Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2341
EURO
35,0576
IMKB
10.644,000
ALTIN
2.517,050
 
Hava Durumu ANKARA
16 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BUYRUN "TÜRK SOFRASINA"
BUYRUN   TÜRK SOFRASINA
 
Türk sofrasını, 2012’de UNESCO dünya kültür mirası listesine aldırmak için dosya hazırlanıyor.
 
27.12.2010 - 06:00

Türkmutfağı desen kolaydı. Tas kebabıpilav, kuru fasulye-pilav, yapmak sarma, hünkâr da imamda beğendi derken mutfağı çıkarırdın. “Arzuya göre” hamsi diblesi,muhlama, yuvalama, şiveydiz, Kayseri mantısı ve Anadolu’nun dört bucağından bin bir çeşidi “ilave ederek”mutfağı yöresel tatlarla zenginleştirirdin. Ama sofra problemli. Sofrayı, birmillete özgü sofra yapan ortak ritüeli bulmak lazım. Hangi kültürel öğelerle hazırlayacaksın o sofrayı? Ne uzunlukta oturulan bir sofra olacak? İhap Hulusi’nin Kulüp Rakı etiketindeki gibi saatlerce sohbet vaat eden bir soframı olacak? Çilingir sofrasımı, yoksa çalakaşık tıkınılan bir soframı? Ya da yarışmacıların birbirine çemkirip çatal bıçakta kıl tüy aradığı “Yemekteyiz” zevksizliğinde bir soframı?

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Öcal Oğuz’un verdiği bilgiye göre, 2012 yılı için “Türk Sofrası” başlıklı bir dosya hazırlanıyor. UNESCO’nun 2010 kültürelmiras listesine Kırkpınar yağlı güreşleri, semah ve geleneksel sohbet toplantıları ile girdik ya, 2011 ve 2012 için de yeni adaylarımız olacak. 2011 için düğün yemeği ve ritüeli olarak “keşkek” sunulmuş. 2001’den beri her yıl olduğu gibi UNESCO ölçüp biçecek, adayları listeye kabul edecek ya da etmeyecek. Peki 2012 öneri dosyasında nasıl bir Türk sofrası sunulacak? Yöresel geleneklerin kuşaklar aşırırak bugüne taşıdığı sofralarmalûm, yerel kültürü yansıtır. İyi de, sofra adabındamillet olarak ortak ritüelimiz nedir? Kayseri’dekimantılı, pastırmalı sofralarla, “sümüklü” İzmir’deki balıklı sofraların ortak yanı varmıdır? Ne bileyim, sofraya oturduğumuzda Fransızlar gibi ortak bir ruhu paylaşırmıyız?

MİLLİYETÇİ-LİBERAL ÇATIŞMASI
Fransız gastronomisi bu yıl UNESCO’nun kültür mirası listesine girdi. Fransızmutfağı değil, gastronomisi. Yani hangi yemek, hangi yöreden gelen etlerle, otlarla hazırlanır, hangi yemek hangi şarapla gider, hangi tabak hangisinin arkasından gelir, onun sanatı. HemCumhurbaşkanı Sarkozy, hemde Paul Bocuse’dan, Alain Ducasse ve Guy Savoy’a ünlü şefler, bunun için iki yıldır lobi yapıyordu. Şefler, yerel üreticileri ve Fransız usulü yeme-içmeyi, globalleşmenin zararlı etkilerinden, uyduruk tıkınma alışkanlıklarından korumayı amaçlıyordu. Sarkozy ise “Dünyanın en iyi gastronomisi bizde” şeklindeki hamve kibirli çıkışla yaptı lobisini.

Gastronomlar pek içerledi. Konseptin ne olduğunu Fransa’nın dosyasını hazırlayan gastronomi uzmanı Jean-Robert Pitte açıkladı. Maksat, üstünlük taslamak ya da en hakiki boeuf bourguignon tarifini korumak değildi. Çünkü her kültürün kendine göre iyi ve kaliteli yemekleri vardı, insanlar da toplanıp bir şölen havasında sofradaki lezzeti paylaşabilirdi. Fransa’nın amacı ise kendi şölenlerini paylaşma usulünü korumaktı. Sonunda Fransız gastronomisi “İnsanların, güzel yeme içme sanatının tadını hep birlikte çıkarmak üzere bir araya geldiği ziyafet” tanımlamasıyla UNESCO listesine girdi. En iyi çiftlik ürünlerinin seçiminden, yemek-şarap uyumu ve koklama-tatma jestlerine kadar uzanan bir kültür olarak kabul edildi.

Ancak Fransa’daki tartışma bitmedi. Dünyadan genç kuşak şeflerin katılımıyla yeni lezzetlerin sunulduğu Yemek Festivali’nin kurucusu Luc Dubanchet’ye göre, kültürmirasını koruma işi lüzumsuz bir çabaydı. Yemek çeşitleri etrafında dönenmilliyetçi husumetleri boşu boşuna canlandırıp körükleyecek, Fransa’nın burnu büyük imajını da iyice kuvvetlendirecekti. Dubanchet’ye göremutfak, insanlığın ortak evrensel diliydi, dogmatik yemek tarifleriyle iktidarmücadelesine girmek saçmalıktı. Siyaset ise başka telden çalıyordu. UNESCO’ya sunulan teklifin takibinden sorumlu Senatör Catherine Dumas’ya göre, bu sayede Fransız geleneklerine uymayan AB dayatmalarına karşı daha dirençli olabileceklerdi. Tarımve kültür bakanlıkları da Fransız gastronomi geleneğini okullarda da dahil olmak üzere korumak için somut önlemler alacaklarını açıkladılar. Fransa’daki tartışma,milliyetçi çizgiyle globalleşmeye açık liberal görüş arasında. Bizde Türk sofrası tartışması nasıl seyreder, çok merak ediyorum.

AYŞE ÖZEK KARASU- GAZETE HABERTURK- HT PAZAR



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ALLİANOİ ANTİK KENTİNİ HEP BİRLİKTE BOĞDULAR!

DİZİLERİN UZUNLUĞU İSYAN ETTİRDİ!

EFSANE SANATÇININ UZUN BİR ARADAN SONRA İLK FOTOĞRAFI
»  İŞTE MEHMET AKİF ERSOY'UN BİLİNMEYEN ŞİİRİ!
»  AÇILIŞI HERKESİN ÖNÜNDE LEZBİYENLE SEVİŞEREK YAPTI
»  YAŞLI ELEKTRİKÇİNİN EVİNDEN 271 PİCASSO TABLOSU ÇIKTI
»  HIRSIZIN KİTABI REKOR KIRIYOR!
»  "PADİŞAH SEVİŞİR Mİ?" DİYE ÇOK KIZDILAR!
»  BAKAN GÜNAY'A PROTESTO!
»  TÜRKİYE'NİN İLK LAZCA KURSU AÇILDI!
»  BAHÇESİN'DEN TARİH ÇIKTI!
»  MTV AVRUPA MÜZİK ÖDÜLLERİ SAHİBLERİNİ BULDU
»  İMPARATOR KANALİZASYONDAN ÇIKTI
»  DEVLET HALK DANSLARI TOPLULUĞU'NDA GİZLİ KAMERA
»  SEYİRCİLERİ ÇIRILÇIPLAK KUCAKLIYORLAR!
»  SİBEL KEKİLİ'NİN DİZİSİ REKOR KIRIYOR!
»  ÇANAKKALE'DE ANZAK ARAŞTIRMASI
»   ESKİ KİTAP KAPAĞI 155 BİN DOLARA SATILDI!
»  BU SEFER MAĞDUR CEM GARİPOĞLU
»  "O TECAVÜZLERİ ANLATAMAZ Kİ!"
»  ALTIN PORTAKAL ÖDÜLLERİ DAĞITILDI
»  O NUN İŞİ İSKAMBİLDEN KULELER YAPMAK
»   O MEDRESE MÜZE OLUYOR!
»  ALTIN PORTAKAL OLAYLI BAŞLADI!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.