Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,3739
EURO
45,5649
IMKB
9.350,000
ALTIN
4.289,450
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BELEDİYELERE "İSTEDİĞİN GİBİ YOL" YETKİSİ
BELEDİYELERE  İSTEDİĞİN GİBİ YOL  YETKİSİ
 
İktidar, vergilerdeki kontrolü yerel yönetime devrediyor Artık isteyen 3 kat artıracak isteyen ayrımcılık yapacak
 
19.9.2007 - 10:55

AKP’NİN ‘sivil Anayasa’ sloganıyla kamuoyuna kısmen yansıttığı taslakta, vergi ile ilgili stratejik bir adım atılıyor. Devletin en önemli gelir kaynağı olan vergilerin bir kısmını değiştirme yetkisi, Bakanlar Kurulu’ndan alınarak yerel yönetimlere devrediliyor.

Kemalist düşünceyi Anayasa’dan çıkarma girişimlerinin gölgesinde hazırlanan Anayasa Taslağı, ‘Türk’ ifadesinin yerine Türkiyelilik düşüncesinin benimsenmesi, farklı etnik yapılara Anayasa’da yer verilmesi ve türbanın üniversitelere girmesine olanak sağlaması gibi konularda da eleştiri oklarına hedef olmaya devam ediyor.

Özerklik korkusu

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin, yeni Anayasa’da Kürtlere daha geniş haklar tanınacağı, bu yüzden şu aşamada AKP’ye savaş açmanın Kürt halkına savaş açmak anlamına geleceğini söylemesi de kafalardaki soru işaretlerini arttırdı.

Vergideki yetki transferinin belediyeleri özerk hale getireceği, bu durumun da belediyeleri denetim mekanizmasından çıkartarak federe bir hale taşıyacağı kaygısı oluşmaya başladı.

Anayasa Taslağı’ndaki bir başka detay ise merkezi yönetimin belediye başkanlarını görevden uzaklaştırma yetkisinin kaldırılması.

Haksız vergi

Vergi miktarlarında sınır belirleme yetkisinin yeni Anayasa ile birlikte yerel yönetimlere bırakılmasının haksız vergiye neden olacağını söyleyen DSP Genel Sekreteri Masum Türker de, Anayasa Taslağı’ndaki bu tehlikeye dikkat çekti. Geçmişte de birtakım vergilerin mahalli idarelerce toplandığını hatırlatan Türker, bu durumun vatandaşlara aşırı vergi olarak yansıdığını aktardı.

Özbudun savundu

Sivil Anayasa Taslağı’nı hazırlayan Bilim Kurulu’nun Başkanı Prof. Dr. Ergun Özbudun, vergileri değiştirme yetkisi, Bakanlar Kurulu’ndan alınarak yerel yönetimlere devredilmesinin, belediyelere vergi salma yetkisi vermediğini açıkladı. Özbudun, “Zaten kanunla yerel idarelere bırakılmış emlak, çöp gibi vergiler var; başkaları da olabilir” diye konuştu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CAN ATAKLI'NIN KOVULUŞ NEDENİ KÜRTÇE DUBLAJLI FİLM

"PKK'YA KARŞI ASKERİ SEÇENEK MASADA"

KIYAMET GÖSTERGESİ YECÜC-MECÜC HAREKETE Mİ GEÇTİ?
»  İNSAN ETİNİN TADI DAMAĞINDA KALMIŞ
»  MHP İKİ AYRI ANAYASA İZLEME EKİBİ OLUŞTURDU
»  CUMHURBAŞKANI GÜL'DEKİ GİZLİ PKK RAPORU
»  AVRUPA PARLAMENTOSUNDA ŞERİAT TARTIŞMASI
»  AKP'NİN MYK TOPLANTISINDA NELER KONUŞULDU?
»  ''TÜRKİYE, MALEZYA OLMAZ''
»  ESKİ BAKAN ŞENER'DEN YENİ ANAYASA ELEŞTİRİSİ
»  CUMHURBAŞKANI GÜL: "HERKES FARKLILIKLARI HAZMEDECEK
»  SAHTE ALTIN MODASI
»  MALATYA KATLİAMI SORUŞTURMASINA ŞOK İHBAR
»  VE HAYRUNNİSA GÜL PROTOKOLDE...
»  PINAR SELEK'TEN 'ÖCALAN EVLİLİK TEKLİF ETTİ' CEVABI
»  FEHRİYE ERDAL YENİDEN YARGILANACAK
»  İSMAİL TÜRÜT CANLI YAYINDA ÇILDIRDI
»  KKTC'DE PROTOKOLE HAYRUNİSA HANIM AYARI
»  OKULDU KEÇİ AHIRI OLDU
»  60-70 BİN KİŞİYİ DOYURACAK ÇORBA PİŞİRDİLER
»  "ÖRGÜTLERİ TERÖRİST OLARAK İLAN ETMEK YETMİYOR"
»  10 BİN ASKERLE BÜYÜK PKK OPERASYONU
»  ERDOĞAN'DAN POLİS'E BOMBA ÖVGÜSÜ
»  REKTÖRLERİN TÜRBAN İSYANI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.