Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5814
EURO
34,6861
IMKB
9.525,000
ALTIN
2.520,880
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Diyanet'ten 'Lades ve Arı' Fetvası
Diyanet ten  Lades ve Arı  Fetvası
 
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, toplumun bazı kesimlerinde yaygın olan 'lades'in caiz olmadığını açıkladı. Diyanet arıların istenmeyen ölçüde oğul vermemesi, verilen oğulların zayıf olmaması, fazla bal almak ve anaç arıların birbirlerine zarar vermemesi için anaç arı yavrularının öldürülmesinde bir sakınca olmadığını bildirdi.
 
30.1.2015 - 14:28

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, toplumun bazı kesimlerinde yaygın olan 'lades'in caiz olmadığını açıkladı. Diyanet arıların istenmeyen ölçüde oğul vermemesi, verilen oğulların zayıf olmaması, fazla bal almak ve anaç arıların birbirlerine zarar vermemesi için anaç arı yavrularının öldürülmesinde bir sakınca olmadığını bildirdi.Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, toplumun bazı kesimlerinde yaygın olan 'lades'in caiz olmadığını açıkladı.  Toplumda yaygın olarak oynanılan ladesin helal olup olmadığını merak eden bir vatandaş Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'na 'Unutturmaya dayalı olarak oynanan lades caiz midir?' sorusunu yöneltti. Konuyu değerlendiren Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Dini Soruları Cevaplandırma Platformu, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, ladesin caiz olmadığına hükmetti.

Lades oyunu da bir tür kumar niteliğindedir

Yüksek Kurul vatandaşın lades sorusuna "Taraflardan bir kimsenin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Zira bir taraf karşılıksız olarak kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır. Bu özellikleri taşıyan lades oyunu da bir tür kumar niteliğindedir. Kumar niteliğindeki uygulamalara çeşitli isimler verilmesi, yasaklık hükmünü değiştirmez. Bu sebeple kaybedenin kazanana bir şey vermesi şartı ile lades oyunu oynamak caiz değildir. Böyle değil de sadece eğlence maksadı ile oynanmasında ise bir sakınca yoktur" cevabını verdi.

"Ekolojik dengeyi bozmamak kaydı"

Bir vatandaşın, "Daha fazla bal elde edebilmek için kovandaki arıların bir kısmının öldürülmesi caiz midir?" sorusunu cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu, Allah'ın şifa kaynağı olarak balı insanların istifadesine sunduğuna vurgu yaptı.  Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararında şu ifadelere yer verildi.

Yüce Allah, şifa kaynağı olarak balı insanların istifadesine sunmuştur. Bu hususa Kurân-ı Kerim’de şöyle işaret edilmektedir: “Rabbin bal arısına şöyle ilham etti: “Dağlardan, ağaçlardan ve insanların yaptıkları çardaklardan (kovanlardan) kendine evler edin. Sonra meyvelerin hepsinden ye de Rabbinin sana kolaylaştırdığı (yaylım) yollarına gir.” Onların karınlarından çeşitli renklerde bal çıkar. Onda insanlar için şifa vardır. Şüphesiz bunda düşünen bir (toplum) için bir ibret vardır” Ayet-i kerimede ifadesini bulduğu üzere arılara yüklenen görev bal üretmeleridir. Bu sebeple ekolojik dengeyi bozmamak kaydıyla, arıların istenmeyen ölçüde oğul vermemesi, verilen oğulların zayıf olmaması, fazla bal almak ve anaç arıların birbirlerine zarar vermemesi için anaç arı yavrularının öldürülmesinde bir sakınca yoktur.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Tecavüzcüsüne Prezervatif Veren Kadın!

TOBB Geleceğin Liderlerini Buluşturuyor

Turistler İçin seks Parkı!
»  AOÇ İçin 41. Dava!
»  Seksi Bacakların Sırrı Badem'de
»  Kadın Hakimden Örnek Davranış!
»  O Odada Cinsel İlişkiye Girilir Mi?
»  Taktir ve Teşekkür Getirene Bedava Kitap
»  Sanat Dünyasının Acı Kaybı!
»  SGK'dan Emekli Olacaklara Mesaj!
»  Asıl Kış Yeni Başlıyor!
»  Selfie Çubuğu Artık Yasak
»  Hangi Annelerin Bebekleri Daha Zeki?
»  Sosyeteye At Eti Şoku!
»  Mutsuzluk Kilo Aldırıyor!
»  Vatandaşı Elektrik Çarptı!
»  Ünlü Sanatçı Hastaneye Kaldırıldı!
»  ''Allah Size Akıl Fikir Versin''
»  Çayyolu Metrosu Yine Yolda Kaldı
»  Diyanet : Erkeklerin Küpe Takması Mekruh
»  Kazan Belediyesine Hayvansever Desteği
»  ''Cuma Günü Tatil Olsun'' Teklifi
»  'Kadını Eve Kapatma Paketi'!
»  Yürekleri Burkan Dram!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.