Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8356
EURO
43,9055
IMKB
9.514,000
ALTIN
4.115,690
 
Hava Durumu ANKARA
6 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CEP'TE TAKSİT İÇİN YENİ YOLLAR
CEP TE TAKSİT İÇİN YENİ YOLLAR
 
Cep telefonlarına taksit sınırlaması 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş gibi görünse de bazı ‘uyanık’ mağaza sahipleri taksit yasağını delmenin bir yolunu bulmakta gecikmedi
 
6.2.2014 - 10:17

 .

Bulunan yöntem ise şu şekilde: Cep telefonunu taksitle satmak isteyen dükkanlar 10 TL bedelindeki cep telefonu kılıfını 1000 TL’ye satıyor. 1000 TL’ye satılan cep telefonu kılıfının yanında ise ‘hediye’ olarak cep telefonu veriliyor. Yani esnaf taksit yasağını ‘kılıfına uydurmanın’ bir yolunu bulmuş gözüküyor.

Satılan cep telefonu ise ürünün dünya çapında garantisi olup olmamasına göre garanti kapsamında olmayabiliyor. Esnaflar telefonun garantisiyle ilgili olarak sorular geldiği zaman kendilerinin ürüne ‘garanti’ verdiklerini söylüyorlar. Hatta bazı cep telefonu mağazaları taksit yapmak istedikleri ürünü başka firmaların POS cihazlarından geçiriyor. Böylece alınan 1500 TL’lik bir telefon bir mobilyacının POS makinasından çekilerek mobilya ürünüymüş gibi taksitlendiriliyor.

Öte yandan ‘uyanık bir yolla’ cep telefonu satışında da devlet herhangi bir vergi kaybına uğramıyor. Çünkü cep telefonu aksesuarı olarak geçen ‘cep telefonu’ kılıfındaki KDV oranı da yüzde 18. Satış faturasında 1000 TL olarak geçen kılıf parasının yüzde 18’i devlete gidiyor. Satış direk cep telefonu üzerinden yapılsaydı da devletin kasasına telefon bedelinin yüzde 18’i olacaktı.

Hürriyet'ten Can Mumay'ın haberine göre Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, cep telefonunda taksit yasağını delmenin piyasada yöntemlerinin türediğini söylüyor. Taksit uygulamasının by-pass edildiğini dile getiren Dursun, “Bu tür uygulamalar yapılmaya devam edecektir. Firmalar bu yasağı delmek adına çıkış noktası arıyorlar” diye konuştu.

BDDK’nın taksitle ilgili olarak yasal düzenlemeyi ortaya koyduğunu taksit sınırlamasını delenlerle ilgili olarak bir önlem almadığını vurgulayan Dursun,”BDDK’nın cep telefonu ticareti konusunda bir tasarrufu yok. Yasal düzenleme nedeniyle böyle bir yetkiye sahip değil” dedi. Cep telefonunda taksit düzenlemesinin ticarete doğrudan müdahale olduğunu söyleyen Dursun, “ Devletin ticareti kısıtlayıcı bir tedbir almaması gerekir. Tüketimin önünü almak için vergileri artırabilirsiniz. Cep telefonlarında hali hazırda en az yüzde 53.5 vergi alınıyor. Sektördeki ticarete sınırlama getirmek mantıksız” dedi.

ESNAFA CEZA GELMEZ
Kılıf ticaretinin bir de hukuki boyutu var. Konuyla ilgili olarak Avukat Tarkan Erdal kanuni olarak firmaların yaptığının suç olmadığını ve herhangi bir cezai yaptırımın bulunmadığını belirtiyor. Erdal’a göre taksit hilesi yaparak cep telefonu cihazı satan firmalara gelebilecek ceza işin rekabet boyutundan gelebilir. Rekabet boyutunda ise ‘pazarı farklı yöntemlerle karıştırmak’ hususundan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından taksit hilesi yapan firmalara bir ceza kesilebiliyor.

Erdal, “Telefon ürünü satıp telefon satması kanuna aykırı bir durumdur. Fakat hukuki olarak bir yaptırımı yok. Bu durumu ‘kanuna karşı hile’ olarak yorumlamak gerekir. Borçlar kanunu bu işi korumaz. Ancak malın ayıplı sayılması hususunda bazı sıkıntılar doğabilir” dedi.

Kılıf ticaretiyle telefon satanların kanun önünde dolandırıcı sayılmadıklarını belirten Erdal ,”Bu durumda satışı yapan kişilere hapis cezası verilmez. Ceza kanunu bunu hile olarak değerlendirir. Burada aldatılan biri yok. Devlet vergi gelirini alıyor. Ortaya bir kamu zararı da söz konusu değil” dedi. BDDK’nın 31 Aralık 2013 tarihinde yayımladığı taksit yasakları şu an yoruma açık. Çünkü yasak kapsamında cep telefonuna gelen yasak ‘Telekomünikasyon sektörü’ olarak tanımlanmış.

Fakat sektörün kafası bu konuda karışık. Cep telefonunun bu kapsama girip girmediği konusunda da kafada soru işaretleri var. Konuyla ilgili kafalardaki soru işaretlerini silmek için BDDK yetkilileri ile mobil sektör temsilcileri Ankara’da gelecek günlerde bir toplantı gerçekleştirecek. Bu toplantıdan sonra taksit yasağının daha detaylı olarak adlandırılması bekleniyor. Cep telefonu kılıfı aynı zamanda deriden imal edilen bir ürün olduğu için çantacılar da dahi satılıyor. Eczanelerde de steril özellikle cep telefonu kapları satılmakta(RADİKAL)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TÜİK'TEN ENFLASYON DÜZELTMESİ!

ABD'DE KIYAMET GÜNÜ 7 ŞUBAT!

"PİYASALAR İÇİN İNTİHAR OLUR"
»  ENFLASYON REKORA GİDİYOR!
»  İŞSİZLİK MAAŞINA ZAM GELİYOR!
»  DERVİŞ'TEN GÜVENSİZLİK ORTAMI UYARISI
»  BANKADAKİ DÖVİZE VERGİ Mİ GELİYOR?
»  YİĞİT BULUT NE DEMEK İSTEDİ?
»  "FAİZLERİN FATURASINI MİLLET ÖDEYECEK"
»  DOĞALGAZ'DA SKANDAL!
»  ALTIN'DA İBRE AŞAĞI DÖNDÜ!
»  KONUTA BİR GECEDE 9 BİN LİRA ZAM!
»  TÜRKİYE,YÜKSEK FAİZ'DE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ
»  ''FAİZ ETKİLİ OLMAZSA B VE C PLANI VAR''
»  FED KARARI AÇIKLADI,DOLAR YÜKSELDİ
»  FAİZ İŞE YARAMADI,DOLAR YİNE FIRLADI!
»  ŞOK FAİZ ARTIRIMI DÜNYA BASININDA
»  DOLAR'IN HAVASI SÖNDÜ!
»  FLAŞ.. MERKEZ, FAİZ SİLAHINI ÇEKTİ
»  MOTORİN'E BÜYÜK ZAM!
»  ENFLASYON RAKAMINA KRİZ AYARI!
»  LEROY MERLİN, TÜRKİYE'Yİ TERKEDİYOR
»  DOLAR'DAN REKOR ÜSTÜNE REKOR!
»  KURDAKİ ARTIŞ MAAŞLARI FENA VURDU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.