İsrail komandolarının “Özgürlük Filosu”na yaptığı kanlı baskın Asya’dan Avrupa’ya, Amerika’dan Avustralya’ya tüm dünya medyasının birinci gündem maddesiydi. Gazetelerin manşetten verdikleri haber ve yorumlarda İsrail’in tutumu sert bir dille eliştirildi.
ABD dışında gazetelerin birçoğunun haber ve başlıklarında “Korsan İsrail” kullanması dikkat çekti.
ABD
Washington Post: Saldırıya dünya genelinde kınamaların gelmesinin, Obama yönetiminin, İsrail ile arasındaki gergin ilişkileri geliştirme çabalarını karmaşıklaştıracağı ve İran’a yeni yaptırım girişimleri üzerindeki dikkatleri dağıtacağı yorumu yapıldı. Gazetenin bir analizinde bu saldırı sonrasında dikkatlerin Gazze’ye daha çok yönelebileceği, olayın sadece Hamas’ı güçlendirmekle kalmadığı, aynı zamanda Batı Şeria’daki Filistin yönetimini “muhtemelen” zayıflattığı ifade edildi.
Los Angeles Times: İsrail’in yardım götüren gemilere saldırısının “İsrail için bir halkla ilişkiler kabusu gibi göründüğü” belirtildi..
CNN: Saldırının Türkiye-İsrail ilişkilerinde zorluk yaratacağı ve bunun ABD için de “büyük bir diplomatik başağrısı” olduğu belirtildi.
İNGİLTERE
Times: “Açık denizlerde ölüm” manşetini atarak, başyazısında konuyu irdeledi.
Guardian: 5 tam sayfasını ayırdığı olayla ilgili olarak, “İsrail kanlı saldırının ardından devlet terörü uygulamakla suçlanıyor” manşetini attı. Gazete, İsrail’in oynadığı kumarın kendisine çok pahalıya mal olacağını savunarak, İsrail’in uluslararası alanda daha da yalnızlaşmak ve Orta Doğu’da hayati önem taşıyan halkla ilişkiler savaşını kaybetmek gibi bir bedelle karşı karşıya olduğunu yazdı. “Ablukadan Katliama” başlıklı başyazıda da Somalili korsanlar dün uluslararası sularda 6 gemiye çıkıp 10 yolcuyu öldürse ve onlarcasını da yaralasa, bugün NATO’ya bağlı bir görev gücünün Somali kıyılarına doğru yola çıkmış olacağı belirtilerek, “Buna karşın bugün İsrail kıyılarına doğru yol alan NATO gemileri yok” denildi. Gazete İsrail donanmasından gelen, “kendilerine ateş açıldığı, linç edilmekten kurtulmak için karşılık verdikleri” açıklamasını da “Komandolar ne yapmasını bekliyordu ki? Kendilerini kaptanla köprü üstünde çay içmeye davet etmelerini mi?” ifadesiyle eleştirdi.
Financial Times: Gazete başyazısında da “İsrail denizde boğuldu” başlığı altında, İsrail’i korsanlık yapmakla suçladı.
RUSYA
İzvestiya: İsrail’in tam ortasına düştüğü bu büyük uluslararası skandalın sonuçları bölge için çok acı olabilir.
ALMANYA
Berliner Kurier: “Akdeniz’de katliam” başlığını kullanarak, saldırının dünyada öfkeye yol açtığı kaydedildi.
Bild: Dayanışma filosu olarak nitelendirilen yardım ekibinin, “İsrail’in uyarısına rağmen deniz ablukasını delmek için Kıbrıs’tan yola çıktığı ve bu eylemin Gazze’deki terör rejimini desteklemek için yapıldığı” tezleri savunuldu.
YUNANİSTAN
Kathimerini: “Korsan devlet” başlıklı yorumunda “İsrail’in uluslararası sularda yaptığı kanlı saldırı ile askeri çözümlere karşı eğilimini kanıtladığını” yazdı.
Elefterotipiya: Gazete “Korsan devlet” başlıklı haberinde “Yunan hükümetinin diplomatik düzeyde gerekeni yaparak, İsrail saldırısına tepkisini gösterdiğini fakat Atina’nın, bir Türkiye-İsrail sürtüşmesine karışma niyetinde olmadığını da net bir şekilde ortaya koyduğunu” belirtti.
İTALYA
Corriere della Sera: İsrailli Yazar Amos Oz’un, “Büyük bir aptallık hatası. Şimdi, hükümet Gazze kuşatmasını kaldırmalı” yorumana yer verildi.
İSPANYA
El Pais: “İsrail, uluslararası yasalara saldırıyor” ifadesini başlığında kullandı ve İsrail’in “orantısız bir müdahale yaptığı konusunda herkesin hemfikir olduğunu” belirtti.
ARAP BASINI
‘İsrail Türklerin kanında boğuldu’
Arap basını, İsrail’in Gazze’ye yardım taşıyan gemilere saldırısını şöyle değerlendirdi:
Suudi Arap sermayeli El Hayat gazetesi: İsrail’in davranışını, “bütün cezalardan uzun zaman kaçtığı için öldürme iştahı kabarmış bir katilin davranışı”na benzetti.
Mısır: Hükümet yanlısı El Ahbar, bağımsız El Düstur ve muhalif El Vafd saldırıyı “katliam” olarak değerlendirirken, bağımsız El Masri El Yom gazetesi, “Özgürlük kanı Akdeniz’e aktı” ifadesine yer verdi.
Lübnan’da yayımlanan En Nahar gazetesi: “Özgürlük Filosu İsrail’i Türklerin kanında boğdu” manşetini kullanırken, “Zaten zayıflamış İsrail-Türkiye ilişkileri dönüşü olmayan bir noktaya geldi” yorumunda bulundu.
Hizbullah cephesine yakın El Ahbar gazetesi: Obama yönetimi İsrail’in suçunu haklı çıkardı, özgürlük kana bulandı” görüşüne yer verdi.
Şalom: Kamuoyunun üzüntüsünü paylaşıyoruz
Türkiye’de yayımlanan haftalık gazete “Şalom”, internet sitesinde İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısına ilişkin haberi “Gemiye Müdahale: Kamuoyunun üzüntüsünü paylaşıyoruz” başlığıyla verdi.
Siyasi ve kültürel Şalom gazetesinin “www.salom.com.tr” adlı internet sitesinde yer alan haberde, taşıdığı yardımları Gazze’ye ulaştırabilmek için ambargoyu delme kararıyla yola çıkan yardım filosundaki dokuz gemiden biri olan Mavi Marmara gemisinin, İsrail’in müdahalesine maruz kaldığı belirtildi.
Haberde, yaşanan olaylarla ilgili olarak, Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaatinin de bir açıklama yayımladığı kaydedildi.