Sarıkamış’ta donarak can veren 90 bin şehidin yattığı topraklar Orman İşletme Müdürlüğü’nce fidan dikme bahanesiyle tarla gibi sürüldü. Tahrip edilen çok sayıda şehit mezarı kayboldu.
Sorumlular ortaya
çıkarılsın
1. Dünya Savaşı sırasında 90 bin vatan evladı Kars’ın Sarıkamış ilçesinde donarak can vermişti. Vatandaşlar, “Bu topraklar uğruna hayatını hiçe sayan Mehmetçiklerin aziz hatıralarına yapılan bu çirkin olayın sorumlularının cezalandırılması gerekmektedir” dedi.
Şehitlere saygısızlık
Sarıkamış’ta Allahuekber ve Soğanlı dağlarında şehit düşen 90 bin askerin bulunduğu topraklara, Orman İşletme Müdürlüğünce fidan dikildiği ileri sürüldü
Kars’ın Sarıkamış ilçesinde 91 yıl önce Allahuekber ve Soğanlı dağlarında şehit düşen 90 bin askerin bulunduğu topraklarda, Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğünce sürüm yapılıp fidan dikildiği iddia edildi. Sarıkamışlı kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Allahuekber ve Soğanlı dağlarının her tarafında taşlarla çevrili şehit mezarlıklarının bulunduğunu belirterek, bu mezarların birçoğunun tahrip edilmesi sonucu kaybedildiği iddiasında bulundu.
Kemikleri sızlıyor
Bu durumun şehitlerin kemiklerini sızlattığını ifade eden Sönmez, “Şehitlerimizin rahat uyumalarını sağlamak için yetkililerin, sivil toplum örgütlerinin derhal harekete geçerek Soğanlı dağlarında sahipsiz yatan Şarıkamış şehitlerine ait mezarlıklara fidan dikilmesini engellemeleri gerekir” dedi. Kars Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Şahin de 2 yıl önce milli park alanı olarak ilan edilmeden ağaçlandırma çalışması yapıldığını söyledi. Söz konusu bölgede bir traktörün bulunmasından kendisinin sorumlu olacağını ifade eden Şahin, “Yayıklı köyü yaylası milli park alanı olarak ilan edilmeden önce bölgede sürüm yapılarak ağaçlandırma çalışması yapılmıştı. Ancak bugün o bölgede bir traktör bulamazsınız” diye konuştu. Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden ise bölgenin şehitlik alanı olmadığını belirterek, “Biz köylülerin hayvan otlatmakta kullandığı yerleri ağaçlandırdık. Bölge kesinlikle emanetimiz olan şehitlerimizin yattığı bölgede değildir” dedi.
Zafere giden taarruz
1. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi’nden büyük bir saldırı başlatarak ilerleyen Ermeniler’i, 86 yıl önce, 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa ve Mehmetçikler durdurdu.
Osmanlı İmparatorluğu’nun I. Dünya Savaşı sonunda galipler arasında paylaşılmasını fırsat bilen Ermeniler, bundan bir hisse koparabilmek için doğu illerimize doğru ilerlemeye başlamışlardı. Hatta bazı vilâyetlerimizi alarak büyük katliâma giriştiler. Ermenilerin Türkler aleyhine geliştirdikleri olaylar ve gerekse Haziran 1920’den itibaren Oltu bölgesinde başlattıkları taarruz ve işgal hareketlerine TBMM Hükümeti olarak artık bir son vermenin zamanı gelmişti. Ayrıca bu sıralarda siyasi yönden Ruslar ile başlayan ilişkileri geliştirebilmek bakımından, direkt olarak sınırdan bağlantı kurmak ve işgal altındaki Türk topraklarını kurtarmak zorunlu bir hal almıştı. Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Doğu Cephesi Komutanlığı birlikleri, Atatürk’ten aldığı telgrafla, 28 Eylül 1920’den itibaren Sarıkamış-Kars-Gümrü doğrultusunda taarruza başladı. 29 Eylül’de Sarıkamış, 30 Ekim’de de Kars geri alındı.
Atatürk’ün telgrafı
Doğu Cephesi Komutanlığına - Erzurum
20 Eylül 1920
1. Doğu Ordumuz hemen, Kars genel istikametinde taarruz edecektir. Harekat birinci devrede, Kağızman-Novo Selim - Merdenek hattına kadar ilerletilecektir. Bununla beraber bu hat, kesin olmayıp durum elverişli olduğu takdirde taarruza başlangıçtan itibaren daha doğuya doğru da devam edilmelidir. Asıl maksat; Ermeni Silahlı Kuvvetleri’ni imha etmektir. Bunun için, taarruzun baskınla başlaması lazımdır ve Ermeniler’e daha önceden herhangi bir şekilde duyurmaktan kesin olarak sakınılmalıdır. Silahsız Ermeniler aleyhinde her türlü tecavüzden kesin olarak kaçınılacaktır.
3. Esası, Büyük Millet Meclisi’nce kararlaştırılmış olan bu kararname, Bakanlar Kurulu’nca kabul olunmuş ve Genelkurmay Başkanlığı kanaliyle, Doğu Cephesi Komutanlığı’na bildirilmiştir.