Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, yaptığı açıklamada, 10 yıl içinde hac ibadetini yerine getirmek isteyen 1500 hacının yaşamını yitirdiğini anımsattı.
Görmez, bu gidişe dur demek gerektiğini ifade ederken, hac mevsiminin bitiminde İKÖ'nün acilen toplanması ve hac da can güvenliğinin artırılması, aksaklıkların giderilmesi amacıyla belli kararlar alması gerektiğine işaret etti. Görmez, "İslam ülkeleri bu konuda ne görev düşüyorsa yerine getirmeli. Bu nedenle İslam Konferansı Örgütü’nü acil toplantı yapmaya davet ediyorum" dedi.
"HACILARIN KUTSAL TOPRAKLARDA GÖMÜLMELERİNİ AKRABALARI İSTEDİ"
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fikret Karaman da, Diyanet’in hac da kurduğu hastanelerde ilaçların ve araçların korunduğu soğuk hava depolarının bulunduğunu, ancak yaşamını yitiren hacıların bekletilmesi için morg bulunmadığını söyledi.
"Bizim orada kurduğumuz hastaneler daha çok sağlık merkezi görevi görüyor. Bu nedenle yaşamını yitiren hacılar Suudi Arabistan hastanelerinin morglarında bekletiliyor" diyen Karaman, şu ana kadar yaşamını yitiren hacıların Türkiye’ye getirilmesi konusunda hacı akrabalarının muhalefetiyle karşılaşmadıklarına işaret etti.
Karaman, "Hacıları Türkiye’ye getirmek de bazı sıkınılar yaşanıyor. Bu nedenle kutsal topraklarda gömülüyorlar. Ama akkrabalardan herhangi bir muhalefet gelirse o zaman düşünürüz" dedi.