Bundan 13 yıl önce, 1992 yılında Diyarbakır’daki bir konferans öncesi uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden ve katilleri bulunamayan Musa Anter’in davasında Türkiye, dostane çözüm önerdi.
Diyarbakır’da çağırıldığı bir konferans öncesinde 1992 yılında "faili meçhul" cinayetle öldürülen Musa Anter’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde süren davası kapsamında Türkiye’nin dostane çözüm teklif ettiği ortaya çıktı. Türkiye, Anter ailesine 15 bin euro tazminat ödemeyi teklif etti.
"FAİLİ MEÇHUL" DAVASI
Musa Anter 1992 yılında Diyarbakır’da çağırıldığı bir konferans sonrasında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. Anter’in ölümünün ardından Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından açılan soruşturma, "faili meçhul cinayet" denerek, "rafa kaldırılmıştı."
YILLAR SONRA AİHM’DE
Anter hakkında açılan soruşturmanın bir türlü sonuçlandırılamaması üzerine, Anter ailesi AİHM’e dava açtı. Dava son aşamaya geldi.
TÜRKİYE DOSTANE ÇÖZÜM ÖNERDİ
Dava kapsamında, AİHM’in öngörüsü doğrultusunda Türkiye’nin "Anter cinayetinde hatasını kabul ederek", dostane çözüm önerdiği öğrenildi. Türkiye, bu kapsamda, Anter ailesine de 15 bin euro tazminat önerdi.
NE OLACAK?
Anter ailesinin Türkiye’nin dostane çözüm önerisini kabul etmesi halinde, Türkiye teklif ettiği 15 bin euroyu aileye ödeyecek ve dava ortadan kalkmış olacak. Aile, dostane çözüm önerisini kabul etmezse, AİHM, Türkiye’yi yargılayacak. Bu kapsamda, Türkiye mahkum olabilecek. Ailenin önümüzdeki günlerde, kararını mahkemeye bildireceği öğrenildi.
ANTER’İN ÖLÜMÜ "DEVLET SIRRI"
Musa Anter, Kültür ve Sanat Festivali için gittiği Diyarbakır’da, 20 Eylül 1992 tarihinde öldürüldü. Anter cinayetinin dosyası 13 yıl boyunca açılamadı. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş’ın Susurluk Araştırma Raporu’nda, "Anter cinayetinin devlet tarafından işlendiği" kabul edildi. "Ape Musa" diye de anılan Musa Anter cinayetiyle ilgili itiraflar, raporun Ek 9’uncu dosyasında yer aldı. Ancak raporun bu ekleri, "devlet sırrı" oldukları gerekçesiyle açıklanmadı.
AYGAN’IN İTİRAFLARI
Anter’in öldürülmesinden, 12 yıl sonra ise 2004 yılında JİTEM’in kurucusu olduğunu belirten Abdülkadir Aygan, yaptığı açıklamalarda, Anter’in nasıl öldürüldüğünü anlatmıştı. Aygan’ın, Anter ailesinin avukatları tarafından AİHM heyetine de sunulan anlatımlarında, Musa Anter cinayetini Yeşil’in JİTEM’de organize ettiğini belirtmişti.
DİCLE ANTER: PARA VERİLİP SUÇ ORTADAN KALKMAMALI
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Musa Anter cinayetiyle ilgili Türkiye alehine dava açan Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, dostane çözüm önerisine tepki gösterdi. Türkiye’nin, dostane çözüm teklifi kapsamında aileye 15 bin euro ödemeyi önerdiğini anımsatan Dicle Anter, "Para verilip, suç ortadan kalkmamalı" dedi.
Bu tür çözüm önerisinin kabul edilemez olduğunu belirten Dicle Anter, "Etmememizin nedeni de çok açık. Para verilip suç ortadan kalkmamalı. Suçlular cezalandırılmalı. Böyle parayla örtbas etme gibi bir yaklaşım kabul edilemez. Bu yalnız benim babam için geçerli değil. Babamın cinayetinde Abdulkadir Aygan’ın anlatımları ortada, ama hala suçlular ortada geziyor" diye konuştu.
Dicle Anter, Aygan’ın anlatımları doğrultusunda bir girişimde bulunup bulunmayacaklarının sorulması üzerine, Aygan’ın ifadelerinde ismi geçen kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını bildirdi.
hürriyet