Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.496,860
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Dövizde Tehlike Çanları!
Dövizde Tehlike Çanları!
 
Bankalar bu hafta dövizde alış ile satış kuru arasındaki farkı, daha önce görülmemiş seviyelere yükseltti.
 
20.4.2023 - 10:47

14 Mayıs seçimleri yaklaşırken döviz piyasasında dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor.

Yüksek cari açık ve yetersiz yabancı sermaye girişleri nedeniyle rezervi giderek azalan Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini kısmaya dönük önlemleri artırırken, döviz kurlarında makas hızla açılıyor.

TCMB’nin geçen hafta bankalara döviz alımında sınırlama getirmesinin ardından, bu hafta başından itibaren artan bankaların döviz alış-satış makası, dün zirveyi gördü.

Bazı bankalarda dolarda alış kuru ile satış kuru arasındaki makas yüzde 5’e yaklaştı.

TCMB, döviz talebinin önüne geçme gerekçesiyle şubat ayında bankalara “döviz ve altında alış-satış makasını artırın” talimatı vermiş ve makas yüzde 1-2 aralığına yükselmişti ancak bu hafta makas giderek arttı.

Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre bazı bankalarda dün dolarda alış kuru 19,38 iken satış kuru 20,30’un üzerini gördü.

Bankalararası piyasada 19,40 olan dolar kuru, Kapalıçarşı’da dün 20,60’ı aştı.

DENEYİMLİ MERKEZ BANKACI’DAN UYARI
TCMB’nin eski baş ekonomisti Hakan Kara, bankalarda döviz kurlarında makasın açılmasının nedeni olarak, TCMB’nin bankaların döviz alımına geçen hafta getirdiği sınırlamaya işaret etti.

“Bankalar alamayınca satamıyor, döviz talebini düşürmek için de alım satım marjlarını açıyorlar” diyen Prof. Dr. Kara, bu adımın Kapalıçarşı’ya etkisine değinerek “Bu da Kapalıçarşı’daki fiyatı yukarı çekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

“İnsanların bankadan yabancı para çekip Kapalıçarşı’da satması kuru dengelediği için bu yöntem tercih ediliyor olabilir ancak bu riskli bir strateji” diyen Kara, “Çünkü hane halkını endişeye sevk ederek bankalardan döviz cinsi nakit çekilişlerini hızlandırabilir” uyarısında bulundu.

‘MAKASIN AÇILMASI DÖVİZ TALEBİNİ ARTIRIR’
Deneyimli bankacı Kerim Rota, dövizde “resmi kur” ve “piyasa kuru” şeklinde çoklu kur oluşması riskine işaret etti ve “Çok tehlikeli bir noktadayız, geri dönüşü çok zor bir süreç olabilir” uyarısında bulundu.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı da olan Rota, iki üç hafta önce yüzde 1 civarında olan bankalarda döviz alış-satış makasının bugün yüzde 5’e geldiğini ve önlem alınmazsa seçim tarihi öncesinde bile dövizde durumun sürdürülemez hale gelebileceğini vurguladı.

Kapalıçarşı ile banka kurları arasındaki makasın da açıldığını ve diğer kısıtlamalarla birlikte bu durumun finansal sistemin dışına çıkışı özendireceğini belirten Rota, bankalardan fiziki döviz çekip Kapalıçarşı’da bozdurma ya da sınırlamalar nedeniyle dövizi banka yerine Kapalıçarşı’dan alma örneklerinin ortaya çıktığını dile getirdi.

Dövizde alış-satış makasının açılmasının dövizin talebini azaltmak yerine artıracağını, makasın arttığını görenlerin daha fazla döviz alımına yöneleceğini belirten Rota, “Bu marjın her geçen gün açılması TCMB’yi ve döviz piyasasını yönettiğini sananların aksine döviz talebini daha da arttırır. Döviz satmak zorunda olanların da ya satışı ertelemesine ya da finansal sistem dışı kanallarda arayışa girmesine yol açar” dedi.

‘ÖNEMLİ OLAN BANKADAKİ MAKAS’
Şirketlerin bankalardan döviz alımlarına hem miktar hem kur hem de zamanlama olarak çeşitli kısıtlamalar uygulanmakta olduğunu belirten stratejist Evren Kırıkoğlu, “Dolayısıyla hazır nakit alımları serbest olduğundan bir prim yansıtıyor” dedi.

Kapalıçarşı’daki işlem hacimlerinin normal zamanlarda bile bankalardaki kaydi işlemlerin yerini tutamayacak kadar küçük olduğuna dikkat çeken Sardis Danışmanlık Kurucusu olan Kırıkoğlu, “Kapalıçarşı ile banka makasının yüksek olması piyasada psikolojik endişe yaratsa da herhangi bir sektör için problem teşkil etmez. Çünkü çarşıda alıp satanla bankada alıp satan birbiriyle çok karışmıyor aslında. Yoksa tek yön akış olurdu ve bu sürdürülemez” dedi.

“Önemli olan banka-çarşı makası değil, bankalardaki alım-satım makası” diyen Kırıkoğlu, “O makasın çok geniş olması da her türlü döviz işlemini, hedge imkanlarını, dış ticaret kârlılığını ve piyasa verimliliğini bozucu nitelikte” değerlendirmesinde bulundu.

‘BAYRAMDAN SONRA FARK DAHA DA AÇILABİLİR’
Sozcu.com.tr’ye konuşan bir bankacılık kaynağı, döviz kurlarında alış-satış kurlarını yükseltmeleri yönünde TCMB’den bankalara sözlü talimat geldiğini belirterek, bayram sonrasında farkın daha da açılmasının muhtemel olduğunu belirtti.

TCMB’nin ve genel olarak ekonomi yönetiminin döviz işlemleriyle ilgili bankalar üzerinde sıkı markaj uyguladığını belirten bankacılık kaynağı, bu durumun da işlemlerin bir bölümünün Kapalıçarşı’ya kaymasında etkili olduğunu, son dönemde bankalarda fiziki döviz çekme ve kasa taleplerinde de artış olduğunu, bu gelişmelerin risk yarattığını belirtti.

Bankacılık kaynağı, son dönemde döviz mevduatlar artmasa da yüksek faizli opsiyonlu kur korumalı mevduat seçeneğine artan bir ilgi olduğunu belirtti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Dolar,Faiz ve Enflasyonda Yeni Tahmin

Döviz Kurlarında 3 Farklı Makas!

Emeklinin KDV İadesi Buhar Oldu!
»  İkinci Elde Yüzde 20’lik Zam Kapıda
»  Yatırımcı Emlaktan Çekiliyor
»  Döviz İşlemlerine Kısıtlama Geldi
»  Dolar/TL 19.56'yı Gördü
»  JPMorgan’dan Seçim Sonrası Senaryoları
»  Bankalar Doları Kaç Liradan Satıyor?
»  EYT'de İlk Maaşlar Bugün Hesaplarda
»  Özgür Demirtaş'tan Dolar Yorumu
»  Döviz ve Altın Tarihi Zirvelere Oynuyor!
»  Gram Altında Yeni Rekor
»  " Tek Haneli Enflasyonu Unutun"
»  Kredi Limitlerinde Dikkat Çeken Karar
»  Motorine 67 Kuruş Zam Geldi
»  TÜİK: Şubat Ayında İşsizlik Yüzde 10
»  Madeni Parada Gram Hesabı!
»  Akaryakıta Büyük Zam Geliyor!
»  Dolarda Seçim Seferberliği
»  Altında Baş Döndüren Yükseliş
»  Altın Fiyatlarında 13 Ayın Zirvesinde
»  Altın Fiyatları Rekor Tazeledi
»  Gram Altında Yeni Rekor
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.