Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7391
EURO
43,6043
IMKB
9.279,000
ALTIN
4.135,200
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BÜYÜK SINAV YARIN
BÜYÜK SINAV YARIN
 
Öğrenci Seçme Sınavı yarın yapılacak. İşte sınava giderken ve sınav esnasında uymanız gereken kurallar
 
14.6.2008 - 09:13
Üniversitelerde okumak isteyen adayların katılacağı Öğrenci Seçme Sınavı yarın yapılacak.
ÖSS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçeler olmak üzere 151 merkezde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 5 bin 200 binada, 81 bin 138 salonda gerçekleştirilecek. Sınav günü binalarda 239 bin 191 kişi görev alacak.
Sınava 1 milyon 530 bin aday katılacak. Adayların salona giriş işlemlerinin zamanında tamamlanabilmesi için yarın en geç saat 08.45'de sınav yerlerinde hazır bulunmaları gerekiyor.
Adayların sınava gelirken yanlarında mutlaka sınav giriş ve kimlik belgesi fotoğraflı, resmi onaylı özel bir kimlik belgesi ile bir fotoğraflarını bulundurmaları gerekiyor. Kimlik belgelerinin fotokopisi veya faksı kabul edilmeyecek. Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ve pasaport özel kimlik olarak kabul edilecek. Sınavda, salon görevlileri adayı sınava giriş ve kimlik belgesinden tanımakta zorlanırsa adaydan fotoğraflarını göstermelerini isteyebilecek.
Sınav kimlik belgesi ile özel kimlik belgesini yanında bulundurmayan aday hiçbir şekilde sınava alınmayacak. Ayrıca bu yıl getirilen uygulama ile cep telefonuyla sınav binasına gelen adaylar da kesinlikle sınava alınmayacak.
Bunların dışında adayların yumuşak uçlu iki kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan bir silgiyi de yanlarında götürmeyi unutmamaları gerekiyor. Adaylar kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra sınav salonlarına alınacaklar.
ÖSYM'nin bu yıldan itibaren sınava girecek adayların rahat etmelerini sağlamaya yönelik yaptığı düzenlemeyle kilolu ve uzun boylu adaylar durumlarına uygun sıralarda sınava alınacaklar. Kolçaklı sandalyelerin bulunduğu salonlarda, ilköğretim 1. ve 2. sınıfların kullandığı salonlarda ve üzeri pürüzlü sıralarda bundan sonra sınav yapılmayacak.
-YASAKLAR-
Adayların yanlarında çağrı cihazı, cep telefonu ve benzer haberleşme araçlarıyla, cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah ve benzeri teçhizatla, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınava girmeleri yasak.
Başları açık olmayan veya kılık kıyafetleri yürürlükteki mevzuata uygun bulunmayan adaylar sınava alınmayacak.
Salona yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak ve test sorularını yanıtlamak için kullanılacak cevap kağıtları dağıtılacak. Cevap kağıdındaki gerekli yerler adaylar tarafından doldurulduktan sonra soru kitapçıkları da dağıtılarak sınav başlatılacak.
Soru kitapçıkları dağıtıldıktan sonra adaylar ilk 90 dakika ve son 15 dakika içerisinde sınav salonunu terk edemeyecekler.
-SINAVDAKİ KURALLAR-
Adayların sınav süresince konuşmaları, kopya alıp vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri yasak. Salonda sigara, pipo gibi şeyler içilmesi, başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yemek ve içmek de yasaklar arasında bulunuyor.
Bu yasaklara uymadığı tespit edilen adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecek ve sınavları iptal edilecek.
-SINAV 195 DAKİKA-
Sınav saat 09.30'da başlayacak ve tek oturumda 195 dakika sürecek. Her bir adaya tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı verilecek. Soru kitapçıkları kopyanın önlenmesi amacıyla 10 tür basıldı.
Sınavda, 30'ar soruluk toplam 8 test yer alacak. Ön lisans programlarını tercih edecek adayların ilk 4 testi yapmaları yeterli olacak. Lisans programlarını tercih edecek adayların ise bu 4 teste ek olarak, alanları doğrultusundaki 2 testi daha yapmaları gerekiyor.
İlk 4 test Türkçe, Sosyal Bilimler-1 (Sos-1), Matematik-1 (Mat-1) ve Fen Bilimleri-1 (Fen-1) olarak isimlendirildi. Bu testleri yanıtlayan adaylar, sınavın ikinci bölümünde alan dersleriyle ilgili testlere geçecekler.
Alan testleri de edebiyat - sosyal bilimler (Ed-Sos), Sosyal Bilimler-2 (Sos-2), Matematik-2 (Mat-2) ve Fen Bilimleri-2 (Fen-2) olacak.
-TESTLERİN KAPSAMLARI VE YÜZDELERİ-
Sınavın, ortak müfredattan oluşan ilk bölümünde Türkçe testinde Türkçe'yi kullanma gücü ile ilgili sorular, Sos-1'de sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular (Tarih yüzde 43, coğrafya yüzde 34, felsefe yüzde 23 oranında), Mat-1'de matematiksel ilişkilerden yararlanma gücüyle ilgili sorular, Fen-1'de fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular (Fizik yüzde 43, kimya yüzde 30, biyoloji yüzde 27) yer alacak.
Sınavın alan testlerini kapsayan ikinci bölümünde de Ed-Sos alanında Türk dili ve edebiyatı (Edebi metinler dahil - yüzde 57), Türkiye coğrafyası (yüzde 27), psikoloji (yüzde 16) sorulacak.
Sos-2'de tarih (yüzde 43), ülkeler coğrafyası (yüzde 23), sosyoloji (yüzde 17), mantık (yüzde 17) olacak. Mat-2'de matematik yüzde 70, geometri yüzde 30 oranında sorulacak. Fen-2'de ise yüzde 43 fizik, yüzde 30 Kimya ve yüzde 27 biyoloji soruları yer alacak.
Dil alanında da kelime ve dil bilgisi (yüzde 25), çeviri (yüzde 15) ve okuduğunu anlama (yüzde 60) soruları olacak.
-PUANLARIN KULLANILACAĞI YERLER-
Sınav sonuçları, temmuz ayının son haftasında açıklanacak. Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksek okullarını (Sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlara yerleşebilmek için), açık öğretim ön lisans programlarını, Açık öğretim lisans programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.
Bu puanlar, ayrıca mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarında ek puanla girilen yüksek öğretim programlarına (Mesleki eğitim fakültesi, teknik eğitim fakültesi, endüstriyel sanatlar eğitim fakültesi, ticaret ve turizm eğitimi fakültesi, ilahiyat fakültesi; eğitim fakültelerinin bilgisayar ve öğretim teknolojileri, okul öncesi, anaokulu, üstün zekalılar, zihin engelliler, görme özürlüler ve işitme engelliler öğretmenlikleri; sağlık yüksek okulu, turizm işletmeciliği ve otelcilik yüksek okulu, turizm ve otel işletmeciliği yüksek okulu, endüstriyel sanatlar yüksek okulu, sivil havacılık yüksek okulu, uygulamalı yabancı diller yüksek okulu, bankacılık ve sigortacılık yüksek okulu, uygulamalı bilimler yüksek okulu ve bu türdeki okullara yerleşmek amacıyla kullanılacak.
Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yüksek öğretim programları ile açık öğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak.
Dil puanı da sadece yabancı dil ağırlıklı puanla öğrenci alan tüm lisans ve ön lisans programları için geçerli olacak.
Üniversitelerin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen adaylar, 15 Haziranda yapılacak ÖSS'nin yanı sıra 22 Haziran Pazar günü yabancı dil sınavına katılacaklar. Sınav sonuçlarının, 10-15 Temmuz 2008 tarihleri arasında açıklanması planlanıyor.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


LEYLEK AMELİYATA GİTTİ YAVRULARA BELEDİYE BAKIYOR

İŞTE DİYANET'İN TARİF ETTİĞİ MEMUR TİPİ

KIRIM KONGO DOKTORLARA BULAŞTI
»  BU İMTİYAZI İŞGAL KUVVETİ OLSA ALAMAZDI
»  CÜBBELİ AHMET HOCA 5 YILDIZLI TATİLDE
»  32'NCİ GÜN'DE HAŞİM KILIÇ, İBDA-C'Cİ TARTIŞMASI
»  MÜJDE: "KELLİĞE ÇARE BULUNDU"
»  ANKARA NUMUNE'DE KENE PANİĞİ
»  ANKARA SUYU TEMİZ İDDİASI
»  KIRIM KONGO HENÜZ BAŞLANGIÇ
»  ERDOĞAN'IN DAMADINA SİT ALANINDA ARAZİ KIYAĞI
»  TÜRK SAHİL GEMİSİ OLMASAYDI ÖLECEKLERDİ
»  TSK İLE KORE ORDUSU KANKA OLDULAR
»  TRİLYONER 60 MİLYAR KAYBETTİKTEN SONRA ORTAYA ÇIKTI
»  CAHİL İLTİCACIYA TEPKİLER DİNMİYOR
»  FUTBOLU BİN YIL ÖNCE TÜRKLER BULMUŞ İNGİLİZLER DEĞİL
»  CÜBBELİLER ÜSTÜ AÇIK ARABAYLA HAVA ATTI
»  "ALLAH'A DİN Mİ ÖĞRETİYORSUNUZ?"
»  "ATATÜRK'E KARŞI DEĞİLİM" DİYE ÇARK ETTİ
»  DOKTOR, KENDİ TEŞHİSİNE YENİK DÜŞTÜ
»  KİM YALAN SÖYLÜYOR ODTÜ MÜ? BAKAN MI?
»  EDİRNE'DE KOYUN BOĞAN YILAN PANİĞİ
»  GÖKÇEK, ODTÜ'DEN RAPOR ALMADIKLARINI DOĞRULADI
»  KARISINI KIZ ÇOCUĞUNA HAMİLESİN DİYE DÖVMEMİŞ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.