Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Medya Günlüğü’nde yayınlanan "Rusya'da Hakan Fidan kitabı" başlıklı haberi kaynak göstermeden kullanan Sözcü’nün internet sitesiyle gazetenin yazarı Yılmaz Özdil’in, “Bir basın organının özel çabalarla gerçekleştirdiği ürün, bir başka basın organı tarafından kendi ürünüymüş gibi kamuoyuna sunulamaz. Yayınlarda intihale başvurulamaz” maddesinin ihlal edilmesi nedeniyle uyarılmalarına karar verdi.
Şikayete konu olan haber Medya Günlüğü’nde 4 Mayıs 2025 tarihinde yayınlanırken, Medya Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Cenk Başlamış, 20 Mayıs tarihinde Basın Konseyi’ne başvuru yaptı. Başvuruda, şu ifadeler yer aldı:
“Yılmaz Özdil, dakikalarca anlattığı haberin kaynağına kesinlikle değinmemiş ve izleyenlere kendi edindiği bilgileri aktarıyormuş gibi konuşmuştur. Bu açık bir intihaldir. ( Kırmızı Beyaz Programı’nın sunucusu İpek Özbey şikayet kapsamımızın dışındadır.)
Aynı haber Sözcü gazetesinin kağıt baskısında ve internet sitesinde ise 8 Mayıs 2025 tarihinde yayınlanmıştır. Sözcü’nün birinci sayfasında Cem Yıldırım imzasıyla aynı konu, ‘Türkiye, Yılmaz Özdil Sözcü TV yayınlayınca öğrendi’ üst başlığı ve ‘İşte Ermeni istihbaratçının yazdığı Hakan Fidan kitabı’ başlığıyla haberleştirilmiştir. Ancak kaynak belirtilmemiştir.
Medya Günlüğü 11 Mayıs’ta bu haberin kaynak belirtilmeden kullanılmasını eleştiren ve yanıt verilmesini isteyen bir haber yayınlamış ancak SÖZCÜ TV ve Sözcü Gazetesi bu yayına bir yanıt vermemiştir.”
Başlamış, bu nedenlerle, gazeteci Yılmaz Özdil, muhabir Cem Yıldırım, Sözcü TV, Sözcü gazetesi ve internet sitesinin Basın Meslek İlkelerinin 8. Maddesi’ni ihlal ettiğini savunarak ve Basın Konseyi’nin değerlendirmesine ve hakemliğine başvurdu.
Basın Konseyi: 8'inci madde ihlal edildi
Basın Konseyi’nde yapılan açıklamaya göre, Medya Günlüğü’nün başvurusunun ulaşmasından sonra şikayet edilen kişilere şikayetler hem posta yoluyla gönderildi hem de telefonla bilgi verildi.
Basın Konseyi Sekreterlik görüşünde ise şöyle denildi:
“Şikayete konu olan haberin tam metni ve alıntılanan haberin kendisi incelendiğinde medyagunlugu.com internet sitesinde 4 Mayıs 2025’te Fuad Seferov imzasıyla yayınlanan haberin Sözcü.com.tr sitesinde Cem Yıldırım imzasıyla birebir kullanıldığı, sadece bazı cümle ve ifadelerin değiştirildiği görülmektedir.
Aynı şekilde Yılmaz Özdil’in SZC TV’de yaptığı yorumlarda da bu kitaptan ve haberden söz edildiği ancak hiçbir şekilde kaynak belirtilmediği görülmüştür.
Basın Meslek İlkeleri’nin 8. Maddesi açıktır: “Bir basın organının özel çabalarla gerçekleştirdiği ürün, bir başka basın organı tarafından kendi ürünüymüş gibi kamuoyuna sunulamaz. Yayınlarda intihale başvurulamaz.”
Bu bilgiler ışığında Genel Sekreterlik olarak 8. maddenin ihlal edildiği görüşündeyiz.
Bu nedenle Cem Yıldırım ve Yılmaz Özdil hakkında UYARI kararı verilmesinin uygun olduğunu düşünüyoruz.”
Uyarı kararı verildi
Yüksek Kurul kararında ise “Yüksek Kurul üyeleri genel olarak Genel Sekreterlik görüşüne katılmakla birlikte bir üye basın meslek ilkelerinin “Gazeteci görevini taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır” şeklindeki 12. Maddesinin de ihlal edildiğini ifade etti. Başka bir üye yaptırımın 8. Maddeden olması gerektiğini çünkü asıl ihlalin bu maddeyle ilgili olduğunu kaydetti. Diğer üyeler de bu görüşe katıldılar. Yapılan oylamada oy birliğiyle İHLAL olduğuna karar verildi. Yapılan ikinci oylamada 3 üye KINAMA, 9 üye UYARI kararı verilmesini istedi. Basın Konseyi Yüksek Kurulu böylelikle SZC TV yorumcusu Yılmaz Özdil’e ve Sözcü Gazetesi Muhabiri Cem Yıldırım’a UYARI kararı verilmesine hükmetmiştir.” ifadeleri yer aldı