Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,5515
EURO
43,8502
IMKB
9.173,000
ALTIN
4.037,820
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 18 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DTP, ANAYASA'YA DESTEK ŞARTLARINI AÇIKLADI
DTP, ANAYASA YA DESTEK ŞARTLARINI AÇIKLADI
 
DTP Diyarbakır Milletvekili ve Meclis Anayasa Komisyonu üyesi Aysel Tuğluk, AKP’nin başlattığı anayasa değişikliği sürecine, parti olarak destek vermelerinin şartlarını açıkladı.
 
15.9.2007 - 12:43
      Tuğluk, Sapanca’da AKP’li ve bilim adamlarından oluşan 18 kişilik grubun çalışmalara başlamasının ardından, yeni anayasada Kürt kimliğine ilişkin vurguların yeralması yönünde uyarılarda bulundu.
      Tuğluk, yeni anayasada farklı etnik ve kültürel kimliklerin haklarının “güvence" altına alınmaması durumunda destek olmayacaklarını belirterek, “Eğer bu maddede yeniden Türk etnisitesine dönük bir tanımlama yapılırsa, bu anayasanın tümden reddine bir gerekçedir bizim için" dedi.
     
     “TÜRKÇE, RESMİ DİL OLMALI"
      Tuğluk, anayasada, “Türkçe’nin resmi dil" olması gerektiğini belirterek, farklı dilde eğitim, siyasi propaganda ve örgütlenme hakkının da anayasal güvenceye alınması gerektiğini belirtti.
      Tuğluk tarafından açıklanan DTP’nin anayasa değişikliğine destek şartları şunlar:
      - Tuğluk, “Vatandaşlık tanımı, partimiz için olmazsa olmaz değişikliklerden biridir. Eğer bu maddede yeniden Türk etnisitesine dönük bir tanımlama yapılırsa, bu anayasanın tümden reddine bir gerekçedir bizler için. Toplumun tüm farklı etnik ve kültürel kimliklerini reddetmeyen, bunların kimliksel ve kültürel haklarını anayasal güvence altına alacak bir vatandaşlık tanımı yapılmalıdır" dedi.
      -Tuğluk, ayrıca farklı dillerden eğitim ve öğrenimin yasa koyucunun inisiyatifine bırakılmadan, “anayasal güvenceye" kavuşturulmasının da kendileri için bir diğer “olmazsa olmazları" olduğunu ifade etti. Tuğluk, “Türkçe’nin resmi dil yapılmasına yasal dayanak anayasaca hazırlanmalıdır. Ayrıca buna paralel farklı dillerde siyasi propaganda ve örgütlenme hakkının da hukuksal güvenceye kavuşturulması, Kürt sorununun çözümü açısından önemsediğimiz bir diğer husus olmaktadır" dedi.
     
     “AB HEDEFİ KORUNMALI"
      Tuğluk, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik perspektifini güçlendirecek ve çağdaş, evrensel normları demokrasinin temel kriteri haline getirecek bir anayasa hazırlanmasına her türlü katkıyı sunacaklarını söyledi. Tuğluk, “Çoğulculuk ilkesini barındırmayan, otoriter cumhuriyetten, demokratik cumhuriyete geçişin hukuksal ve zihinsel alt yapısını oluşturmayan, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik perspektifini güçlendirmeyen yeni bir anayasanın tarafımızca kabul görmeyeceğini net ve kesin bir dille ifade etmek istiyorum" dedi.
     
     “AİHS ESAS OLMALI"
      Tuğluk,bu açıdan bakılınca,hazırlanan taslağın özgürlükçü bir anayasa öngördüğünün söyleyemeyeceğini bildirdi. Tuğluk, şunları söyledi:
      “Kimi bölümlerde değişiklikler ve yenilikler olsa da çoğunlukla 82 Anayasasının revize edilmiş halidir. Eskinin otoriter, devletçi zihniyetini anımsatacak ifadeler ve kısıtlamalar bulunmaktadır. Özellikle birey hak ve hürriyetlerinin,yine ifade özgürlüğünün kısıtlandığı haller klasik ‘milli güvenlik’ kaygısıyla taslakta yer bulmuştur. Oysa insan hakları ve hukukun üstünlüğü esas alınarak bu özgürlükler genişletilmeliydi. Temel ölçü, şiddete başvurmadıkça tüm düşüncelerin özgürce ifade edilmesi olmalıdır. Bu açıdan AİHS’nin esas alınması gerektiğini düşünüyorum.ö Tuğluk, anayasa çalışmasında “daha şeffaf ve değişik kesimlerin" katılımını öngören bir yöntem izlenmesi gerektiğini de belirtti.

ANKA


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ADD STRATEJİ DEĞİŞTİRDİ

HRANT DİNK SUİKASTİNE ÖVGÜ KLİBİ

OTOPARK BOMBACISI YAKALANDI
»  BÖLÜCÜBAŞI DTP'LİLERİ FIRÇALADI
»  "GÜL VE ERDOĞAN BİZE VERDİKLERİ SÖZÜ TUTACAKLAR"
»  AKP'Lİ BAŞKAN GÖRÜLDÜĞÜ YERDE YAKALANACAK
»  TEMİZLİK İŞÇİSİNİ YİYEN YAMYAM YAKALANDI
»  UÇUŞ İZNİNİ ASKER Mİ VERDİ?
»  GÜNEYDOĞU'DAN DÖNEN GÜL, ŞİMDİ DE KKTC YOLCUSU
»  ŞEMDİNLİ SANIKLARINI ASKER YARGILAYACAK
»  AKP'Lİ BAŞKANA ŞOK KARAR
»  BAĞDAŞ KURAN MÜDÜR AÇIĞA ALINDI
»  SİGARA İZMARİTLİ TERÖRİST AVI
»  FUTBOLDA HAFTANIN PROGRAMI
»  KARISINI DÖVEN ADAMA AVRUPAİ CEZA
»  CHP DARBECİLER YARGILANSIN
»  YARGITAY TÜRK VE TUNCEL'E İNCELEME BAŞLATTI
»  IRAK'TAN GETİRİLEN 36 TABANCA ELE GEÇİRİLDİ
»  TALİBAN TRT EKİBİNİ REHİN ALDI
»  GOOGLE'DAN AY'A İLK ROBOT GÖNDERENE 20 MİLYON DOLAR
»  BASKIN HOCA BASKIN ÇIKMAYA ÇALIŞIYOR
»  HIZLI TREN BU KEZ 303 KİLOMETRE HIZA ULAŞTI
»  "SENFONİK EZAN" TARTIŞMASI
»  BİTİR İLKOKULU OL CUMHURBAŞKANI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.