Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
48,0781
EURO
56,1782
IMKB
14.514,820
ALTIN
7.172,188
 
Hava Durumu ANKARA
17 / 34 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Teknoloji   Magazin   Polis Adliye 
 
Biber ve Nektarinde Yasaklı Madde!
Biber ve Nektarinde Yasaklı Madde!
 
Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen bazı gıda ürünleri kimyasal alarm sistemine takıldı. Sağlığı tehdit eden bu tehlikeli sevkiyatlar AB pazarına sokulmadı.
 
24.8.2026 - 11:11

Türkiye’den Avrupa ülkelerine gönderilen bazı tarım ürünleri, Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi’ne (RASFF) takıldı.

Sözcü'de yer alan habere göre Bulgaristan’a gönderilen biberlerde limitlerin üzerinde pestisit kalıntıları bulundu.Tatlı biberde tespit edilen miktarın yasal sınırın 10 katı olduğu tespit edildi.Hırvatistan’a gönderilen nektarinlerde ise yüksek nikel içeriği bulundu.

Türkiye'den Avrupa pazarına ihraç edilen birtakım sebze ve meyvelerde gerçekleştirilen denetimler sonucunda, izin verilen yasal limitlerin üzerinde tarımsal ilaç kalıntısına rastlandı.

Bulgaristan tarafından yapılan bildirimde, Türkiye’den gönderilen taze biberlerde birden fazla pestisit kalıntısına rastlandı. Kontroller sırasında emamektin, formetanat ve tebufenpirad tespit edilen sevkiyatla ilgili sınırda işlem uygulandı ve ürünlerin Avrupa Birliği pazarına girişine izin verilmedi.

Bulgaristan, Türkiye'den yola çıkan taze biber sevkiyatında birden fazla tarım ilacı kalıntısı bulunduğunu bildirdi. Yapılan denetimler neticesinde emamektin, formetanat ve tebufenpirad maddelerine rastlanan bu ürünler için sınırda yasal işlem başlatılarak Avrupa Birliği pazarına girmelerine engel olundu.

Biberlerde tespit edilen maddeler arasında özellikle formetanat ve tebufenpirad dikkat çekti. RASFF sisteminde benzer şekilde Türkiye menşeli biberlere yönelik bir pestisit bildiriminin daha bulunduğu görüldü.Bulgaristan'ın bir diğer bildiriminde, ülkemizden ihraç edilen tatlı biberlerde klorpirifos-metil kalıntısına rastlandığı ifade edildi.

Gerçekleştirilen sınır kontrollerinde incelemeye alınan bu sevkiyattaki madde miktarının, izin verilen yasal limitin tam 10 katına ulaştığı kaydedildi.

NEKTARİNDE NİKEL TEHLİKESİ

Türkiye'den Avrupa ülkelerine yapılan sevkiyatlarda farklı bir tehlike daha ortaya çıktı.Hırvatistan, 19 Ağustos 2026 tarihinde RASFF sistemi üzerinden yaptığı bildirimde, ülkemizden gelen nektarinlerde aşırı nikel oranına rastlandığını duyurdu. İlgili RASFF kaydında da bu durum "yüksek nikel içeriği" ibaresiyle kayıt altına alındı.

OLUMSUZ ETKİLERİ NELER?

Biberlerde rastlanan emamektin, formetanat ve tebufenpirad gibi pestisit kalıntılarının yoğun olarak alınması sinir sistemini olumsuz etkileyebiliyor.

Nektarinlerde saptanan yüksek nikel oranı ise ağır metallerden kaynaklanan bir gıda güvenliği tehdidine işaret ediyor.Nikel maruziyetinin özellikle hassas bünyelerde alerjileri tetikleyebileceği, sürekli ve yüksek düzeyde maruz kalınması durumunda ise daha büyük sağlık sorunlarına zemin hazırlayabileceği ifade ediliyor.Kaynak: Biz zehir mi yiyoruz: Avrupa'ya giden üründe kimyasal bulundu!



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Kanlı Ay İçin Geri Sayım

Ankara'da Korkutan Yangın

Ankara'daki Maden Faciasına 4 Tutuklama
»  Havalar Ne Zaman Serinleyecek?
»  Bıçaklanan Milletvekili Entübe Edildi
»  TİK-TOK'a 400 Milyon Dolarlık Ceza
»  Ev Kadınlarına Emeklilik Kapısı!
»  Ankara'da Maden Ocağında Göçük
»  Bilgisayan Mühendisliği Gözden Düştü
»  Türkiye Yeniden Kavrulacak
»  Okullarda Güvenlikte Yeni Dönem
»  Gaziler Güvenpark'tan Çıkarıldı
»  Somer Şef İstanbul Defterini Kapattı!
»  Rasim Ozan Kütahyalı Tahliye Edildi
»  Kuvvetli Yağış ve Rüzgar Alarmı
»  Kahve Dünyası'nın Sahibinden Acı Haber
»  Tartıştığı Kadını Balkondan Aşağı Attı
»  Marmaris'te Yangın
»  Fethiye'de Evlat Dehşeti
»  Domates Karaciğer Dostu Çıktı
»  Üniversite Harçlarına Zam Geldi!
»  Reha Muhtar'ın Mirasçıları Belli Oldu
»  Dünyanın En İyi Balı Türkiye’de!
»  Anakara'da Toplu Taşımaya Zam!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETECI ACI SOYLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.