TBMM Genel Kurulu, CHP’nin olağanüstü istemiyle terör konusunu görüşmek üzere dün olağanüstü toplandı. TBMM Başkanı Bülent Arınç, CHP’nin 21 Eylül’de toplantı istemini uygun bularak, 19 Eylül’de Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırmıştı. CHP’nin istemine, ANAP, DYP ve SHP Milletvekilleri yanında Bağımsızlar da destek verdi. Meclis, 187 milletvekilinin oturumda hazır bulunması üzerine toplandı. Muhalefetin konuşma sürelerinin uzatılmasına ilişkin önergesi reddedildi. Ardından da genel görüşme açılıp açılmamasına ilişkin oylamada ise AKP’lilerin salt çoğunluk oylarıyla reddedildi.
AKP’LİLER KULİSTE BEKLEDİ
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol’un, 121 CHP milletvekilinin imzasını taşıyan olağanüstü toplantı istemi üzerine dün terör olaylarını görüşmek üzere toplandı. AK Partili milletvekilleri, kuliste bekleyerek Genel Kurul’daki toplantı yeter sayısı yoklamasına katılmadılar. Muhalefetin ittifak yapması, bağımsız milletvekillerinin de destek vermesi üzerine Genel Kurul’da 187 sayısına ulaşıldı. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen katıldılar.
AK PARTİ’DEN VE CHP’DEN TEK FİRE
Meclis Genel Kurulu’nu yöneten TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil dışında, Genel Kurul’da AK Parti’den sadece Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır yeraldı. Yalçınbayır, “Terör konusunun Meclis’te görüşülmesini istediğim için, konunun tutanaklara geçmesini faydalı bulduğum için Genel Kurul’un toplanmasını istedim. Yoksa hükümetin terör konusunda uyguladığı politikayı destekliyorum” dedi.
Genel Kurul’daki oylamaya CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan’ın katılmaması dikkat çekti. Canan, daha önce de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, güneydoğu konusundaki açılımlarına destek vermişti.
MECLİS ÜMMET’LE AÇILDI
Genel Kurul’daki oturum, konuşma sürelerinin uzatılmasına ilişkin önerge üzerinde görüşmelerle katıldı. Oturumda, CHP, ANAP, DYP tam kadro katılırken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar da hazır bulundular. Meclis Genel Kurulu’nda ilk açılışı DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan yaptı. Müzakereleri Ağar ve Mumcu birlikte izlediler.
ELEKTRİKLER KESİLDİ
Genel Kurul’da oylama öncesinde Meclis elektriklerinin 2 kez kesilmesi dikkat çekti. Meclis kulisinde, Meclis tatil olduğundan bu yana birbirini görmeyen milletvekillerinin birbirlerine sarıldıkları,, öpüştükleri ve hasret giderdikleri görüldü.
AK PARTİLİ ERGİN’E MÜDAHALE
Kandoğan’ın konuşmasının ardından kürsüye AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin çıktı. Ergin, muhalefeti şehit kanı üzerinden siyaset yapmakla suçladı. Ergin, CHP MYK’sında 12 Eylül’de Meclis’te Genel Görüşme açılması için karar almasına rağmen 15 Eylül’de müracat ettiğini, acil dedikleri konunun 15 gün sonra görüşülmesini sağladıklarını örnek gösterdi. Ergin, “Şehit kanı üzerinden siyaset yapmaya kimsenin hakkı yok.Buraya gelerek, bu ülkenin sorunlarını siyasi partilerin günü birlik tavırlarıyla çözüm bulamazsınız” dedi.
Ergin, konuşmasını yaparken ANAP Malatya Milletvekili Süleyman Sarıbaş’ın sık sık müdahale etmesi üzerine, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil müdahale etmek zorunda kaldı.
GENEL KURUL AÇIKKEN, CHP’Lİ SİLAH BIRAKTI
TBMM Genel Kurulu’nda terör konusu görüşülürken, CHP Amasya Milletvekili Mevlüt Ferit ASlanoğlu, silahını TBMM Başkanlığı’na basın toplantısı yaparak teslim etti.
MUMCU, ELİ CEBİNDE KONUŞTU
ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, Meclis kürsüsünde tek eli cebinde yaptığı konuşmasında, “Bir terör örgütüne layık görmediğiniz sözleri muhalefete söylüyorsunuz. Vicdan sahibi bunu söyleyemez. Sayın Başbakan bunu söylerken önünde herhalde bir metin yoktu. Yoksa bu sözü söylemiş olmasına inanmak mümkün değil” dedi.
Olayın bir terör ve güvenlik sorunu olmadığını kaydeden Mumcu, şöyle konuştu:
“Bu sorun Kürt sorunu değil. Soruna etnik isim koyarsanız, çözümü de öyle yapmak zorunda kalırsınız. Terör örgütünün, ‘Bakın bombalar patlayınca dayatmalarımızı kabul ediyorlar’ fırsatını vermemek gerekli. Eğer bu kadar savunuyorsunuz, Sayın Başbakan gelsin bu kürsüden demokratik cumhuriyet ibaresini kullansın. Ahmet Taşgetiren’in yüreği nasıl yanıyorsa, benimki de öyle yanıyor. Siz bu emaneti, iktidara gelen pek çoklarının içine düştüğü iktidar sarhoşluğunun oyuncağı haline getirdiniz. Siz vicdanınızla konuşurken rahat değilsiniz, biliyorum”
“Meclis ortak bir siyasi projeyi ortaya atabilir. Temel mesele sorununun basit bir konu olarak görülmekten çıkarılmasıdır. Türkiye’nin uluslar arası ilişkilerdeki müzakere gücünü göstermesi gereklidir” diyen Mumcu, terör konusunun çözümünün yine Meclis tarafından yapılabileceğini söyledi. Mumcu, terörle ilgili genel görüşme yapılması için milletvekillerinden destek istedi.
PAKDİL İLE MUMCU TARTIŞTI
Mumcu’nun konuşması sırasında süresinin bitmesi üzerine uyarıda bulunan TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil ile aralarında tartışma yaşandı. PAkdil, Mumcu’nun, “Terör gibi önemli bir konunun görüşülmesi birkaç dakikadan daha önemlidir” diyen sözlerine karşı çıktı. ANAP Malatya Milletvekili Süleyman Sarıbaş’ın müdahalesi üzerine, TBMM Pakdil, “Biz bu memleket için gereğinde ne yapılacak uşuurundayız. Otunuz yerinize. Oturun Sayın Sarıbaş”diye bağırdı.
FATSA: “BAŞBAKAN’IN PROGRAMI BİR AY ÖNCESİNDEN BELLİ”
AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, “Öneriyi kabul etmeyeceğimizi, aleyhinde oy kullanacağız. Taleple niyet örtüşmemiştir. Terör bu üç ay içinde de vardı. Meclis’in açılacağı son hafta bunu getirmek ne derece doğru? Başbakan’ın programları bir ay öncesinden belli” dedi. Mumcu’yu da, “Şimdi en sert eleştirileri yapanlar bir zamanlar hükümette en etkin olan isimler” diyen Fatsa, kamuoyunun herkesi bildiğini, kimsenin terör üzerinden siyaset yapmaması gerektiğini söyledi.
SÜRE UZATIMI REDDEDİLDİ
Konuşmaların ardından konuşma sürelerinin uzatılmasına ilişkin önerge Genel Kurul’da oylandı. Katip üyeler arasında ihtilaf çıkması üzerine açık yapılan oylamanın ardından elektronik oylamaya geçildi. AK Partililerin oylarıyla, konuşma sürelerine ilişkin önerge reddedildi.
AKSU: “BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ”
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, terörün yaratan şartların ortadan kaldırılması gerçekleşmeden, terörün sona ermesinin zor olduğunu, bu nedenle hükümetin bölgeye dönük bölgesel kalkınma projelerini uygulamaya koyduğunu söyledi. Aksu, “Terörü bitiren insanların birlik ve beraberliği olan ihtiyaçtır. Birlikte gülüp, birlikte ağlamış, omuz omuza savaşmış büyük bir aileyiz” dedi. Aksu, hükümetin yürüttüğü politika sonucunda, bölücü örgüt PKK’nın Avrupa’nın pek çok ülkesinde ve ABD’de faliyetlerinin yasaklandığını kaydetti. Aksu, PKK’ya karşı en etkili mücadelenin yapıldığını, bundan sonra da yapılmaya devam edileceğini söyledi.
*****
KAPUSUZ, GRAFİK GÖSTERDİ, BAYKAL “YAZIKLAR OLSUN” DEDİ
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın hükümetin terör konusundaki tavrını sert şekilde eleştiren konuşmasının ardından kürsüye çıkan AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, terörün CHP’nin bulunduğu 1994-1995 hükümeti döneminde zirvede olduğunu grafiklerle gösterdi. Kapusuz, “O dönemde siz de, ben de milletvekiliydim. İthamda bulunmuyorum. Tespit yapıyorum” dedi. Baykal, Kapusuz’un bu sözlerine yerinden karşılık vererek, “Yazıklar olsun. Başbakan aydınlara ayırdığı vaktin yarım saatini terör konusuna ayırmadı” diye bağırdı.
Kapusuz, Baykal’ın Başbakanı değil de Talabani’yi dikkate alınmasını da eleştirdi.
“DEMOKRATİK CUMHURİYET” TARTIŞMASI
CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, “Kapusuz amacını aşan bir konuşma yaptı. Anayasa’nın birinci maddesi Türkiye Devleti Cumhuriyettir diye yazmaktadır. Demokratik Cumhuriyet diye yazmamaktadır. Bu sözü kullanırken, dikkatli olmak gerekir” dedi. AKP’li Kapusuz ise, “Cumhuriyet’in nitelikleri sayılırken ‘demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti’dir denilmektedir. Buna itirazı anlamak mümkün değil” karşılığını verdi.
AĞAR: “SAYISAL ÇOĞUNLUĞUNUZA GÜVENMEYİN”
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ise, Kapusuz’un terör olaylarıyla ilgili olarak gösterdiği grafiği hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Terör o dönemde çok yoğundu. İmralı’da bülücübaşının ifadesi şudur ‘devlete bir şeyler oldu, o dönemde bizi bitirdi’ diye sözleri var. O dönemde görev yapan insanların haklarının zayi olmaması için hatırlatmada bulundum. Hükümet sözcüleri ‘çözüm isteriz” demeleri mümkün değil. Devletin gücü elinizdedir. Polis, jandarma var. Olayı polemik konusu yapıyorsunuz. Anadolu’da evler yakılıyor, siz neden bahsediyorsunuz. Sayısal çoğunluğa güvenerek, söz haklarını kısıtlarım demenin yararı yok. 1971 ve 1980’de demokrasiye ara verildi. Yollarda yeniden terör nedeniyle güvenlik yok. Paniğe de, rehavete de gerek yok. Sorumluluk sizin, görev sizin. Genel görüşme açılmamasının kime ne faydası var. Ciğeri yanan insanlar var. Kaymakam valilerle seyahata devam edin, anketlere de güveniyorsanız seçime gidin”
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Ağar’ın terör nedeniyle Ankara’ya gelemeyen belediye başkanları olduğu iddiası üzerine, “Bu belediye başkanlarını bize bildirin gereğini yapalım” dedi.
GENEL GÖRÜŞME REDDEDİLDİ
Meclis’te Genel Kurul’da genel görüşme açılmasına ilişkin oylama AKP’lilerin oylarıyla reddedildi. Meclis, 1 Ekim’de açılmak üzere kapandı