Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2625
EURO
34,7024
IMKB
10.258,000
ALTIN
2.401,220
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Coronavirüs'e Aşı Bulundu Heyecanı
Coronavirüs e Aşı Bulundu Heyecanı
 
Dünya Sağlık Örgütü tarafından resmen pandemi (büyük ölçekli salgın) olarak ilan edilen corona virüsü ile ilgili kötü haberlerin yanı sıra iyi haberler de gelmeye başladı. Salgının çıktığı Hubei eyaletinde aylar sonra üretime devam edilme kararı alındı. Bu açıklamadan çok kısa bir süre sonra ise İsrail'in çok okunan gazetelerinden Haaretz, İsrailli bilim insanlarının corona virüsüne karşı bir aşı geliştirdiğini duyurdu.
 
12.3.2020 - 09:23

Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan kentinde başladıktan kısa bir süre sonra salgın bir hastalık halini alan corona virüsü (Co-vid19) ile ilgili Çin’den yeni bir açıklama geldi. Çin hükümetinin resmi yayın organlarından biri olan Global Times, Hubei eyaletinde üretime devam edilme kararı aldığını okurlarına aktardı.

Haberde ayrıca Çin’deki dört bölgedeki seyahat yasaklarının da gevşetildiği belirtildi.

“İSRAİL’DE AŞI BULUNDU” İDDİASI
Öte yandan İsrail’in çok okunan İngilizce yayın yapan gazetelerinden Haaretz, manşetlerinden duyurduğu haberde, İsrailli bilim insanlarının corona virüsü ile ilgili bir aşı geliştirdiğini okurlarına aktardı. Haaretz’in manşetlerden gösterdiği haberde, Biyolojik Araştırma Enstitüsü’nde görevli bilim insanlarının virüsü anlamak için önemli adımlar attığı belirtildi.

Gazeteye konuşan kaynaklar, uzun klinik öncesi ve klinik testlere ihtiyaç olduğunu söyledi. Gazeteye konuşan kaynaklar, bilim insanlarının virüsün biyolojik mekanizması ile değerleri anlama konusunda önemli adımlar attığını söylerken, “Tanı özellikleri, antikor üretimi ve aşı üretimi” gibi konularda önemli adımlar atıldığını aktardı.

Fakat üretilecek aşının gerçekten etkili olması ya da kullanımının komplikasyon yaratmayacağından emin olmak için bir dizi testler yapılması gerektiği belirtildi. Uzmanlar bu testlerin aylar sürebileceğini de vurguladı.

VİRÜS ÖRNEKLERİ 3 HAFTA ÖNCE GELMİŞ
Haaretz’e açıklama yapan Savunma Bakanlığı, “Henüz bir aşı bulunması gibi bir durum söz konusu değil. Ensitütünün çalışması düzenle ilerliyor. Eğer bir açıklama yapılması gerekirse bu bilindik yöntemlerle yapılır. Biyolojik enstitümüz dünyanın önde gelen araştırma ve gelişme merkezidir. Virüsle mücadele edecek aşıyı bulmak için 50’den fazla deneyimli bilim insanı çalışıyor” ifadesini kullandı.

İsrail’in çok okunan Yedioth Ahronot’un internet sitesinde aşı sürecinin detayları yer aldı. Gazete, yaklaşık 3 hafta önce Japonya, İtalya ve diğer ülkelerden virüs örneği geldiğini yazarken, “Bu örnekler Savunma Bakanlığı tarafından özel olarak korundu ve Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü’ne getirildi. Örnekler eksi 80 derecede donduruldu. Sağlık bakanlığı ve savunma bakanlığından kaynaklar örneklerin gelmesinin ardından uzmanların çok yoğun bir çalışma içinde olduğunu söyledi” şeklinde gelişmeyi duyurdu.


CORONA’NIN CİĞERLERE ETKİSİ ORTAYA ÇIKTI
Öte yandan merkezi ABD’de bulunan Kuzey Amerika Radyoloji Topluluğu tarafından paylaşılan röntgen görüntüleri corona virüsünün ciğerlere nasıl etki ettiğini gözler önüne serdi. Uluslararası basın kuruluşlarına yansıyan görüntülerde Whan’daki deniz ürünleri pazarında çalışan 44 yaşındaki bir corona virüsü hastasının ciğerlerindeki doluluk oranı görülüyor.


44 yaşındaki Çinli hastanın farklı açılardan çekilmiş ciğer sonuçlarında siyah bölgeler ciğerlerin dolu olduğunu gözler önüne seriyor.

Yapılan açıklamada röntgeni çekilen 44 yaşındaki hastanın 25 Aralık 2019’da hastaneye öksürük ve yüksek ateş dolayısıyla gittiği ve tedavi altına alındığı belirtildi. Yetkililer doktorların müdahalesine rağmen hastanın bir hafta sonra öldüğünü aktardı.


Wuhan’a gittikten sonra Japonya’ya dönen hastanın ciğerlerindeki doluluk kırmızı renkle gösteriliyor.

İngiliz tabloid gazetesi Daily Mail’deki haberde Wuhan’a gittikten sonra hastalanan 54 yaşındaki bir kadının da ciğer röntgenleri paylaşıldı. Hastanın yüksek ateş, öksürük, halsizlik ve göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye gittiği belirtilirken, hastaya oksijen ve antibiyotik verildiği belirtildi. Japonya’ya döndükten sonra hastanın ilaç tedavisiyle birlikte iyileştiği açıklandı. Haberde, bu tür değişikliklerin SARS ve MERS hastalardakilerine benzediği belirtildi.

YUNANİSTAN’DA İLK ÖLÜM
Yunanistan Sağlık Bakanlığı ülkede corona virüsüne bağlı ilk ölümün meydana geldiğini duyurdu. Yapılan açıklamada 66 yaşındaki bir adamın yaşamını yitirdiği belirtildi.

Yaşamını yitiren hastanın Şubat ayının sonunda Mısır ve İsrail’e gittiği belirtildi.

Tayland Sağlık Bakanlığı, 11 yeni corona virüsü vakası tespit edildiğini açıkladı. Yetkililer toplam vaka sayısının 70’e çıktığını duyurdu.

Corona virüsünün en sert etkilediği ülkelerin başında gelen İtalya’dan da flaş bir açıklama geldi. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, üretim için ihtiyaç duyulmayan bütün şirket departmanlarının kapatılacağını açıkladı. Conte ayrıca marketler ve eczaneler dışındaki bütün mağazaların da kapatılacağını dile getirdi.

60 milyon nüfusa sahip ülkenin başbakanı, dün gece 9 dakikalık bir ulusa sesleniş konuşması yaptı. Conte, “Fedakarlık yapan bütün İtalyanlara teşekkür ederim. Müthiş bir ulus olduğumuzu kanıtlıyoruz” dedi.

Son rakamlara göre İtalya’da bir günde ölü sayısı yüzde 31 artarak 827’ye çıktı.

CORONA VİRÜSÜNDE SON DURUM

Reuters haber ajansı resmi devlet kurumları ve resmi açıklamalardan derlediği haber ile salgın hastalığın son durumunu gözler önüne serdi… Çin’in dışında 122 ülkede corona virüsü vakası görülürken, Küba, Honduras ve Fildişi Sahilleri’nde ilk vakalar görüldü.

Bulgaristan, İrlanda, İsveç ve Endonezya’da da Yunanistan ile birlikte ilk ölümlü vaka yaşandı. Dünya çapında 126.000 kişide corona virüsü tespit edilirken resmi rakamlara göre 4.625 kişi yaşamını yitirdi.

WASHINGTON’DA TOPLANTILAR İPTAL

ABD Başkanı Donald Trump’ın “ortak düşmanımız” dediği corona virüsü, başkent Washington’da da paniğe sebep oldu. Washington Belediye Başkanı Muriel E. Bowser, eyalette 6 yeni corona virüsü vakasının görüldüğünü bildirerek, olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini açıkladı.

Washington Post'ta yer alan habere göre Bowser, bu ayın sonuna kadar kalabalık toplantıların iptal edildiğini açıkladı. Washington'daki OHAL ilanı, Muriel Bowser'a tıbbi gerekçelerle karantina ya da federal afet bütçesinden kaynak talep etme imkanı veriyor.

ABD Başkanı Donald Trump, sıklıkla kullandığı Twitter üzerinden corona virüsü ile ilgili çarpıcı tespit ve açıklamalarda bulundu.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CHP Kongresi Ertelenebilir

Erdoğan'dan İblid Resti

TBMM'de Flaş Coronavirüs Önlemleri
»  İYİ Partili Vekil AK Parti Yolunda
»  Fikri Sağlar'a 10 Ay Hapis Cezası
»  Gökçek Arınç'a Öyle bir Baktı ki!
»  Rusya'da Putin İçin Anayasa Değişikliği
»  Flaş.. Geceyarısı Coronavirüs Açıklaması
»  İran'da Sahte İçki Can Aldı,37 Ölü
»  Flaş..Sağlık Bakanlığı'nda İzinler İptal
»  Yunanistan Okulları Tatil Etti
»  Erdoğan 'Bekletme' Haberlerine İlk Yorum
»  Erdoğan ve Gül Cenazede Yan Yana
»  Kılıçdaroğlu'nden Erdoğan'a ÖSO Sorusu
»  "Türkiye'de Olma İhtimali Çok Yüksek"
»  Bahçeli:AB Ülkeleri Tenakuz Çukurunda
»  Akşener’den Erdoğan’a Putin Tepkisi
»  İşsiz Sayısı Yine Arttı!
»  Anket Şirketleri DEVA İçin Ne Dedi?
»   Brükselde Peş Peşe Önemli Görüşmeler
»  Osman Kavala'ya Bir Tutuklma Daha
»  Şevket Kazan hayatını Kaybetti!
»  CHP: Emekli İkramiyesi 2 Bin TL Olsun
»  Soylu'dan Gazetecilere Deprem Dersi!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.