Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2535
EURO
34,8117
IMKB
10.056,000
ALTIN
2.422,790
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DOLAR YİNE ZİRVE YAPTI!
DOLAR YİNE ZİRVE YAPTI!
 
Dolar 2.12 TL'yi aşarak son 1 ayın zirvesine yerleşti. Türkiye özellikle yurtiçindeki faiz indirimi tartışmalarına odaklansa da bu yükseliş ABD faizleri üzerindeki dalgalanma beklentilerinden kaynaklanıyor. Uzmanlara göre Türkiye yerine ABD'de faiz tartışmalarının alevlenmesi durumunda son aylardaki olumlu rüzgarın tersine dönmesi mümkün.
 
4.6.2014 - 11:49

Geçtiğimiz yıla damgasını vuran gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında zayıflaması piyasalarda yine emaresini göstermeye başladı.

Dün akşam saatlerine doğru dolar TL karşsında 2.11 TL'yi aşarken bugün de 2.12 TL barajını geçerek 2.1262 TL'ye kadar çıktı. Bu seviye dolarda TL karşısında son 1 ayın zirvesini ifade ediyor.

Bu yükselişin sebepleri arasında Başbakan Erdoğan'ın faiz indirimi konusunda geri adım atmaması gösterilse de doların yükselişini yurtdışı gelişmelerde de bulmak mümkün.

Türkiye'nin yanı sıra "Kırılgan 5'li" olarak ifade edilen ülkelerin döviz kurlarında yükselişler Haziran ayının başlamasıyla birlikte hız kazandı. Hindistan ve Endonezya Rupisi, Brezilya Reali ve Güney Afrika Randı son günlerde tıpkı TL gibi yüzde 1'in üzerinde değer kayıpları yaşadı.

 

Dolar 'Kırılgan Beşli' olarak adlandırılan Türkiye, Endonezya, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika para birimlerine karşı 15 Mayıs'tan bu yana yükseliyor. Yükseliş haziran ayı ile birlikte ivme kazandı.  (Kaynak: Bloomberg Data)

'FAİZLER YENİDEN DALGALANACAK' BEKLENTİSİ
Türkiye ile birlikte bu gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde de yaşanan kayıplar gözlerin tekrar ABD'ye çevrilmesine yol açtı. Küresel faizler üstünde büyük rol oynayan ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,40'a kadar gerileyerek son aylarda gelişmekte olan ülke para birimlerine değer kazandıracak sakin bir seviyeye çekilmişti. Ancak başta bu faizler olmak üzere küresel piyasalarda faizlerin dalgalanacağı beklentisi yükseliyor.
Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Uzamnı Burak Demirpehlivan ABD 10 yıllı kfaizlerindeki dalgalanma oranının 2011'deki dip seviyelerine kadar indiğini belirtirken "faizin volatilitesi önemli. 2011 başından bu yana hiç gerilememişti. Bu kadar sakin dönem görmemiştik. Faiz volatilitisinin artacağı beklentisi gelişmekte olan ülke para birimlerinde satış yaratıyor" diye konuştu. Demirpehlivan Nisan ve Mayıs ayındaki sakin dönemde Euro/dolar paritesinde yükseliş yaşandığında TL gibi kurların da dolar karşısında değer kazandığına, ancak son günlerde Euro/dolar hareketlerine rağmen tL'nin değer kaybettiğine dikkat çekerken "Dolar/TL'de 2,14 ,2,1465 TL'ye kadar net bir direnç seviyesi var diyemeyiz. Bu ortamın devam etmesi durumunda yılsonuna kadar 2,20-2,30 seviyeleri radarımızda olmaya devam edecek" diye konuştu.
ABD FAİZ TARTIŞMASINA DİKKAT
Piyasalardaki bu ortam yurtiçindeki faiz tartışmalarından ziyade ABD'de politika faizinin ne zaman yükseleceği tartışmalarını da ön plana çıkarıyor. ALB Menkul Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ABD ekonomisinin 2. çeyrekte toparlanma emareleri gösterdiğini belirtti. Yeliz Karabulut"15 Mayıs tarihinde ABD enflasyon verisi açıklandığından bu yana gelişmekte olan para birimlerinde yavaşta olsa değer kayıplarının olduğunu görüyoruz. 2. Çeyrek büyüme verinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Olumlu enflasyon ve büyüme verisi eşliğinde ABD faizleri üzerine tartışmaların alevlenebileceği görüşündeyiz. 2015 yılında bir faiz artırımının olması beklenirse bunun fiyatlaması önceden olacaktır. Bu fiyatlama geçen sene 22 Mayıs sonrasındaki yaşanan gelişmelere paralel olabilir" diyerek aslında dolar/TL'de kötü senaryo ihtimalini ortaya koydu.
SİYASİ GELİŞMELER DE ETKİLİ OLACAK
ABD ekonomisinin kurlar üzerindeki belirleyiciliği kadar gelişen ülkelerde yaşanan siyasi gelişmeler de önemli olacak.
Uzmanlara göre Türkiye sadece kendi içindeki siyasi gelişmelerden değil birlikte değerlendirildiği gelişmekte olan ülkelerden de etkilenecek. Brezilya'da artan protestoların yanı sıra Hindistan'ın yeni lideri Narendra Modi'nin ülkedeki müslümanlara tavrı ve ekonomi politikaları merakla bekleniyor. Yine Rusya-Ukrayna krizi hafiflese de ajandalarda durmaya devam edecek. Kısacası Türkiye'de dolar/TL kuruna önümüzdeki dönemde faiz indirimi tartışmalarından daha çok değişken etkili olacak gibi gözüküyor.HÜRRİYET



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KAYIT DIŞI PARAYA, PARAYLA AF!

SANCAK, BMC İÇİN KATARLI ORTAK BULDU

ENFLASYON 2 HANEYE DAYANDI
»  YİĞİT BULUT MERKEZ BANKASINI TOPA TUTTU!
»  BANKALARDAN EMEKLİYE MAAŞ OYUNU
»  KREDİ KARTI BORCU OLANLAR DİKKAT!
»  TÜRKİYE’NİN 2023 İŞSİZLİK HEDEFİ YÜZDE 5
»  İŞTEN ÇIKARILAN ÇALIŞANA ŞOK HABER
»  ALTIN DİP YAPTI!
»  MERKEZ BANKASINA FAİZ FIRÇASI
»  KREDİ KARTLARINDA FLAŞ DEĞİŞİKLİK!
»  ERDOĞAN'DAN MERKEZ BANKASINA AZAR!
»  BÜTÇEDE TAM GAZ POPÜLİZM İDDİASI
»  DEV İHALE KOÇ GRUBUNUN!
»  MERKEZ'DEN FLAŞ FAİZ KARARI!
»  TAVAN FİYAT BİTTİ, BENZİN ZAMLANDI!
»  ALTIN'IN ESKİ PARILTISI KALMADI!
»  ALTIN'DA BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ
»  BANKALARIN BORÇ SİLİYORUZ YALANI!
»  BENZİNE ARD ARDA İKİNCİ ZAM!
»  İŞSİZLİK YİNE ÇİFTHANEDE!
»  ERDOĞAN'DAN BABACAN'A HAMAMÖNÜ ÇIKIŞI!
»  ÜNLÜ ABD BANKASININ BAŞINA ATANAN TÜRK!
»  TAKSİTLİ KART HARCAMALARINDA DÜŞME
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.