Demirtaş, mahkemeye ifade verme konusunda önceki tavırlarının devam ettiğini söyledi. Mahkemelerin yargı yetkisine karşı olmadıklarını anlatan Demirtaş, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını kaydetti. Demirtaş, şöyle konuştu:
“Mahkemeye veya kanunlara kafa tuttuğumuz şeklindeki tespitler de son derece yanlış tespitlerdir. Biz eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı duruyoruz. Yolsuzluktan, hırsızlıktan yargılanan vekillere dokunulmayacak, ama siyasi görüşleri ve yaptıkları konuşmalar nedeniyle milletvekilleri zorla mahkemeye götürülecekse, bunu kabul etmek mümkün olmaz. Meclis bu işe çözüm olmadıkça biz kendi kararımızla mahkemeye gitmeyeceğiz.”
Demirtaş, telefonla katıldığı Roj TV'deki konuşmasında, “suçu ve suçluyu övmek” suçundan, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, mahkemenin verdiği kararı esastan bozarak, “suçu ve suçluyu övmekten” ceza alan sanığın, “terör örgütünün propagandasını yapmak” suçundan yargılanması gerektiğine hükmetmişti. Yargıtay kararında, “işlenen suçun terör suçu olması nedeniyle sanığın dosyasının da “terör örgütünün propagandası yapmak suçundan yeniden ele alınması gerektiğine” işaret edilmişti.
Kararda, Anayasa'nın 14. maddesine de atıfta bulunulan kararda, yasama dokunulmazlığının sınırlandırıldığı, sanığın 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde milletvekili seçilmiş olsa bile suça konu yargılamanın terör suçu kapsamında kaldığından devam etmesi gerektiği kaydedilmişti.
ANKARA 11. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılandıkları davalar kapsamında talimatla ifadelerinin alınması için milletvekilleri Demirtaş ile Emine Ayna'nın zorla mahkemeye getirilmesini kararlaştırmıştı.