Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3279
EURO
35,0469
IMKB
8,984
ALTIN
2.282,880
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Cumhuriyet'ten Balbay Açıklaması
Cumhuriyet ten Balbay Açıklaması
 
Cumhuriyet gazetesi tarafından, Mustafa Balbay ile ilgili "bu gazetede bulunup da aynı zamanda siyasi partilerin yönetim kademelerinde görev almaya başlayan kişilerin gazete ile ilişkisi -karşılıklı anlayış çerçevesinde- askıya alınmıştır" açıklaması yapıldı.
 
9.10.2015 - 00:01

Cumhuriyet, aktif siyasete atıldıktan sonra da Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu'ndaki üyeliğinin devamı için girişimlerde bulunan ve "tasfiye edildiğini" öne süren gazetenin eski Ankara Temsilcisi olan ve yazarı Mustafa Balbay'la yollarını ayırdı. "Gazetecilik ile siyaseti ayırma" ilkesinin "Ergenekon davası sürecindeki mağduriyeti" dikkate alınarak Balbay için bir süre uygulanmadığını duyuran Cumhuriyet, "Mustafa Balbay'ın gazetemizle ilişkisi kesilmek zorunda kalınmıştır" açıklamasını yaptı.
CHP'den İzmir Milletvekili seçildikten sonra gazetede yazılarını sürdüren Balbay'ın Cumhuriyet hakkındaki sözlerinin "üzücü" olduğu vurgulanan açıklamada, "Cumhuriyet gazetesinin kendisine sağladığı sevgi, saygı, itibar, makam ve mümkün olan her türlü olanağı unutarak, içinde yetiştiği kuruma bu şekilde bir karşılık vermesini, ileride pişmanlık duyacağı bir anlık duygusal davranış olarak değerlendirmek isteriz" ifadesi kullanıldı.

Balbay operasyonu, gazetenin imtiyaz sahibi konumundaki Cumhuriyet Gazetesi Vakfı tarafından yapılan yazılı açıklamayla duyuruldu. Aktif siyasete devam ederken Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeliğinin sürmesini isteyen ve aksi yöndeki telkinlere rağmen tekrar aday olan Balbay, seçilemeyince "tasfiye edildiği" iddiasını içeren açıklama yaptı.

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı'ının, Balbay'ın bu iddiasını takip eden yazılı açıklaması şöyle:

CUMHURİYET VAKFI’NDAN AÇIKLAMA YAPILDI

Cumhuriyet Vakfı, Cumhuriyet gazetesinin isim ve imtiyaz hakkının sahibidir. Vakıf, çok uzun yıllardan beri gazete bünyesinde çalışan gazeteci, yazar ve yöneticilerden oluşan 12 kişilik bir yönetim kurulunca yönetilmektedir. Vakıf resmi senedi gereğince yönetim kurulu üyeleri iki yıllık bir süre için görev yapmak üzere seçilmektedir. Önceki yönetim kurulu üyelerinin iki yıllık görev süresi 7 Ekim 2015 günü sona ermiştir. Aynı gün, seçici kurul üyeleri toplanmış, önümüzdeki iki yıllık süre için görev yapacak yeni yönetim kurulu üyelerini, vakıf senedi hükümlerine uygun olarak belirlemiştir. 12 kişilik yeni yönetim kurulunda, önceki dönemde de görev yapan 9 kişi yeniden seçilmiştir. Cumhuriyet Vakfı'nın önümüzdeki dönemde görev yapacak yeni yönetim kurulu üyeleri olarak (alfabetik sırayla) Akın Atalay, Bülent Utku, Eser Sevinç, Güray Öz, Hakan Kara, Hikmet Çetinkaya, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Müslüm Özışık, Nebil Özgentürk, Orhan Erinç ve Önder Çelik seçilmişlerdir.

Mustafa Balbay

Cumhuriyet gazetesinin kişilerden bağımsız, kurumsal ilkeleri vardır. Bunlardan birisi de, uzun yıllardan bu yana uygulanagelen siyasi partilerde yöneticilik ya da milletvekilliği ile gazetecilik gibi iki ayrı görevin eşzamanlı olarak yürütülememesidir. Bu gazetenin 91 yıl önceki ilk sayısında kurucusu Yunus Nadi'nin kaleminden duyurduğu ve Cumhuriyet Vakfı'nın resmi senedinin başlangıç bölümünde de vurgulanan "Cumhuriyet, ne hükümet, ne de parti gazetesidir." sözüne özen gösterilmektedir.

Bu temel ilkeye ters düşen bir işlem ve uygulamaya (geçmiş yıllarda kısa süreliğine gerçekleşen bir-iki istisna dışında) izin verilmemektedir. Cumhuriyet Vakfı, kurulduğundan beri bu ilkeye özen göstermiş; bu gazetede bulunup da aynı zamanda siyasi partilerin yönetim kademelerinde görev almaya başlayan kişilerin gazete ile ilişkisi -karşılıklı anlayış çerçevesinde- askıya alınmıştır.

Ergenekon davası sürecinde 2009 yılı Mart ayında tutuklanan, yaklaşık 5 yıl özgürlüğünden yoksun bırakılan, gazetemizin eski Ankara temsilcisi, köşe yazarı ve Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyesi Mustafa Balbay'ın, o dönem yaşadığı büyük mağduriyet gözetilerek, bu ilkeye, olayın ve sürecin özelliği, hassasiyeti dikkate alınarak bir defaya mahsus istisna yapılması uygun bulunmuştu. Bilindiği gibi, Mustafa Balbay 2011 milletvekili seçimlerinde CHP'den İzmir milletvekili oldu. Aralık 2013'de tahliye edildi. Dört ay önce yapılan seçimlerde tekrar CHP'den milletvekili seçildi. Halen milletvekilliği görevine devam ediyor. Gelinen aşamada, istisna uygulamasına gerek görülmemiştir. Bu nedenle, kendisinin açıklaması da dikkate alınarak -milletvekilliği görevi devam ettiği sürece- Mustafa Balbay'ın gazetemizle ilişkisi kesilmek zorunda kalınmıştır. Seçim sonucu ve bu durum Mustafa Balbay'a özgü bir yaklaşım değildir; kendisinin özel durumu nedeniyle ertelenmiş bir ilke ve kuralın uygulamaya konulmasıdır. Kaldı ki, Cumhuriyet'in yayın yaşamının geçmişinde, kendisinin de katıldığı, hatta bizzat önerdiği, bu ilkeye dair birçok uygulama bulunmaktadır.

Bir siyasi partiden milletvekili olan kişinin, siyasi partilerden bağımsızlık iddiasındaki bir yayın kuruluşunun yönetiminde yer almasının, o yayın kuruluşunun bağımsızlık, tarafsızlık iddiasını gölgeleyen farklı bir görüntü ve algıya neden olacağı kuşkusuzdur.

Cumhuriyet'in bu yaklaşımı ve ilkelerini en iyi bilenlerden biri olan Mustafa Balbay'ın, buna rağmen durumu, "Cumhuriyet'ten tasfiye edildiği" şeklinde değerlendirmesi üzücüdür. Cumhuriyet gazetesinin kendisine sağladığı sevgi, saygı, itibar, makam ve mümkün olan her türlü olanağı unutarak, içinde yetiştiği kuruma bu şekilde bir karşılık vermesini, ileride pişmanlık duyacağı bir anlık duygusal davranış olarak değerlendirmek isteriz.

Saygılarımızla,
Cumhuriyet Vakfı



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Bülent Keneş Serbest Bırakıldı!

Todays Zaman Yönetmenine Şok!

Cumhuriyet Gazetesi'nde Bomba Gelişme
»  Enver Aysever Halk TV'den Kovuldu
»  Gazetecilere Twitter Erişim Engel Talebi
»  Yeni Şafak Gazetesine 2 Yeni Yazar
»  'Haberi Beğenmediler,Aboneliği Kestiler'
»  'Türkiye'deki Basın özgürlüğü ABD'deYok'
»  Tayfun Talipoğlu’na Stent Takıldı
»  Ahmet Hakan: Yılmak Yok, Yola Devam
»  Sedef Kabaş Beraat Etti
»  Cüneyt Özdemir'e TİB Şoku!
»  İstifanın Sırrı Bu konuşmada mı Gizli?
»  Zamanda Abdülhamit Bilici Dönemi!
»  Flaş.. Ekrem Dumanlı İstifa Etti!
»  "7 Haziran Öncesi Neredeydiniz?"
»  Nokta Dergisi'nden yine Erdoğan'lı Kapak
»  Erkan Tan, Beyaz TV"den Ayrıldı
»  Medyada Korku Çağı
»  Klibinde Muhabir ve KameramanlarıOynattı
»   Hürriyet'ten o Karara Manşetten Tepki
»  Fehmi Koru'dan MHP Bombası!
»  Ahmet Hakan'a Saldırıya 1 Tutuklama
»  Erdoğan'dan Ahmet Hakan Açıklaması!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.