Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,4005
EURO
46,9942
IMKB
10.366,000
ALTIN
4.349,870
 
Hava Durumu ANKARA
18 / 32 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DEVLETTEN, VATANDAŞA ÖZEL OKUL KREDİSİ
DEVLETTEN, VATANDAŞA ÖZEL OKUL KREDİSİ
 
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 625 sayılı Özel Öğretim Kanunu’nda değişiklik öngören kanun taslağıyla, vatandaşların çocuklarını okutabilmek için kredi alabilmelerinin önünün açıldığını belirterek, "Vatandaşın aldığı kredinin faizinin yüzde 50’sini devlet olarak üstlenme kararı aldık" dedi.
 
20.1.2006 - 14:28
      Hüseyin Çelik, taslağa ayrıca, özel okullara devam eden öğrencilere bin YTL devlet yardımı yapılması hükmünü koyduklarını da bildirdi.
      Türkiye Özel Okullar Birliği’nce Antalya’da düzenlenen "AB Vizyonu, Türkiye’de Eğitim ve Özel Okullar Sempozyumu"nun açılışına katılan Çelik, yaptığı konuşmada, hazırladıkları 625 sayılı özel okullar ile ilgili kanunda getirilen yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
      625 sayılı Özel Öğretim Kanunu’nda 1965 yılından bu yana "olumlu
      anlamda" değişiklik yapılmadığını kaydeden Çelik, "Hiçbir dönemde hiçbir hükümet bizim olduğumuz kadar özel okullara sempatiyle bakmamıştır, destek olmamıştır, gereken önemi atfetmemiştir" diye konuştu.
      Konuya tek taraflı bakılmaması gerektiğini söyleyen Çelik, yeni kanun taslağının, hükümetin yerinden yönetim anlayışıyla hazırlandığını belirtti.
      Taslakta, özel okullar dışında özel öğretim kurumlarının açılış ve kapanmasıyla ilgili işlemlerin, sadece Ankara’dan yürütülmesi yerine valiliklere bırakıldığını ifade eden Çelik, okulların yapacağı reklamlar için valiliklerden izin alma zorunluluğunun da kaldırıldığını kaydetti.
     
     ÖZEL OKULLARDAN HİZMET ALIMI

      Özel öğretim kurumlarındaki okullarda görev yapan öğretmenlere de sendikalı olabilme hakkı sağlandığını kaydeden Çelik, ayrıca devletin özel okullardan hizmet satın alması imkanı getirildiğini ifade etti.
      Özel öğretim kurumlarının yüzde 50 kapasiteyle çalıştığını belirten Çelik, şöyle konuştu:
      "Güzelim binalar, son derece iyi laboratuvarlar, muhteşem okullar yapılmış, buna sermaye yatırılmış ama maalesef potansiyelinizin yarısı boş. Biz devlet okulu inşa edebilmek için dünya kadar para harcıyoruz, donatmak için para harcıyoruz. Sonra oraya öğretmen, memur tayin ediyoruz. Ben hizmeti satın alırsam daha ucuza gelir. Hizmetin kalitesinde bir problem yoksa hizmet satın alınabilir. Bizim özel okullardan hizmet satın almamamız için hiçbir sebep yok." Çelik, özel okullarda ücretsiz okutulması gereken öğrenci kontenjanının da yüzde 2’den yüzde 3’e çıkarıldığını kaydetti.
     
     "MADDİ AVANTAJLAR SAĞLIYORUZ"

      Taslakta, özel okullar için getirilen "maddi avantajların" da bulunduğunu söyleyen Çelik, özel okulların, doğalgaz, su, elektrik gibi faturalarını, devlet okullarının ödediği tarifeye göre ödemeleri için düzenleme yapıldığını anlattı.
      Vatandaşların, çocuklarını özel okullara gönderirken kredi kullanabilmelerinin önünü açtıklarını belirten Çelik, şunları kaydetti: "Vatandaş diyecek ki, ’Ben çocuğumu özel okula göndereceğim, bunun için kredi almak istiyorum’. Ev alırken, araba alırken kredi alıyoruz ama çocuklarımızın eğitimi için kredi almak aklımızdan geçmiyor. Bu konuda teşvik edici olmak istedik ve vatandaşın aldığı kredinin faizinin yüzde 50’sini üstlenme kararı aldık ve bu kanuna koyduk.
      Bu, büyük çapta bir teşvik getirecek. Bunu da bir müjde olarak vermek isterim. Ayrıca, özel okullara devam eden öğrencilere bin YTL düzeyinde devlet tarafından yardım yapılabilmesini de bu yasaya koyuyoruz. Bin YTL’lik bir devlet katkısının sağlanmasını bu yasayla mümkün kılıyoruz. Her yıl kaç öğrenciye bu yardım yapılacak, bunu Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkilileri bir araya gelerek karar verecekler."
     
     "7. MADDE TASLAKTAN ÇIKARILDI"

      Özel Okullar Birliği Başkanı Rüstem Eyüboğlu’nun 625 sayılı kanun taslağının 13. maddesinden şikayet ettiğini belirten Çelik, "Orada sizin haklı olduğunuz bir taraf yok" diye konuştu.
      "Kaptıkaçtı mantığıyla kimsenin özel okul açmasını istemediklerini" söyleyen Çelik, şöyle devam etti:
      "Eğitim-öğretimi doğrudan etkileyen olumsuz bir hal ortaya çıkması halinde eğer gerçekten bu okulun kapatılması gerekirse, bununla ilgili olarak kapatma cezası verilebilir ama biz özel okulları teşvik ederken, artırmaya çalışırken, durup dururken canımız sıkıldı diye herhalde okulu kapatmayacağız.
      Mahkeme kararıyla okul kapatılsın diye bir talep var. Aslında bu da doğru değil. Benim bakanlığımdaki uzman arkadaşlar, bizim müfettişler, ömrünü bu işe adamış olan insanlar, orada eğitim-öğretim devam ediyor mu, eğitimin-öğretim ortamı aleyhine bir durum mu var, bunu mahkemeden daha iyi bilirler. Eğer eğitimcilerimize, müfettişlerimize güvenmezsek, bu doğru bir yaklaşım olmaz. Dolayısıyla bizim okul kapatmak gibi bir niyetimiz asla olmadı, biz okul açmaya çalışıyoruz. Her sondajdan petrol çıkmaz ama petrol aramaktan da vazgeçmemek lazım. İyileştirmelerin kademeli olmasından, adım adım olmasından rahatsız olmamak lazım. Şu andaki iyileştirmeler bence çok güzel iyileştirmelerdir." Çelik, uluslararası okullara Türk öğrencilerin de gitmesini öngören 7. maddesinin taslaktan çıkarıldığını da bildirdi.
     
     FEN-EDEBİYAT MEZUNLARI

      Özel okullar bünyesinde çalışan ve formasyonu olmadığı için asaleten atanamayan fen-edebiyat fakültesi mezunlarının durumlarına da değinen Çelik, fen-edebiyat veya eğitim fakültesi mezunlarından hangisinin performansı daha iyiyse, Bakanlığın aradığı kriterlere kim daha yakınsa onun öğretmen olmasını istediklerini ifade etti.
      Çelik, "Onun için fen-edebiyat fakültesi mezunlarına pedagojik formasyon vermek için talimat verdim. Bu konuyu çözeceğiz. Özel okullarda fiilen öğretmenlik yapan, ancak öğretmen olarak atanamayanların bu problemini çözeceğiz ve yaz aylarında onlara yönelik geniş kapsamlı bir formasyon kursu düzenliyoruz" dedi.
      Okulların kalitesine ve eğitim durumlarına bakarak değerlendirmede bulunduklarını ifade eden Çelik, özel okul-devlet okulu ayrımına karşı olduklarını dile getirdi.
      "Öz okul-üvey okul anlayışını reddediyoruz, özel okullara şaşı bakan zihniyeti çağdaş olmayan, 1940’larda kalmış bir zihniyet olarak değerlendiriyoruz" diyen Hüseyin Çelik, özel okulları teşvik ettikleri için eleştirildiklerini söyledi.
      3 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı yaptığını anımsatan Çelik, "Tek
      bir imam hatip okulunun açılışına gitmedim. Çünkü yeni bir hatip okulu açılmadı" diye konuştu.
     
     "İDEOLOJİMİZ ATATÜRKÇÜLÜK"

      Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği ile ilgili tartışmalara değinen Çelik, bu yönetmeliğin "imam hatip lisesi yönetmeliği" olarak gösterildiğini belirterek, "Pes doğrusu. Benim niyetimi okuyormuş.
      Çok yakın zamanda rüyalarımı falan okumaya başlayacaklar" dedi.
      Eğitimin meselesine ideolojik bakılmaması gerektiğini söyleyen Çelik, şöyle konuştu:
      "Eğitimin meselesine pedagojik olarak bakalım. Yükseköğretimi değerlendirirken akademik bir gözlüğümüz olsun. Eğer bir ideolojik saplantınız varsa peşin dogmalarınız vardır ve bunun dışına çıkamazsanız. İdeolojik yaklaşım gençlerimizi, ülkeyi perişan eder.
      Farklı dünya görüşlerimiz, farklı siyasi yaklaşımlarımız olabilir, ancak ortak paydalarda buluşabiliriz. Bu ortak paydalar da bilimsel ortak paydalardır.
      1995 yılında bir makale yazmışım ve demişim ki: ’Türkiye’nin
      dünyadaki aydınlanma sürecini ıskalamasının sebebi bizdeki aydın tipinin genellikle devlet memuru olmasından kaynaklanıyor. Devlet memurundan da kolay kolay aydın olmaz’... Bugün de aynı şeyi söylüyorum." Bütün bunları söylediği için eleştirildiğini kaydeden Çelik, "Bizim ideolojimiz Atatürkçülük’tür. Eğer Atatürkçülüğü bir ideoloji haline getirirsek, O’nu dogmalaştırırsak yazık ederiz. Atatürkçülük bir prensipler bütünüdür" diye konuştu.
      Atatürk’ün bilime verdiği öneme işaret eden Çelik, eğer akla ve bilime önem verilirse geleceğin daha parlak olacağını söyledi.
     
     EYÜBOĞLU’NUN KONUŞMASI

      Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Rüstem Eyüboğlu da özel okullarla ilgili 625 sayılı Özel Öğretim Kanunu’nun 1965 yılında çıkarıldığını belirterek, öğretmen, öğrenci ve velileri mağdur eden bir anlayışla hazırlandığını savundu.
      Bu kanunda değişiklik öngören kanun taslağının bir an önce TBMM’ye gönderilmesini istediklerini dile getiren Eyüboğlu, şöyle konuştu:
      "Türk milli eğitiminin modern çağa ayak uydurması ve yavrularımızın daha iyi yetiştirilmesi için yapmak istediğimiz pek çok yenilik ve akademik çalışma mevzuata takılmaktadır. Yönetmeliklerde yapılan birkaç değişiklik genelde bakanlığın uygun gördüğü ve bizleri tatmin etmekten çok uzak değişikliklerdir. Uygulayıcıların bir kez bile fikri alınmadan çerçeve yönetmelik hazırlanmakta ve bizler bu dar, tek tip elbisenin içine girmekte zorlanmaktayız.
      Bugün sınav sistemleri ve nakiller konusunda yaşanan belirsizlikler de sıkıntı yaratmaktadır. Bir kısım derslerin öğretimini yabancı dille yapan özel okulların hazırlık sınıflarına, resmi Anadolu liselerinde olduğu gibi merkezi sınavla öğrenci alınmalıdır. Özellikle pek çok fikir ayrılıklarına neden olan bu konular kısa sürede halledilmelidir."
     



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MEB 20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPACAK!!!

"ÖĞRETMEN AÇIĞININ KAPATILMASI ZOR"

ÖĞRETMEN ADAYLARINA BAYRAM MÜJDESİ
»  HÜKÜMET ISRAR EDERSE SEZER DAVA AÇACAK
»  15 YENİ ÜNİVERSİTEYE SEZER VETOSU
»  "KUŞ GRİBİ NEDENİYLE KUŞLARA HAKSIZLIK ETMEYELİM"!
»  "MİLLİ EĞİTİM'İN SORUNLARI ADAMI KANSER EDİYOR"
»  ÇELİK, ÖĞRENCİLERE''KİTAP OKUMAYA VAKİT AYIRIN''DEDİ
»  BUGÜN KARNE GÜNÜ, ÇOCUĞU KIRIK NOTLA YARGILAMAYIN
»  REKTÖR AŞKIN GÖREVİNİN BAŞINDA
»  GÖKHAN DEMİRKOL'A 6,5 YIL HAPİS İSTEMİ
»  ÖĞRETMENLER ARASINDA ANLAŞMALI BOŞANMAYA SON
»  ÖĞRENCİLERE 3 HAFTA TATİL
»  ÇELİK'İN ODASINA ÜNİVERSİTEDE İKEN BOMBA KOYMUŞLAR
»  KIZ ÖĞRENCİ YURDU'NDA GİZLİ KAMERA İSYANI
»  ÖĞRETMENE 40 ARTI 40 YTL ZAM HAYAL Mİ?
»  ÇELİK:"2006 YILINDA 10 İL'DE DAHA ÜNEVİRSİTE KURULACAK"
»   YURT-KUR 225 BİN KİŞİYİ İCRAYA VERDİ
»  "İMAM HATİP ÜZERİNDEN SİYASET BASİTLİKTİR"!
»  KARİYER'DE BOĞAZİÇİ FARKI
»  YÖK'TEN AÇIKÖĞRETİM LİSESİ YÖNETMELİĞİ'NE DAVA
»  ÇELİK'TEN AYDINLARA ELEŞTİRİ
»  ÖĞRENCİLERİN YENİ ÖSS KORKUSU
»  ÖĞRETİM ÜYELERİNE İZİNSİZ TERK SORUŞTURMASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.