Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4273
EURO
34,4273
IMKB
9.680,000
ALTIN
2.488,520
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Dolar Haftaya Hızlı Başladı
Dolar Haftaya Hızlı Başladı
 
Dolar/TL, ABD ekonomisi hakkında iç açıcı olmayan son veriler ile doların 12 yılın zirvelerinden hafif değer kaybetmesi sonrası Cuma günü rekordan yönünü aşağı çevirirken; seçim sonuçlarına ve merkez bankası etkinliğine ilişkin soru işaretleri devam ediyor.
 
27.4.2015 - 11:28

Cuma günü 2.7435'e kadar yükselerek tarihi zirveyi test eden dolar/TL ABD verileriyle 2.7250 civarında Cuma gününü tamamladı.  

Kur bu sabah ise TSİ 08.30'da 2.7210/2.7260 seviyesindeydi. Sepet bazında TL ise, 2.8566 ile Cuma günü tarihi zirvesini test ettikten sonra bu sabah 2.8418/2.8444 seviyesindeydi.

Dolar 10.03 sularında 2,7380'e kadar yükseldi.

Bankacılar bugün piyasada Hazine ihalelerine gelecek talebin ve TCMB'nin olası likidite adımlarının yakından izleneceğini belirtiyorlar.

Dolar, ABD ekonomisine ilişkin son verilerin ardından Fed'in kısa vadede faizleri artırmayacağı beklentilerinin güçlenmesine paralel olarak haftaya değer kaybına karşı koymaya çalışarak başlarken; Yunanistan'ın mali yardım müzakerelerinde sonuca ulaşılamamış olması Euro üzerinde baskı yaratıyor.

MERKEZ BANKASI ENDİŞELERİ

Reuters'ın geçtiği bir haberde, Türk Lirası üzerindeki Merkez Bankası endişelerine değinildi.
Tek başına 10 yılı aşkın süredir hükümette olan AKP'nin bu seçim sonunda aynı güçte devam edip edemeyeceğine ilişkin belirsizlik TL'deki değer kaybının hızlanmasına neden oluyor.

Bir diğer taraftan, TCMB'nin TL'deki değer kaybına siyasi nedenlerle tepki gösteremeyeceği endişesi satışın daha da belirgin hissedilmesini ve TL'nin hem dolar hem de sepet bazında benzer ülkelerden negatif ayrışmasını hızlandırıyor.

Bankacılar Ocak 2014'teki 5 puanlık acil faiz artışı senaryosuna her geçen gün daha da yaklaşıldığının piyasada konuşulmaya başladığını; piyasanın seçim nedeniyle TCMB'nin adım atamayacağına ilişkin pozisyon almaya devam etiğini belirtiyorlar.

TL'deki yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da geride bırakarak, yüzde 15'e yakın seyrederken; en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 5 civarında değer kaybetti.

TCMB'nin 22 Nisan'da kısa vadeli faizleri sabit tutması ve ardından TL'yi kalıcı olarak destekleyecek adımlar atmaması ve bu adımların önümüzdeki dönemde de atılmayacağı endişesiyle dolar/TL tarihi zirveye yaklaşmış, iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz altı ay aradan sonra ilk kez çift haneye yükselmişti.

İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde 22 Nisan'da 6 ay aradan sonra işlem bazında ilk kez yüzde 10 bileşik seviyesi aşılırken, Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.20 oldu.

Öte yandan 10 yıllık gösterge tahvil olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde 22 Nisan'da yüzde 9 bileşik seviyesinin üzerini test etti. Cuma günü ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.28 oldu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Dolar güne yine rekorla başladı!

Merkez'in faiz kararı doları Zıplattı!

Babacan'a ABD'de En Çok Sorulan Soru!
»  Akaryakıta Çifte Zam!
»  Dolar 2,71'i aştı
»  ''Kaynak Bulsunlar Oyum CHP'ye''!
»  Dünya Bankası'ndan Flaş Uyarı!
»  Benzin ve Motorine Büyük Zam!
»  Cepteki Para Yüzde 21 Azaldı!
»  Benzin'e Büyük Zam!
»  Merkez Bankası Başkanına Uçan Tekme!
»  Dolar 2.70 Lirayı da Aştı.
»  İşsizlikte Büyük Artış
»  Milli Piyango Özelleştirmesinde Şok!
»  Dolar 2.6804 İle Tarihi Zirvede
»  Altın Fiyatları Çıldırdı!
»  Babacan: Herkes Fani, Demokrasi Kalıcı
»  Çeyrek Altın Fırladı!
»  Tüsiad Başkanı'ndan Enflasyon Uyarısı
»  Dolar Yine Sert Yükseldi
»  Fitch'ten Türk Bankalarına Uyarı
»  Dolar Düşüşünü Sürdürüyor
»  Enflasyonda Mart Sürprizi!
»  400 bin İşverene Af Kıyağı!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.