Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3462
EURO
35,1024
IMKB
9,080
ALTIN
2.309,340
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Çin Tuzu Yasaklansın Önerisi
Çin Tuzu Yasaklansın Önerisi
 
Doyma hissini baskılayan,epilepsiden obeziteye kadar hastalıklara davetiye çıkaran 'Çin tuzu'nun (MSG) yasaklanması için MHP, Meclis'e yasa teklifi verdi. Bir çeşit kimyasal ürün olan ve 'Çin tuzu' olarak bilinen bu maddeninsadece kapalı gıdalarda değil, balıktan patates kızartmasına kadar gıda maddelerinde tat verici olarak kullanıldığı ifade edildi.
 
25.2.2020 - 08:43

MHP, hamburger, salam, sosis köfte harçları, cips, kraker, hazır çorba üretiminde kullanılan ve doyma hissini baskılayarak çocuklarda ve yetişkinlerde daha çok yeme arzusu oluşturan 'Çin tuzu'nun yasaklanması için yasa teklifi verdi. MHP'nin teklifini Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) da destekledi. Başkan Vekili Sinan Vargi, "31 yıldır bunun yasaklanması için mücadele ediyorum. MHP'nin teklifiyle umarım artık bu hayal gerçek olur. İnsanlarımızın daha fazla zehirlenmesi önlenir" dedi.

YEME ARZUSU YARATIYOR

Hürriyet gazetesinden Aysel Alp’in haberine göre, Kamuoyunda bilinen adıyla 'Çin tuzu'nun insan sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle gıdalarda kullanımının yasaklanması için yasa teklifi MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hidayet Vahapoğlu ile MHP Konya Milletvekili Esin Kara’dan geldi.

Monosodyum glutamat'ın (MSG) yasaklanması için Meclis'e yapılan teklifin gerekçesinde şu noktalara dikkat çekildi: "MSG, glutamik asitin tuzudur. Glutamik asit 20 temel amino asitten biridir ama insan vücudunda üretildiği için dışarıdan alınmasına gerek yoktur. Ancak birçok yiyecekte lezzet verme amacıyla kullanılmaktadır. MSG, gıda katkısı olarak E-621 adıyla bilinmektedir. Başta salam, sosis, hamburger, hazır çorbalar, cips, kraker, et suyu tabletleri, köfte harçları, salata sosları olmak üzere pek çok hazır gıdanın üretiminde kullanılmaktadır. MSG, katkılı olduğu yiyecekleri tüketenlerde doyma hissini baskılayarak bireylere daha çok yemek arzusu oluşturmaktadır."


OBEZİTEDEN PARKINSON'A

Aynı zamanda fast-food kapsamına giren bu hazır gıdaların normalde de yüksek kalori içerdiği için fazla tüketim ile birlikte obezite başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığı belirtilen teklifte, "Diğer taraftan bunları yiyenlerin sebze-meyve, balık gibi sağlıklı gıdalardan uzaklaşmaları da birçok sağlık problemine neden olmaktadır. 'Çin tuzu'nun fazla miktarda tüketilmesinin birçok hastalığa sebep olduğu, hem hayvan deneylerinde hem de insanlar üzerinde yapılan araştırmalarla gösterilmiştir. MSG bir çeşit nörotoksindir, yani sinir hücrelerine zarar verir. MSG, doyma hissini yok ettiği için başta obezite olmak üzere beyinde epilepsi, Alzheimer, Parkinson, ALS, öğrenme güçlüğü, baş ağrısı gibi hastalıklara sebep olurken, karaciğerde de yağlanma ve toksik etkilere neden olabilmektedir. Bununla birlikte glikoz tolerans bozukluğu, insülin direnci, leptin direnci, pankreas hasarı, ani kalp krizi, alerjik reaksiyonlara da neden olabilmektedir. MSG'den uzak kalmak toplumumuzun ve gelecek nesillerimizin sağlığı için oldukça önem arz etmektedir. Bebek mamalarında kullanımı yasak olmasına rağmen yetişkinlerin yemeklerini tüketmeleri neticesinde MSG'ye maruz kalan bebeklerde alerjik reaksiyonlar ve lezyonlara sebep olabilmektedir" denildi.

OSMAN MÜFTÜOĞLU: “YASAK” DOĞRU KARAR DESTEKLİYORUM

MHP'nin 'Çin tuzu'na yasak talebine Osman Müftüoğlu'dan da destek geldi. Bilim adamlarının önemli bir kısmının MSG'nin beden, özellikle sinir sistemi için toksik bir madde olduğunu, vücutta iltihabi reaksiyonları tetikleyebileceğini söylediğine dikkat çeken Müftüoğlu, "Alzheimer'dan parkinsona, öğrenme bozukluklarından baş ağrılarına, bulantı, çarpıntı, nefes darlığı, yüz, boyun, ense ve kollarda yanma ile ortaya çıkan nöbetlere, hatta kilo almaya ve şeker hastalığına neden olabileceğini ileri sürüyorlar. Alerjileri tetikleyebileceğini, gözlerde harabiyete yol açabileceğini, insülin direncini hızlandırabileceğini ileri sürenler var. MSG Çin mutfağında, özellikle Çin restoranlarında yaygın tüketilen bir lezzet verici. Zaten başlangıçta Çin lokantasında yemek yiyenlerde ortaya çıkan ağır sağlık sorunlarına yol açması nedeniyle dikkat çekmiş bir madde. MSG 'aklanıncaya kadar uzak durulması gereken bir kimyasal'. Zaten böyle olduğu için de hazır çorba üreticilerinin coğu 'zararsızdır' dedikleri MSG'yi formülasyonlarından çıkardılar. Bize göre aklanana kadar hiçbir yiyecek maddesine konulmaması gereken bir gıda katkısı bu. Ben şahsen içinde MSG bulunan hiçbir ürünü kullanmıyorum. Japon ve Çin lokantaları çok kullanır. Tokluk hissini engelliyor, açlık hissini tetikliyor. Bir ülkenin sağlığı sözkonusu ise yasak talebini doğru buluyorum" dedi.

BEYİNDE ALIŞKANLIK YAPIYOR

TÜDEF Başkan Vekili ve Gıda-Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, halk sağlığı için 'Çin tuzu'nun yasaklanması gerektiği konusunda 31 yıldır mücadele ettiklerini belirterek, "Bu nedenle MHP'nin teklifini bizler de destekliyoruz. Lezzet arttırıcı bir madde olan MSG et, balık, tavuk satan bazı restoranlarda bol miktarda kullanılıyor. İnternetten de sipariş veriliyor. 25 kiloluk çuvalı 540 lira. Tüketici bilmeden bu ürünü tüketiyor. 'Çin tuzu' kimyasal olduğu için beyinde alışkanlık yapıyor, bağımlılık yaratıyor. Yalnızca paketlenmiş gidalarda değil, piyasada et döner, tavuk döner, balık izgara, patates kızartması gibi ürünlerde de tuz gibi ekilerek serbestçe kullanılıyor" dedi.

DOYMA HİSSİNİ YOK EDİYOR

Paketlenmiş gıdalarda bir kullanım limiti söz konusu iken, et ve balık ürünlerinde limiti olmadığı için tüketicinin bilmeden bol miktarda bu ürünü tükettiğini vurgulayan Sinan Vargı, "Özellikle fast food lokantalarında, birahanelerde patates kızartmalarının üzerinde lezzet arttırıcı olarak kullanılıyor. 'Çin tuzu', acı, tatlı, ekşi ve tuzlu MSG, doyma hissini yok ettiği için başta obezite olmak üzere çok sayıda hastalığa neden oluyor. Bu nedenle toplumumuzun sağlığı için yasaklanmalıdır" dedi.

BAKANLIK DESTEK VERECEKTİR

MHP Konya Milletvekili Esin Kara, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hidayet Vahapoğlu ile birlikte MSG'nin Çin restoranları dışında her yerde neden yasaklanmasını istediklerini şöyle anlattı: "Çin tuzu birçok ülkede yasaklanıyor. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamaları var. Gıda terörü, birilerinin daha çok para kazanmasını sağlıyor. Biz de Türkiye'de yasaklanması için yasa teklifi verdik. Bu tuzun yasaklanmasına kamuoyuyla birlikte Sağlık Bakanlığı'nın da destek vereceğine ve harekete geçeceğine inanıyoruz."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Annesine Döven Babasını Ödürdü

Lüksemburg'ta Ücresiz TopluTaşıma Kararı

Çalışan Anneye En Az 9 Bin 299 TL
»  Mahallede Bir Tane Sağlam Ev Kalmadı!
»   Konya'da 4.5 Büyüklüğünde Deprem!
»  Karatay'dan Flaş Koronavirüs Açıklaması
»  HasarKayıtlı Araçlarla İlgili Yeni Önlem
»  Koronavirüs'te Dehşete Düşüren Rakam
»  Muhterem Nur Yoğun Bakımda
»  Ceren Damar Davasında Karar
»  Yargıtay'dan Flaş Yıllık İzin Kararı
»  Google'da En Çok Aranan Dua!
»  Bebek Ölümlerinde Türkiye 7. Sırada!
»  Sahte Bal'a Satış İznine Dava!
»  Sahte Ballara Satış İzni!
»  Almanya'da NargileKafelere Saldırı 8 Ölü
»  Ankara'da Kadın Cinayeti
»  Eczanelerde İlaç Kalmadı!
»  Sahte e-Devlet Sitesi ile Vurgun
»  MüzeKart'a 10 TL İndirim
»   Türk Öğretmen Türkiye'ye Dönemiyor
»  Elazığ'da Korkutan Deprem
»  Seks Robotları Psikolojiyi Bozabilir
»  Türkiye'de Mutsuz Kişilerin Sayısı Arttı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.