Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5981
EURO
34,8120
IMKB
9.478,000
ALTIN
2.501,620
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DANİMARKA'DA ZAFER SOL BLOK'UN!
DANİMARKA DA ZAFER SOL BLOK UN!
 
Danimarka'da yapılan genel seçimlerde sol blok zaferle çıkarken, ülkeyi 10 yıldır yöneten sağ blokun iktidarı sona erdi.Yaklaşık 4 milyon seçmenin bulunduğu Danimarka'da oy kullanma oranı yüzde 87,7 düzeyinde gerçekleşti.
 
16.9.2011 - 10:25


Sol blokun büyük partileri Sosyal Demokratlar ve Sosyalist Halk Parti oy kaybına uğrarken, Radikal Parti ve Birlik Listesi'nin oylarını arttırması meclis çoğunluğunu sol blok lehine değiştirdi. Seçim sonuçlarına göre 179 kişilik mecliste sol blok 92, sağ blok 87 milletvekili ile temsil edilecek. Seçimde mevcut hükümeti destekleyen Liberal İttifak'ın oylarını yüzde 2,2 arttırarak milletvekili sayısını 5'den 9'a çıkarması da sağ bloğun gerekli çoğunluğu sağlamasına yetmedi.

Faroe Adaları ve Grönland'dan 2'şer milletvekili seçilirken, bu 4 milletvekilinin 3'ü sol bloku destekleyen partilerden geldi. 10 yıldır ülkeyi yöneten sağ koalisyonun büyük ortağı Liberal Parti oy oranını arttırıp Danimarka'nın en büyük partisi olmasına karşılık koalisyonun küçük ortağı Muhafazakar Parti tarihinin en düşük oy oranıyla seçimden çıkınca Başbakan Lars Lökke Rasmussen yenilgiyi kabul ederek, Danimarka tarihinin ilk kadın başbakanının Sosyal Demokrat Parti Başkanı Helle Thorning - Schmidt olduğunu açıkladı.

Helle Thorning - Schmidt ülke tarihinin ilk kadın başbakanı olacak olmasına karşılık, partisi seçimlerden son 100 yılın en kötü sonucuyla çıktı. Sosyal Demokrat Parti yüzde 25 oy alırken, geçen dönemden bir milletvekili az çıkararak 44 sandalye ile mecliste temsil edilecek.

Seçimlerde en büyük başarıya Radikal Parti ve Birlik Listesi imza attı. Oylarını yüzde 4,4 arttıran Radikal Parti 17 vekil çıkarırken, solun ikinci büyük partisi oldu. Seçim sonrasında Danimarka Parlamentosundaki parti merkezinde Cihan Haber Ajansına konuşan Radikal Parti Başkanı Margrethe Vestager, "Çok güzel bir seçim günü oldu. Seçim sonuçları bizim içinde süpriz oldu ancak buradaki yüzlerce insan uzun zamandan beri böylesi bir başarı için gayret gösteriyordu. Çok mutluyuz çünkü en azından Danimarka'da yeni bir hükümet olacak" dedi. Kasım 2007'de yüzde 2,2'lik oy oranını yüzde 6,5'e taşıyan Birlik Listesi 12 milletvekili çıkarmayı başardı.

18 milletvekili ile girdiği seçimden 8 milletvekili ile çıkan Muhafazakar Parti seçimin en büyük mağlubu olurken, Sosyalist Halk Parti yüzde 3,8 oy kaybederek 7 milletvekili kaybederek ancak 16 milletvekili çıkarabildi. 1995'te kurulduktan sonra girdiği her seçimde oylarını arttıran aşırı sağ Danimarka Halk Partisi (DF) ilk kez bir seçimde oy kaybetti. Yüzde 12,3 oy alan DF, 22 milletvekili çıkardı.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KADIN'A ŞİDDET'E İRAN USULÜ CEZA!

MUHALİFLERDEN ESAD'A İSTANBUL' DARBESİ!

BERLUSCONİ'YE IRZA GEÇME TEPKİSİ!
»  SOKAKTA NAMAZ KILMAK YASAKLANDI!
»  SARKOZY'DEN SÜRPRİZ LİBYA HAMLESİ!
»  YUNANİSTAN İÇİN ZAMAN SONA ERDİ!
»  "LUTHER KİNG SEKS DÜŞKÜNÜ"
»  KADDAFİ'NİN , ULTRA LÜKS ÖZEL UÇAĞI!
»  SEKS SKANDALI
»  İNGİLTERE'DE KÖLE ŞOKU
»  PETROL BORU HATTINDA PATLAMA!
»  İRAN'DAN ŞOKE EDEN İDDİA!
»  FLAŞ.. NÜKLEER SANTRAL'DE PATLAMA, 1 ÖLÜ
»  İRAN'IN SEKS EĞİTİM DVD'Sİ!
»  BERLUSCONİ'NİN RAHİBE FANTEZİSİ
»  FİDEL CASTRO ORTAYA ÇIKTI
»  500 YOLCU TAŞIYAN FERİBOT BATTI!
»  OKUL PARASI, SEKS TURUNA!
»  OBAMA'DAN YENİDEN SEÇİLEBİLME HAMLESİ
»  İRAN, BU DONDURMAYA ONAY VERMEDİ!
»  CLİNTON, BAŞKANLIĞI OBAMA'DAN KAPMALI!
»  SUUDİ KRAL'IN ARTI 18 MERAKI!
»  ALTIN UZAYDAN GELMİŞ
»  FÜZE KALKAN'I İRAN'I FENA KIZDIRDI!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.