Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3377
EURO
35,1323
IMKB
9,080
ALTIN
2.305,740
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
EKONOMİ BAKANINDAN KÖTÜ HABER
EKONOMİ BAKANINDAN KÖTÜ HABER
 
Ekonomi Bakanı Zafer Cağlayan, Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendirerek; "Son 2- 3 ayda küresel ekonomideki tansiyonu da eklediğimizde, dış talebin reel olarak zayıf seyrettiğini görüyoruz. Dolayısıyla yılın kalan ayları şimdiye kadarkinden daha zor geçecek gibi görünüyor" dedi.
 
1.9.2013 - 17:16

TİM verilerine göre, Ocak-Ağustos dönemini kapsayan yılın 8 ayındaki ihracat 143 milyar 789 milyon 858 bin dolar, son 1 yıllık ihracat ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 artarak 151 milyar 389 milyon 670 bin dolar düzeyinde gerçekleşti.

BAKAN ÇAĞLAYAN: YILIN KALAN AYLARI ZOR GEÇECEK

Ekonomi Bakanı Zafer Cağlayan, Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendirerek; "Son 2- 3 ayda küresel ekonomideki tansiyonu da eklediğimizde, dış talebin reel olarak zayıf seyrettiğini görüyoruz. Dolayısıyla yılın kalan ayları şimdiye kadarkinden daha zor geçecek gibi görünüyor" dedi.

Ağustos ayı İhracatçı Birlikleri kayıt rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2013 yılı Ağustos ihracatın yüzde 1.4 artarak 10 milyar 595 milyon dolar olduğunu belirtti. 8 aylık ihracatın 98,9 milyar dolar olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, geçen yılın aynı dönemine göre sanayi ürünleri ihracatının binde 2 oranında artışla 8 milyar 779 milyon dolar, tarım ürünleri ihracatın yüzde 5,2 oranında artarak 1 milyar 415 milyon dolar, madencilik ihracatının ise yüzde 17 oranında artarak 401 milyon dolara yükseldiğine dikkat çekti.

EN ÇOK ARTIŞ OTOMOTİVDE

İhracat rakamlarını sektörel bazda değerlendiren Çağlayan, otomotiv sektörünün Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,6 oranında artışla 1 milyar 267 milyon dolar, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörünün binde 7 azalarak 1 milyar 448 milyon dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün yüzde 8,4 oranında artışla 1 milyar 402 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti.

ORTADOĞU 'YA İHRACATTA YÜZDE 17 DÜŞÜŞ

AB 'nin dünyadan ithalatı gerilemeye devam ederken, Türkiye 'nin AB'ye ihracatının artığını dile getiren Çağlayan, AB ülkelerine ihracatın yüzde 5,8 oranında artarak 4 milyar 434 milyon dolar seviyesine geldiğini belirtti.

Avrupa'ya ihracatın arttığı dönemde Ortadoğu ülkelerine ihracatın yüzde 16,9 oranında azaldığını kaydeden Çağlayan, ihracatın 1 milyar 925 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini belirtti.

'KUR ARTIŞI, GİRDİ MALİYETLERİNİ DE ARTIRIYOR'

Bakan Çağlayan, 158 milyar dolar ihracat hedefini zorlayan çok sayıda küresel gelişmenin olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Küresel talepte durgunluk yılbaşından bu yana devam ederken, son iki- üç ayda gelişmekte olan piyasalarda yaşanan hareketlilik de dış talebi olumsuz etkiliyor. Türkiye'de döviz kurundaki artışın ihracat açısından olumlu olduğuna yönelik yorumlar abartılı. Sadece TL değil, birçok para birimi değer kaybettiği için, TL'deki değer kaybının getireceği rekabet avantajı göreceli olarak daha az. Ayrıca kur artışının ithal girdi maliyetlerini artırması sebebiyle ihraç fiyatlarının da arttığı bir dönemdeyiz. Buna son 2-3 ayda küresel ekonomideki tansiyonu da eklediğimizde, dış talebin reel olarak zayıf seyrettiğini görüyoruz. Dolayısıyla yılın kalan ayları şimdiye kadarkinden daha zor geçecek gibi görünüyor."

Ağustos ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler ise şöyle sıralandı: Almanya (993 milyon dolar), Irak (866 milyon dolar), İngiltere (619 milyon dolar), Rusya Federasyonu (582 milyon dolar) ve Fransa (409 milyon dolar).vatan



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GÜLEN CEMAATİ'NDEN YENİ PROJE

CHP SAVAŞA HAYIR MİTİNGLERİ DÜZENLEYECEK

TÜRBANDAN ATILANLARA DÖNÜŞ YOLU
»  GEZİ PARTİSİ KURULUYOR!
»  "O ÜLKESİNİ SEVEN BİR ASKER"
»  PKK'DAN, SURİYE MESAJI!
»  VEKİLİN MECLİSE SİLAHLA GİRMESİNE ÖNLEM
»  BANKALARA, 'MÜŞTERİ' AYARLAMASI!
»  HASTANEDE KİMLİK SORGUSUNA VEKİL İSYANI
»  ERDOĞAN'DAN FLAŞ MÜDAHALE AÇIKLAMASI
»  OGR.ÖZEL'DEN 'HAZIRIZ' AÇIKLAMASI
»  'SİZİ GİDİ GEZİCİLER SİZİ'
»  ''ÖCALAN CEZAEVİ'NDE EVLENEMEZ''!
»  YÜZDE YÜZ ÇEKİLME SÖZÜ VERİLMEDİ
»  İZMİR FUARINDA OLAYLI AÇILIŞ!
»  PALALI'DA ŞOK KARAR!
»  BDP'Lİ KAPLAN'I ÇILTIRTAN KARAR!
»  KULİSLERİ KARIŞTIRAN GÜLER İDDİASI
»  O YOL ODTÜ'DEN GEÇEMEZ!
»  BAHÇELİ'DEN FLAŞ SURİYE ÇIKIŞI
»  DÜNYA F.BAHÇE'Yİ KONUŞUYOR!
»  PYD: SURİYE'Yİ RAHAT BIRAKIN!
»  FLAŞ.. F.BAHÇE'NİN CAS KARARINA ONAMA!
»  ANAYASA'DA RESMİ DİL UZLAŞMASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.