Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3840
EURO
35,0556
IMKB
9,129
ALTIN
2.326,900
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DERSHANE DÜZENLEMESİNDE İLK RAUNT TAMAM
DERSHANE DÜZENLEMESİNDE İLK RAUNT TAMAM
 
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren kanun tasarısını kabul etti.
 
23.2.2014 - 00:02

Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'ya göre, kanun çerçevesinde yurtdışında eğitim alacak öğrencilerin seçimi, yazılı ve sözlü sınav şeklinde olacak. Yazılı sınav, Milli Eğitim Bakanlığı'nca veya düzenlenecek protokolle ÖSYM tarafından yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı yazılı sınav yerine kullanabilecek.

Öğrencilerin seçiminde yazılı sınav ve sözlü sınav ile mezuniyet not ortalaması Bakanlıkça belirlenecek ağırlıklarla dikkate alınacak. Sözlü sınava
 çağrılan adaylar, bakanlıkça oluşturulacak  komisyon  tarafından
 değerlendirilecek. Adaylar, komisyon tarafından genel alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi ve akademik çalışmalara yatkınlığı alanlarında belirtilen özelliklerin her biri için yirmişer puan üzerinden değerlendirilecek ve verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilecek. Bunun dışında sözlü sınavla ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılamayacak. Sözlü sınavın soru ve cevaplarının önceden hazırlanması zorunlu olmayacak.

İlgili kanun uyarınca mecburi hizmet karşılığı yurtdışına gönderilenler öğrenimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini yerine getirmek üzere, adlarına gönderildikleri kurumların ilgili kadrolarına atanacak. Milli Eğitim Bakanlığı adına yurtdışına gönderilenlerden gönderildikleri ülkede doktora öğrenimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere yurda dönenler Milli Eğitim Uzmanı kadrolarına atanacak.

Bu kişilerin yurtdışında lisansüstü eğitim amacıyla geçirdikleri sürelerin tamamı memuriyette geçmiş sayılacak, bu sürelerin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her 3 yılı bir derece yükselmesine esas olacak.

Aday öğretmenler
Aday öğretmenliğe atanabilmek için  Devlet Memurları Kanunu'ndaki şartlara ek olarak, yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olma, Bakanlıkça ve ÖSYM tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartları aranacak.

Aday öğretmenler, en az bir yıl fiilen çalışmak, performans değerlendirmesine göre başarılı olmak kaydıyla yazılı ve sözlü sınava girebilecek. Aday öğretmenler, bakanlıkça oluşturulacak komisyonca değerlendirilecek. Sınavda başarılı olanlar, öğretmen olarak atanacak, başarısız olanlar bir başka il veya ilçede görevlendirilecek, bir yıl içinde tekrar sınava girme hakkı tanınacak. Sınava girmeye hak kazanamayanlar ile üst üste iki defa sınavda başarılı olamayanlar aday öğretmen unvanını kaybedecek ve memuriyetle ilişiği kesilecek.

Öğretim elemanları, memur ve diğer personele uygulanabilecek disiplin cezaları uyarma, kınama, yönetim görevinden ayırma, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma ve kamu görevinden çıkarma olabilecek.

Atamalarda KPSS şartı aranmayacak
TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edilen, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'ya göre, dershaneler ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde çalışan ve emeklilik, yaşlılık, malullük aylığı almayan eğitim personeli, gerekli şartları taşımaları halinde  öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek.  Atamalarda, KPS şartı aranmayacak,  sözlü sınavda  başarılı olmak yeterli sayılacak.

Kadro ve ihtiyaçlar dikkate alınmak suretiyle, belirlenen hizmet bölge ve hizmet alanlarında istihdam edilecek eğitim personeli, sağlık özrü hariç 4 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak.

Bakanlıkta istihdam edilenleri, ayrıldıkları özel eğitim kurumlarından kıdem ve ihbar tazminatı talep edemeyecek.

Özel okul öğrencileri için eğitim öğretim desteği
Özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören öğrenciler için, resmi okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre her kademede okulun öğrenim süresini aşmamak üzere, eğitim ve öğretim desteği verilebilecek.

Bu kapsamda eğitim ve öğretim desteğinden özel okul öncesi eğitim kurumlarından eğitim alanlar da 48-66 ay arasında olmak şartıyla en fazla bir eğitim öğretim yılı süresince yararlandırılabilecek.

Eğitim ve öğretim desteği, Bakanlıkça eğitim kademelerine göre her bir derslik için belirlenen asgari öğrenci sayısının üzerinde ve derslik başına belirlenen azami öğrenci sayısını geçmemek üzere verilebilecek.

Eğitim ve öğretim desteği; yörenin kalkınmada öncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir düzeyi, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile öncelikli öğrenciler gibi ölçütler, ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak verilebilecek.

Dönüşüm süreci
Dönüşüm programı kapsamındaki kurumları, aynı amaç ve niteliklerinin korunması şartıyla devir alanlar, bu madde hükümlerinden bakanlığın izniyle yararlandırılabilecek.

Dönüşüm sürecinin bitiminde, dönüşme talebinde bulundukları örgün eğitim kurumunun taşıması gereken şartları karşılayamayanların kurum açma izinleri iptal edilerek faaliyetlerine son verilecek.

Bu durumdaki kurumlardan, teşvik uygulamaları kapsamında yararlandıkları eğitim ve öğretim desteği, istisna, muafiyet ve haklar ile diğer teşviklerin parasal tutarının, ilgili teşvikten yararlandırılma tarihinden itibaren hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte bir ay içerisinde ödenmesi yapılacak tebligatla ilgililerden istenecek.

Dershaneler 1 Eylül 2015'e kadar devam edecek
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte faal olan dershaneler ile bu kanunla yapılan düzenlemelere göre gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezleri, eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Eylül 2015 tarihine kadar başvuranları, belirlenecek esaslara göre uygun görülmesi halinde öğretim kurumlarına dönüşüm programına alacak. Dönüşüm programına alınan kurumların, 2018-2019 eğitim öğretim yılının bitimine kadar mevzuatta öngörülen şartları karşılamaları kaydıyla dönüşebilecekleri okul ve diğer kurum türleri ile dönüşüm esas ve usulleri Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.

Özel okullarda görev yapan öğretmenlerin haftalık ders saati sayısının 30 saati geçemeyeceği hükmü ile özel  okullarda yöneticilik ve eğitim öğretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine göre dengi resmi okullarda ödenen aylık ile sosyal  yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret  verilemeyeceği yönündeki hüküm yürürlükten kaldırılacak.

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne verilen sınav faaliyetlerini yürütme görevi, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bırakılacak.

Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı inceleme organı olacak
Tasarı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'na yönelik düzenlemeler de yapıyor. Başkanlık, bakanlığın karar organı yerine inceleme organı olacak.
Tasarıyla, Talim Terbiye Kurulu toplantısında, hizmet birimleri amirlerine oy kullanma hakkı da getiriliyor. Kurulda görüşülen konularla ilgili bakan onayıyla görevlendirilen ilgili birim amiri veya amirleri, kurul toplantısına katılacak ve oy kullanabilecek.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve üyesi, müsteşar yardımcısı, genel müdür, strateji geliştirme başkanı, inşaat ve emlak grup başkanı ve grup başkanı ile il müdürlerinin görevi, bu düzenlemenin yayımı tarihinde sona erecek.

Yurtdışı teşkilatındaki atamalar
Yurtdışı  teşkilatı  kadrolarına  sürekli  görevle  atanabilmek için  atanılan  tarih itibariyle en az bir yıldır bakanlıkta ya da üniversitelerde çalışmak;  görevlendirmenin yapılacağı ülkenin resmi dilini veya Almanca, Fransızca ya da İngilizce'den birini bilme şartı aranacak.
Yurtdışı  sürekli  görev  süresi  3  yıl olacak. Bu süre bir katına  kadar  uzatılabilecek. Bakanlık tarafından görevlendirilen öğretmenlerin yanında Avrupa ülkelerinde vatandaşlık  hakkına  ya da süresiz  oturma  ve çalışma  iznine sahip, gerekli şartların taşıyanlar arasından  Bakanlıklararası   Ortak  Kültür  Komisyonu'nca  mahallinde   sözleşmeli   statüde öğretmen istihdam  edilecek.

İl  Milli  Eğitim  Müdürü,  İl  Milli  Eğitim  Müdür  Yardımcısı,  İlçe  Milli  Eğitim Müdürü, İl ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü, Eğitim Denetmeni, Okul ve Kurum Müdürü, Müdür Başyardımcısı  ve Müdür Yardımcısı olarak görev yapanların hizmet süresine veya isteğe bağlı yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek.

Yurtiçi  veya  yurtdışında,   yerli  veya  yabancı  kurum  ve  kuruluşlarla  veya  başka ülkelerle  işbirliği  anlaşması  çerçevesinde  kurulan, ulusal veya uluslararası  proje  yürüten okul ve kurumlar, Bakan onayı ile proje okulu olarak seçilen ve belirli eğitim reformu ve programlar uygulanan okul ve  kurumlar  ile  Bakan  onayıyla  doğrudan  Bakanlık  merkez teşkilatına bağlanan  kurumlara  yapılacak  öğretmen  atamaları ve yönetici  görevlendirmeleri Bakan tarafından yapılacak.

İl Milli Eğitim müdürlükleri  bünyesinde   oluşturulan   Eğitim Denetmenleri Başkanlığı'nda Maarif Müfettişi ve müfettiş yardımcıları istihdam edilecek.

Yurtdışında ikamet eden  vatandaşların talepleri ve  Dışişleri Bakanlığı'nın teklifi doğrultusunda açılan, eğitim işbirliği ve ikili anlaşma olmaması nedeniyle kaynak  aktarılamayan  okulların ihtiyacı  olan  hizmet  binası,  eğitim  araç  ve  gereçleri, donatım, bakım ve onarım, kefalet ücreti ve kira giderleri için genel bütçeden kaynak sağlanacak.

Görevden alınacaklar
Tasarıda, bütçe ve personele ilişkin geçiş hükümleri de belirlendi.
 Buna göre, Milli  Eğitim  Bakanlığı  merkez  teşkilatında Talim  ve Terbiye  Kurulu üyesi, Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür,  İnşaat ve Emlak Grup Başkanı ve Grup Başkanı kadrolarında bulunanlar ile Bakanlık taşra teşkilatında İl Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü kadrolarında bulunanların görevleri, düzenlemenin yayımı tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek.

Talim ve Terbiye Kurulu üyesi, Müsteşar Yardımcısı ve  Genel  Müdür  kadrolarında  bulunanlar Bakanlık Müşaviri kadrolarına atanacak. Grup Başkanı ve
 il müdürü kadrolarında bulunanlar grup başkanı ve il müdürü kadrolarına; diğerleri ile şahsa bağlı şube müdürü kadrolarında bulunanlar ise eğitim uzmanı kadrolarına getirilecek.

Grup Başkanı ve il müdürü kadrolarına atananlar, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'ne bağlı hizmet içi eğitim enstitülerinde görevlendirilecek. Eğitim uzmanı kadrolarına atananlar, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında  Bakan tarafından  belirlenen birimlerde sürekli görevle istihdam edilecek.

Kanun yürürlüğe  girdiği  tarihte  Milli  Eğitim  Başdenetçisi,  Milli Eğitim Denetçisi  ve İl Eğitim  Denetmeni  kadrolarında bulunanlar  Maarif Müfettişi, Milli Eğitim Denetçi  Yardımcısı  ve İl Eğitim  Denetmen  Yardımcısı  kadrolarında  bulunanlar  ise Maarif Müfettiş Yardımcısı kadrolarına atanacak.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BELEDİYE OTOBÜSÜNDE KORKU DOLU ANLAR

MİT'E PARLAMENTO DENETİMİ GELİYOR

KASIMPAŞA'DA AKP-CHP KAVGASI
»  AKP'NİN SARIYER İTİRAZI RET!
»  "4X4'LERLE CUMA NAMAZINA GİDEREK..."
»  MİT'ÇİLERE “MHP’Yİ DİNLEDİNİZ Mİ SORUSU
»  KILIÇDAROĞLU, GÖKÇEK'İ TOPA TUTTU
»  "BAHÇELİ AİLE NEDİR BİLMEZ"
»  "SİVAS'TAN YA ALLAH BİSMİLLAH DİYORUZ"
»  MİT, ŞU AN KAÇ KİŞİYİ DİNLİYOR?
»  YANUKOVİÇ KAÇTI İDDİASI!
»  İSTİFA EDEN VEKİLE UÇAKTA ŞOK ANONS
»  ARINÇ: GÜLEN'İ 2 KEZ ZİYARET ETTİM!
»  GÜL'DEN, ASKERLİK YASASINA ONAY!
»  WHATSHAPP'TA BÜYÜK TEHLİKE
»  SAVCI SORUYOR: NEDEN YAYINLADINIZ
»  BAŞBAKANLIKTAN AÇIKLAMA!
»  DERSHANE TASARISI MECLİS'TE
»  TORBA YASAYA ÇUVALLI PROTESTO!
»  FLAŞ.. CHP'NİN HSYK BAŞVURUSUNA RET!
»  SİVAS, VALİSİNİ BÖYLE UĞURLADI!
»  EKONOMİST, BU KEZ GÜL'Ü HEDEF ALDI
»  AK PARTİLİ VEKİLİ DİLLERE DÜŞÜREN TWİTT!
»  FLAŞ.. ASTSUBAYLARDAN ÖLÜM ORUCU KARARI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.