Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3295
EURO
35,0712
IMKB
8,990
ALTIN
2.300,300
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Doğalgazda Gizli Zam Skandalı
Doğalgazda Gizli Zam Skandalı
 
Hiç zam yapılmadığı söylenen doğalgazda gizli zam skandalı yaşandı. Aynı parayı ödeyen abonelere her ay daha az gaz satıldığı ortaya çıktı.
 
31.1.2023 - 08:51

Doğalgazda indirim beklenirken gizli zamlarla vatandaşın gazının adeta çalındığı ortaya çıktı. Zamların durdurulduğu geçtiğimiz ekim ayından bu yana aynı parayla gaz satın alan abonelerin kartlarına her ay daha az miktarda doğalgaz yüklendi. Bu süre içinde herhangi bir resmi zam açıklaması yapılmadığı için vatandaş doğalgazı hep aynı fiyattan satın aldığını zannetti. Ancak gizlenen gerçek zam, faturalar üzerinde yapılan incelemelerde açıkça görüldü.

YERLİ DOĞALGAZ BEKLENİYOR


Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre Doğalgaza en son 1 Eylül 2022'de yüzde 20.4 zam yapılmıştı. O günden bu güne doğalgaza sözde hiç zam gelmedi. Aksine vatandaş, martta geleceği söylenen yerli doğalgaz ve seçim işaret edilerek büyük bir indirim beklentisine sokuldu. Ancak doğalgazda indirim yerine gizli zam yapıldığı, iptal edilmesi için yoğun çaba sarf edilen kartlı sayaçlar sayesinde ortaya çıktı. İşte Başkent Ankara'da tespit edilen gizli doğalgaz zammı:  11 Ekim 2022'de PTT'ye 20 bin lira yatıran doğalgaz abonesinin kartına 3.718 metreküp gaz yüklendi. Aynı abone 21 Aralık 2022'de PTT'ye yine 20 bin lira ödedi. Ancak bu sefer karta 3.585 metreküp gaz yüklendi. Vatandaş geçen 25 Ocak'ta yine 20 bin liralık gaz parası yatırdı. Bu sefer de yüklenen gaz miktarı 3.341 metreküpe düştü.

ALIM GÜCÜ AZALDI

Doğalgaz şirketi vatandaştan aynı parayı tahsil ettiği halde her defasında daha az miktarda gaz vererek adeta gizli zam uygulamış oldu. Hesaplamalar, ekim ayından ocak ayına kadar olan zamsız dönemde 20 bin liranın gaz alım gücünün yüzde 10.14 oranında azaldığını, yani fiilen zam yapıldığını gösteriyor.

9.778 metreküp yerine 3.341 metreküp gaz
Konutlarda kullanılan doğalgaza 2022 yılı boyunca ocak, nisan, haziran ve eylül aylarında olmak üzere toplam yüzde 164.13 zam yapıldı. Bu zamlardan önce Ekim 2021'de 20 bin liraya 9.778 metreküp gaz alınabiliyordu. Zamlar yüzünden Ekim 2022'de 3.718 metreküpe düşen 20 bin liranın gaz alım gücü, ekimden sonraki zamsız dönemde ise 3.341 metreküpe kadar geriledi.

Gizli zam oranı yüzde 4.5'i buldu

Geçen yıl dövizin yükselmesi ve enerji fiyatlarındaki artışın ardından doğalgaza gelen zamlar, milyarlarca liralık devlet sübvansiyonuna rağmen vatandaşın belini büktü. 2021'in Ekim ayında 0.180607 TL olan bir metreküp doğalgazın Ankara'daki perakende satış fiyatı zamların ardından Ekim 2022'de 0.455210 TL'ye yükseldi. Bu yılın ocak ayına gelindiğinde ise doğalgazın perakende satış fiyatı 0.476011 TL'ye çıktı. Yani hiç zam olmadığı söylenen dönemde yapılan doğalgaza yapılan gizli zam yüzde 4.57'ye ulaştı.


 

Zam olmadığı söylenen 3 farklı dönemde yapılan doğalgaz alışverişi, gizli zammı ortaya koyuyor. 11 Ekim 2022'de 20 bin TL'ye 3.718 metreküp gaz alınabilirken, 25 Ocak 2023'te aynı paraya sadece 3.341 metreküp gaz alındı. Toplam doğalgaz kaybı 377 metreküp oldu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


EYT’de ‘Kademeli Prim’e Tepki

Kılıçdaroğlu'ndan Doğalgaz Uyarısı

En Çok Dikkat Çeken 12 Vaat
»  Flaş.. Ve EYT Düzenlemesi Mecliste
»  Altılı Masa Mutabakat Metni'ni Açıklıyor
»  Türkiye'den Finlandiya'ya Yeşil Işık
»  Emek ve Özgürlük İttifakı'na Çağrı
»  "Erdoğan'ınAdaylığı Hukukidir Ahlakidir"
»  Erdoğan: İsveç Şok Olacak
»  "13 Şubat'ta Adayımızı Açıklayacağız"
»  EYT Düzenlemesi Yarın Mecliste
»  Meteoroloji Uyardı: Cuma Gününe Dikkat
»  HDP Kapatılırsa Seçmeni Kime Oy Verecek?
»   ABD ve Avrupa'ya Seyahat Uyarısı
»  "Adaylığımıza Çamur Atmaya Başladılar"
»  Kılıçdaroğlu 'Baba Ocağı'nda
»  "Kılıçdaroğlu Uzlaşılmasına Az Kaldı"
»  Şentop’tan Erdoğan’ın Adaylık Yorumu
»  On Bin Yeni Polis Memuru Alınacak
»  "Mayıs Ayında Her Şey Çok Güzel Olacak"
»  Türkiye'ye Terör Saldırısı Uyarısı
»  "Tartışma Konusu Bile Beğil"
»  Millet İttifakında 13 Şubat Heyecanı
»  Akşener’in Cihan Paçacı Sözleri!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.