TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Avrupa Parlamentosu (AP) İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Helene Flautre ve beraberindeki heyeti kabul etti. Elkatmış, görüşmede, diyaloğa önem verdiklerini; birçok konunun görüşüldükten sonra aydınlığa kavuşabileceğini söyledi. İnsan haklarının önemine vurgu yapan Elkatmış, son yıllarda insan haklarında geriye gidiş olduğunu ifade etti.
Irak hapishanelerindeki işkenceler, ABD'nin bir takım gizli ve seyyar hapishaneleri ile İsrail'in son saldırılardaki katliamlarında insan haklarının ihlal edildiğini belirten Elkatmış, ''Bu olaylar, bizi derin endişeye sevk etmiştir. İnsan hakları, gelişen dinamik bir yapıya sahiptir. Geçmişte insan hakları olarak bilinmeyen konular, bugün en önemli insan hakları konuları olarak önümüze çıkıyor. İnsan hakları savunucusu olarak önümüzde büyük problemler var'' diye konuştu.
KIBRIS VE SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI...
Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinde bir çok yasal reform gerçekleştirdiğini, bugün olağanüstü toplanan TBMM'de 9. Uyum Paketinde yer alan yasaların çıkarılacağını belirten Elkatmış, şöyle devam etti:
''AB'yi bir medeniyet topluluğu projesi olarak görüyoruz. AB için büyük gayret içindeyiz. AP Dışişleri Komisyonunda son olarak kabul edilen rapordan endişe duyduk, üzüldük. Kopenhag Siyasi Kriterlerinin dışında herhangi bir ön şart olmayacağı belirtilmesine rağmen Kıbrıs ve sözde Ermeni soykırımı gündeme getiriliyor. Yeni şartlar ileri sürülüp, haksız suçlamalarda bulunuluyor. Kıbrıs'taki Türk toplumunun üzerindeki izolasyon kaldırılmadan limanlarımızın açılmasının istenmesi, hakkaniyete uymamaktadır. AB'li dostlarımız, Kıbrıs'ta 1974 yılından önce olanları unutmuş gibi görünüyorlar. 100 yıl önce olduğu ileri sürülen Ermeni soykırımını bugün karşımıza çıkaranların, Azerbaycan'ın yüzde 20'sini işgal edip, 250 bin kişiyi katlettiği ve 1 milyon kişiyi göçebe halinde bıraktığı unutulmamalıdır. Sorun çözülecekse son 10 yılın sorunlarından başlanıp geriye gidilmeli. Ermenistan, AB üyesi ülke mi bize böyle bir şart koşuluyor.''
Danimarka'daki karikatür krizinin Müslümanları çok üzdüğünü ifade eden Elkatmış, ''Papa'nın kabul edilemez sözlerine de çok üzüldük. İnançlara saygı gösterilmesini istiyoruz ve biz bu saygıyı gösteriyoruz'' dedi.
''301. MADDEDE KAYGILARIMIZ VAR''
AP İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Flautre ise sözde Ermeni soykırımının AP'de halen tartışma konusu olduğunu söyledi. İnsan hakları konusunda dünyanın bugünkü durumunun iç açıcı olmadığını vurgulayan Helene Flautre, ''İnsan hakları savunucularının işleri giderek daha da zorlaşıyor, engeller giderek artıyor. İnsanların, temel haklar konusunda mücadele vermesi gerekiyor. İşkence görmeme gibi hakları, tırnaklarımızla savunmamız lazım'' diye konuştu. Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda geçen yıllara göre, AB ve Türkiye tarafında coşkuda bir azalma olduğunu savunan Flautre, şöyle devam etti: ''AB üyeliği konusunda durum önceki yıla göre farklı. Türkiye'deki ifade özgürlüğüne ilişkin TCK'nin 301. maddesinde bir takım kaygılarımız var. Bu konuda birçok dava açıldı. Bu davaları yakından izledik. Elif Şafak davasını da takip ediyoruz. Türkiye'de işkence gerçekten iyice azaldı mı;işkencecilerin cezalandırılmasında ciddi ilerleme var mı? Terörle Mücadele Yasasıyla ilgili kaygılarımız var. Bu yasadaki bazı muğlak ifadelerin, terörle mücadeleyi daha da zorlaştırdığı görüşleri dile getiriliyor. Bu konularla ilgili görüş alış verişinde bulunacağız.''