosyal demokrat partinin, sosyalist partinin kurulmasının ilk adımı, umudu olabilirler. Sadece Parlamento’da alacakları oy miktarı önemli değil, Türkiye’de solun geleceği açısından da önemliler” diye konuştu.

DTP’LİLER MHP’YLE PROVOKASYONA GELMEMELİ
Prof. Gürsel, DTP’nin desteklediği bağımsız adayların anahtar rol oynayacaklarına da dikkat çekti. Gürsel şöyle devam etti:

“Anayasa çoğunluğu referanduma gitmek için 330 istiyor. AKP yeni bir anayasa vaadetti; daha demokratik, daha özgürlükçü bir anayasa. AKP’nin 330 milletvekili çıkarabileceğini sanmıyorum. Dolayısıyla desteğe ihtiyacı olacak. CHP işi yokuşa sürmeye kalkarsa, o zaman onların desteği önemli olacak. Yeni bir anayasa Türkiye’nin birçok sorununu aşacaktır. MHP açıkça provoke edeceklerini söylüyor zaten. DTP’liler provokasyona gelmemeliler. Onların da Türkiye’nin gelişmesini desteklemeleri gerekir, şiddete karşı çıkmaları gerekir. Bunları yaptıkları sürece kendilerine yönelecek baskıları da aşarlar.”
NTV


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


O ALÇAKLAR ÖLDÜRÜLDÜ

BAHÇELİ: BİZ UYANIK KUZUYUZ

UNAKITAN GEMİLERİ VE MISIRLARI SAVUNDU
»  CHP'NİN YENİ AFİŞLERİ AKP'Yİ ÇOK KIZDIRACAK
»  UZAN'IN İDDİALARINA ÖMER ÇELİK'TEN JET YALANLAMA
»  ERDOĞAN'DAN ERBAKAN'A :''ALLAHIN AVUKATI''
»  PKK'LI TERÖRİST TSK'DA ÇALIŞMIŞ!
»  LEYLA ZANA: "TÜRKİYE'NİN BÖLÜNME ZAMANI GELDİ" DEDİ
»  DİĞER GEMİCİKLERDE ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI
»  WASHİNGTON POST'TAN SEÇİM SONRASI KEHANETİ!
»  'KATİL ERDOĞAN' SLOGANINA TUTUKLAMA
»  ERDOĞAN'DAN ROBERTO CARLOS YORUMU
»  HİLMİ ÖZKÖK'E SALDIRI İDDİASI
»  ''EVLENECEĞİZ''SÖZÜ VERDİ HAPİSTEN KURTULAMADI
»  MECLİS ÇAYCILARINI YILDIRIM MAYRUK GİYDİRECEK
»  İŞTE 22 TEMMUZ SEÇİMİNİN UNUTULMAZLARI
»  MİTİNG REKORU ERDOĞAN'IN
»  SEÇİM ÖNCESİNDE SON ANKET!
»  300 ERKEKTEN SONRA UYANDI!
»  İSMAİLAĞA CEMAATİNE CEP MESAJI OYUNU
»  İL BAZINDA ANKET, HANGİ PARTİ KAÇ VEKİL ÇIKARIR?
»  ''BAŞBAKAN'IN KASTETTİĞİ BEYEFENDİ BENİM''
»  ERDOĞAN, İKİNCİ KEZ DEDE OLUYOR
»  SEÇİM ÖNCESİ YÜCE DİVAN'IN EN KRİTİK KARARI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.