Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’ndaki oylamaya hile karıştırıldığı iddiasıyla Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet suçundan düzenlenen iddianameyi “rüşvet” suçunu da oluşturabileceği iddiasıyla görevsizlik kararı vererek ağır ceza mahkemesine göndermişti.
Mahkeme, sanıkların eylemlerinin "rüşvet" suçu kapsamında olup olmadığının değerlendirilmesi gerektiğine, ayrıca sanıklardan Erkan Aydın'ın suç tarihlerinden önce üç kez milletvekili seçildiği için ilgili kanun gereği vekillerin görevde olduğu dönemde yaptıkları iddia edilen suçların ağır ceza mahkemesi yetki alanında olduğuna hükmetmişti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkemenin bu kararına itiraz etmiş, itirazı değerlendiren Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen 'görevsizlik' kararını kaldırmıştı.
Bunun üzerine, Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, ikinci kez görevsizlik kararı vererek, dosyayı 'görev uyuşmazlığının giderilmesi' amacıyla dosyayı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesi'ne göndermişti.
İstinaf mahkemesi, dosyada verilen 'görevsizlik kararını kaldırma' kararına dikkati çekerek, ortada bir "zımni görev uyuşmazlığının bulunmadığı" gerekçesiyle, Asliye Ceza Mahkemesi'nin talebini geri çevirmiş, davanın Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmesi gerektiğine "kesin" olarak karar vermişti.
İstinaf kararının ardından, Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi bu defa, Yargıtay'a kanun yararına bozma başvurusunda bulundu. Başvuruda, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi ile aralarında "zımni görev uyuşmazlığı" bulunduğunu kaydeden mahkeme, 'uyuşmazlığın İstinaf tarafından giderilmediği' gerekçesiyle "söz konusu kararın kaldırılması için kanun yararına bozma yoluna başvurmanın zorunlu hale geldiğini" anlattı.
İddianamede neler var?
Ankara Başsavcılığı, aralarında tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Cemil Tugay, tutuklu Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve CHP Erzurum İl Başkanı Serhat Can Eş’in de aralarında bulunduğu 12 şüpheli hakkında iddianame düzenlemişti. İddianamede şüpheliler hakkında “Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet” suçundan 3'er yıla kadar hapis cezası istenirken, şüphelilerin “oylamaya hile karıştırdıkları” öne sürülmüştü. Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun “mağdur”, eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın ise “müşteki” olarak yer aldığı iddianamede, benzer tüm iddianamelerde olduğu gibi şüpheliler hakkında alacakları ceza süresince siyaset yasağı konulması da talep edilmişti.