Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3351
EURO
35,1656
IMKB
8,718
ALTIN
2.244,120
 
Hava Durumu ANKARA
5 / 13 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Dış Politikada Maraş Gerilimi
Dış Politikada Maraş Gerilimi
 
Erdoğan'ın Kıbrıs'ta yaptığı Kapalı Maraş açıklaması uluslararası diplomaside büyük yankı uyandırdı. Avrupa Birliği, ABD, İngiltere ve Yunanistan'dan tepki yükselirken, Türkiye'nin adımlarının 'kabul edilemez ve yasa dışı' olduğu öne sürüldü.
 
21.7.2021 - 11:00

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47’nci yıl dönümü dolayısıyla gittiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki açıklamalarıyla uluslararası medyada gündem oldu.

Kıbrıs’ta çözüm için Avrupa Birliği’nin verdiği sözleri tutmadığına dikkat çeken Erdoğan’ın Kapalı Maraş’la ilgili sözlerine de Avrupa Birliği, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İngiltere ve ABD’den tepkiler yükseldi.

 
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nicos Anastasiades, Türkiye’nin amacının bölgenin statüsünü değiştirmek olduğunu açıkça gösterdiğini iddia etti. Anastasiades bu hamleyi ‘kabul edilemez ve yasa dışı’ olarak adlandırdı. Anastasiades, “Erdoğan’a şu güçlü mesajı göndermek istiyorum. Atacağı adımlar ve talepleri kabul edilemez” ifadelerini kullandı. Anastasiades, Kapalı Maraş’ın kontrolünün Birleşmiş Milletler’e verilmesi çağrısı yaptı.

YUNANİSTAN: ABD’Yİ BİLGİLENDİRDİK
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin söz konusu adımlarının en güçlü şekilde kınandığını duyurdu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland ile telefon görüşmesi yaptığını söylerken, Türkiye’nin yasa dışı eylemleri konusunda bilgi verdiğini aktardı.

İNGİLTERE: TANSİYONU YÜKSELTMEYİN
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi İngiltere, konunun acil olarak diğer konsey üyeleriyle birlikte tartışılması gerektiğini belirtirken, durumun endişe verici olduğuna dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İngiltere, tüm taraflara Kıbrıs anlaşması uyarınca adadaki tansiyonu yükseltecek herhangi bir adım atmamaları çağrısı yapıyor” denildi.

BORRELL: ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın açıklamalarının Kıbrıs’ın statüsünü değiştirmeye yönelik tek taraflı kararlar olduğunu söyledi. Adada tansiyonun yükselmesi riski bulunduğunu öne süren Borrell bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Borrell, AB’nin uluslararası hukuka aykırı, tek taraflı eylemlerden ve provokasyonlardan kaçınılması çağrısı yaptığını söyledi.


 
ABD: GÜÇLÜ BİR YANIT VERİLECEK
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da gündemin sıcak maddesine ilişkin açıklamada bulundu. Yapılan duyurunun provokatif ve kabul edilemez olduğunu savunan Blinken, “ABD ortak görüşe sahip olduğu ülkelerle birlikte çalışarak, endişe verici bu durumu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde görüşecek, güçlü bir yanıt verilmesi çağrısı yapacaktır” dedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Recep Tayyip Erdoğan, Kapalı Maraş’la ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

“Atılan adımlarla Maraş’ta yeni mağduriyetler oluşturulmayacak, bilakis mevcut mağduriyetler giderilecektir. Bizim kimsenin toprağında, hakkında, mülkünde gözümüz yoktur. Kimse de bizim ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hakkına el uzatamaz. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar’ın bizlerle paylaştığı kararla Maraş’ta hayat yeniden başlayacaktır. Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülen bu çalışmalar ışığında artık Maraş’ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır. Açılımın öncelikle Kapalı Maraş’ın yüzde 3 buçuğuna tekabül eden pilot bölgede başlayacak olması Kıbrıs Türk makamlarının bu konuya ne kadar hassas yaklaştığını ortaya koyuyor.”



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Liseye Geçiş Sınavı İptal mi Olacak?

Rusya'dan Fflaş S-400 Açıklaması

KKTC’de İyi Parti'ye Protokol Şoku
»  İsrail Yine Şaşırtmadı
»  Erdoğan'dan Kıbrıs'ta Bayram Mesajları
»  Varank: Adım Adım Ay'a Yaklaşıyoruz
»  KKTC'ye Tarihi Ziyaret.
»  Deva Partisinde İstifa Şoku
»  Erdoğan'dan Delta Varyantı Çıkışı
»  Meclis 1 Ekim'e Kadar Tatile Girdi
»  İnce’den Çok Sert Mülteci Açıklaması
»  Pegasus'tan Hain Tuzak
»  Sarıgül Korkuttu!
»  Komuta Kademesinde YAŞ Heyecanı
»  Binlerce Göçmen Geliyor
»  Kızı Saldırıya Uğrayan Baba İsyan Etti
»  Bakan Koca'dan Aşı Çağrısı
»  Ankara’da Su Kullanımına Sınırlama
»  Cengiz Holding O İddiyı Yalanladı
»  Olimpiyat Köyünde ilk Koronavirüs Vakası
»  "Suriyeli Sorunun 2 Yılda Çözeceğim"
»  OHAL Yetkilerine Revizyon
»  Vekil Rektör Akademisyen Kovdu
»  Cumhur İttifakı’nda ‘Baraj’ Mesaisi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.