Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4672
EURO
35,0825
IMKB
9,080
ALTIN
2.324,140
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CHP'DE MORAL DÜZELTME RAPORU!
CHP DE MORAL DÜZELTME RAPORU!
 
CHP, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından ilk Parti Meclisi (PM) toplantısını 18 Nisan Cuma günü yapacak. Toplantıda, yerel seçimlerde alınan sonuçlar masaya yatırılacak. Edinilen bilgiye göre, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından PM’ye sunulacak raporda da yerel seçim sonuçları analiz edildi.
 
16.4.2014 - 11:06

ANKARA (ANKA) –Rapora göre YSK, yerel seçimlerde 194 bin 704 sandıkta oy kullanmak üzere 52 milyon 695 bin 832 seçmen kaydı yaptı. Yüzde 88.57’lik katılım oranı ile gerçekleştirilen seçimlerde, kullanılan 46 milyon 676 bin 764 oyun, 44 milyon 869 bin 521’i geçerli sayıldı. Bu veriler, yaklaşık 6 milyon seçmenin sandık başına gitmediğini; 2 milyona yakın oyun da geçersiz sayıldığını gösterdi.
“OY ORANI 25-30 BANDINA ÇIKTI”
Kesin olmayan sonuçlara göre raporda, belediye başkanlığı bazında CHP’nin oy oranının yüzde 29.6, AK Parti’nin yüzde 45.6, MHP’nin yüzde 14.7, BDP’nin yüzde 3.5, HDP’nin ise yüzde 2.2 olduğu belirtilirken, AK Parti’nin 2009’a göre oylarını artırdığı ancak 2011’e genel seçimlerine göre meclis oyları bazında 2 milyon, belediye başkanları bazında ise 1 milyona yakın oy kaybettiği kaydedildi.
Rapora göre, CHP’nin oy oranları ise 2009’a kadar olan süreçte yüzde 20-25 bandından, bu tarihten sonra yüzde 25-30 bandına çıktı. Yerel seçimle karşılaştırıldığında, CHP’nin oyları meclis bazında 2 milyon, belediye başkanları bazında 4 milyon artış gösterdi. Bu artışların oransal olarak yüzde 23,1’den, sırasıyla yüzde 25,6 ve yüzde 29,6’ya olan gelişimi gösterdiği belirtilen raporda, “2011’le karşılaştırıldığında ise, CHP’nin oylarındaki artış meclis bazında 350 bin, belediye başkanları bazında 2 milyon dolayındadır. Görüldüğü üzere, 30 Mart 2014 Yerel Seçim Sonuçları’na göre CHP 6 büyükşehir, 8 il, 102 büyükşehir ilçe, 56 ilçe ve 60 belde belediyesi olmak üzere toplam 232 belediye kazanmıştır” denildi.
“YENİ YASAYLA 4 BÜYÜKŞEHİRDEN 6’YA YÜKSELDİ”
Raporda, 2009 yerel seçimlerinde CHP’li büyükşehir belediyelerin sayısı 4 iken, kesin olmayan sonuçlara göre 30 Mart 2014 seçimleri sonrası bu sayının 6’ya yükseldiği belirtildi. Eskişehir ve İzmir Büyükşehir Belediyelerinin yeni seçimde de muhafaza edildiği, 6360 sayılı yasayla büyükşehir statüsü kazanan Hatay, Aydın, Muğla ve Tekirdağ’ın da yeni dönemde CHP’li büyükşehir belediyeleri arasındaki yerlerini aldığı kaydedildi. Bunun yanı sıra Mersin ve Antalya Büyükşehir Belediyelerinin kaybedildiği ifade edilen raporda, “2009 yerel seçimleri sonucunda CHP’li belediye başkanlarınca yönetilen Ordu ve Artvin İl Belediyeleri yeni dönemde kaybedilmiş olup; Yalova ve Burdur İl Belediyeleri ise 30 Mart 2014 seçimleri sonrası CHP’li olan 8 il belediyesi arasındaki yerlerini almıştır” denildi.
YÜZDE 2’DEN AZ FARKLA…
Kesin olmayan sonuçlara göre, toplamda 104 belediyenin muhafaza edildiği, 87 belediyenin kaybedildiği ve 67 yeni belediyenin kazanıldığını belirtilen raporda, “Buna göre, içlerinde Zonguldak, Yalova ve Hatay Büyükşehir Belediyelerinin de bulunduğu toplam 19 belediye yüzde 2’den az farkla kazanılmışken; Ankara ve Antalya Büyükşehir Belediyelerinin de aralarında bulunduğu toplam 25 belediye yüzde 2’den daha az oy farklarıyla kaybedilmiştir” denildi.
Raporda, 2014 Mart yerel seçimlerindeki oy dağılımını belirleyen etkenler ise şöyle sıralandı:
“Seçimlerin yerel seçim karakteristiğinden daha çok genel seçim ve hatta referandum özelliklerini taşıması, seçmenin stratejik oy davranışı nedeniyle partiler arasındaki oy kayışları, yasal düzenlemelerle büyükşehir sayısı ve statüsünün değiştirilmesinin ortaya çıkardığı sonuçlar, AKP’nin devlet olanaklarını kullanması ve kampanyaların tanıtımı ve finansmanı alanındaki açık adaletsizlikler, mevcut belediyelerin başarılı ve/veya başarısız geçmişleri, aday saptama konusundaki başarı ve/veya başarısızlıklar.”
“ÖRGÜTLERE PAY YÜZDE 60’A ÇIKTI”
MYK raporunda, bütçeden örgütlere ayrılan yüzde 40 oranındaki payın ise, seçim döneminde, yaklaşık yüzde 60’a yükseltildiği, örgütlerin yıllık kira borçlarının tamamının ödendiği ve bilgisayar donanımlarına kavuşturulduğu belirtildi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAHÇELİ'DEN AKP'Lİ ESKİ BAKANA ÖVGÜ!

AK PARTİ'DE YENİ ATAMALAR

AKP'DE A TAKIMINA SÜRPRİZ İSİMLER!
»  “İSTANBUL’DA DEVLET GÜCÜYLE YARIŞTIK”!
»  MHP'DEN ERDOĞAN'A SALYA YANITI
»  KILIÇDAROĞLU'NDAN İDDİALARA YANIT!
»  BDP KARLI ÇIKTI!
»  ERDOĞAN İÇİN 2 KRİTİK DURAK!
»  ''BAŞBAKAN VE KABİNESİ İSTİFA ETMELİ''
»  10 VEKİL İLE YENİ PARTİ
»  ADANA'DA MHP'YE SÜRPRİZ DESTEK
»  AKP VE MHP'NİN ERZURUM SAVAŞI!
»  CHP BİN 500 KİŞİ İLE YAKIN TAKİPTE
»  ''GÖKÇEK BENİ AKP'YE ÇAĞIRDI''
»  ''O BENİM SINIF ARKADAŞIM'
»  "GÖKÇEK'E DUR DEMENİN ZAMANI GELDİ"
»  AKP OYLARI YÜZDE 36'YA MI DÜŞTÜ?
»  RİZE'DE AKP'YE SIKI RAKİP!
»  'BİZİM NE HASEDİMİZ NE KASEDİMİZ VAR''
»  'YAZIKLAR OLSUN SANA BÜLENT ARINÇ'
»  '' ÖZLEM GİTSİN, CHP KURTULSUN''
»  ISPARTA'DA MHP'YE ALEVİ DESTEĞİ
»  KILIÇDAROĞLU: UFUKTA ERKEN SEÇİM VAR
»  CHP'DE TOPLU İSTİFA!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.