|
 |
 |
|
DOLAR |
39,1887 |
 |
|
 |
EURO |
44,7755 |
 |
|
 |
IMKB |
9.029,000 |
 |
|
 |
ALTIN |
4.227,970 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
ERDOĞAN VE BAYKAL'IN MERKEZ BANKASI KAVGASI
|
 |
 |
 |
|
|
Başbakan erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partilerinin grup toplantısında Merkez Bankası Düellosu' yaptılar. |
|
|
 |
|
|
|
|
 |
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İş Bankası Yönetim Kurulunun, 25 Şubat 1999'da, idare merkezinin İstanbul olması yönünde aldığı kararın altında , dönemin yönetim kurulu üyeleri, CHP milletvekilleri Enis Tütüncü ve Mustafa Özyürek ile Mustafa Timisi'nin imzalarının bulunduğunu söyledi. Erdoğan, "Benim Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e karşı farklı yaklaşımımın olduğunu söyleyen Sayın Baykal, o zaman, buradan hareketle böyle düşünüyorsan seni nereye koyacağız? Benim Ankara'ya olan muhabbetimi, sende ölçecek bir mikyas var mı acaba?" dedi. Başbakan Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, genel merkezi Ankara'da olan özel bankaların İstanbul'a taşındıklarını söyledi. Kamu bankalarının da gelecek dönemde idare merkezlerini İstanbul'a taşıyacaklarını belirten Erdoğan, "Şimdi biz, bu değişimi, finansal dönüşümü görerek, Merkez Bankasının da İstanbul'a taşınmasının uygun olacağını düşündük ve bununla ilgili çalışmalarımızı başlattık.
Bankaların idare merkezleri İstanbul'da, borsa orada, finans sektöründe faaliyet gösteren uluslararası ve ulusal şirketler orada... Bütün bunların uluslararası camiadaki temsilcileri de orada. Merkez Bankasının, kamu bankalarının, SPK ve BDDK'nın da orada faaliyet göstermesinden daha tabii ne olabilir?" diye sordu.
-DÜNYADAN ÖRNEKLER VERDİ- Bunun dünyada da örnekleri olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: "Bakınız Almanya. Başkenti daha önce Bonn, şimdi Berlin, ama Merkez Bankası Frankfurtta. Neden? Çünkü finansal merkez Frankfurt.
Avustralya'nın Başkenti Canberra, Merkez Bankası Sidney'de. Çünkü finansal merkez Sidney. Merkez Bankamızın da İstanbul'a taşınması, burada faaliyet göstermesi, operasyonları açısından, alacağı kararlar açısından, özellikle de bunun altını çizerek ifade etmek istiyorum; kararlarının etkinliği açısından son derece yerinde bir karardır, yerinde bir tercihtir. Şu anda ABD... Merkez Bankası dışında, tüm finans (kuruluşları) New York'tadır.
Şimdi biz bunu açıkladık. Belli kesimlerden o bildik itirazlar ayyuka çıktı. Niye? Çünkü bunların fıtratının gereği. AK Parti ne yaparsa yapsın, hiç bir tanesinden bugüne kadar iyi bir söz duydunuz mu? Böyle bir şey bekler misiniz? Bunun kararını kim verecek? Halkım verecek, halkım. Çünkü biz, ülkemiz, halkımız ne kazanacak? Bunun hesabıyla yatıyoruz, kalkıyoruz. Ama bu muhalefetin böyle bir derdi, hesabı yok ki.
Ankara'nın içi boşaltılıyormuş. Hayırdır ya, ne boşaltılıyormuş? Yani şu manzaranın, merkezinin oraya gitmesi, burada şubelerin kalması neyi değiştiriyor? Bizim önemli olan bir vizyon ortaya koymamız. Nedir o? 'Bu ülkenin siyasi, idari merkezi Ankara'dır, ama ticari merkezi de İstanbul'dur' diye dünyaya bir vizyon koyalım istiyoruz, yaptığımız budur. Bunu bir yerlere çekmek, çok ciddi bir yanlıştır, çok çirkindir.
Ama bunların her zamanki meslekleridir.
Başkent, tuğla tuğla İstanbul'a taşınıyormuş. Yanlarına da bazı figüranlar bulmuşlar, o figüranlarla beraber bu oyunu oynamaya devam ediyorlar. Bunu alıyorlar nereye getiriyorlar?... Rejim elden gidiyormuş. Böyle saçma sapan bir şey olur mu? Eğer Türkiye Cumhuriyeti'nin rejimi, bir tuğlanın taşınması kadar basitse, valla bunun üzerinde iyi düşünmek lazım. Ama değil, çok güçlü. Ülkemizde öyle bir hava meydana getiriyorlar ki sanırsınız, İstanbul Misak-ı Milli sınırları içinde değil. Böyle muhalefet anlayışı olur mu? Anlayan da anlamayan da işi olan da olmayan da ilgilisi de ilgisizi de mikrofonların, kameraların önüne geçiyor, akla hayale gelmez açıklamalar yapıyor. Dikkat edin, hiç biri, Merkez Bankasının faaliyetlerine, faaliyet alanlarına ilişkin tek bir söz söylemiyor. Sorun bakın, Merkez Bankası neyle meşgul? Bunu da bilmezler." Merkez Bankasının İstanbul'da olmasının finansal açıdan getirisinden, götürüsünden bahseden olmadığını ifade eden Erdoğan, "O temcit pilavı gibi, ısıtıp ısıtıp kullandıkları kelimeler var, onları ısıtıp ısıtıp gündeme sürüyorlar" dedi.
-İŞ BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN İSTANBUL'A TAŞINMASI- Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi şuraya bir kez daha dikkatlerinizi çekiyorum: Tarih 25 Şubat 1999. Atatürk'ün kurduğu, idare merkezini Ankara olarak belirlediği, yüzde 28.1 hissesini de CHP'ye bağışladığı Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu bir karar alıyor. Yapılacak Genel Kurulda, bankanın idare merkezinin İstanbul olması yönünde bir değişiklik yapılması kararı... 29 Martta genel kurul yapılıyor, bu değişiklik gerçekleşiyor ve 27 Ağustos 2000 yılında da banka İstanbul'a taşınıp resmen burada faaliyetlerine başlıyor.
Bu kararın altında kimlerin mi imzası var? 3 ismi sizlere açıklıyorum: Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu üyeleri Sayın Enis Tütüncü, Sayın Mustafa Özyürek ve bir de yanılmıyorsam Mustafa Timisi. Atatürk'ün bizzat Ankara'da kurduğu Türkiye İş Bankası, sessiz sedasız bir şekilde İstanbul'daki yerini alıyor. Hatta dönemin CHP Genel Başkanı Sayın Altan Öymen de görkemli açılış töreninde yer alıyor. Yanlış bir karar mı? Elbette hayır. Bu taşınma kararından dolayı İş Bankasının ne kadar isabetli bir tercih yaptığı bugün ortadadır. Ancak o gün, bu taşınma kararına imza atan CHP'nin, bugün Merkez Bankasının taşınmasını bir rejim meselesine dönüştürme çabası son derece yanlıştır. Benim için Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e karşı farklı yaklaşımımın olduğunu söyleyen sayın Baykal, o zaman, buradan hareketle böyle düşünüyorsan seni nereye koyacağız? Benim Ankara'ya olan muhabbetimi, sende ölçecek bir mikyas var mı acaba? Bunlar çelişkidir, samimiyetten uzak yaklaşımlardır.
İş Bankasının yüzde 28.1 hissesine sahip olacaksın, bankanın yönetim kurulunda 4 tane temsilci bulunduracaksın. Senin bu temsilcilerin karara imza atacaklar. Bütün bu süreçte sesini çıkarmayacaksın, şimdi kalkıp Merkez Bankasının taşınmasına itiraz edeceksin... Lütfen biraz samimiyet. Enis Tütüncü, Mustafa Özyürek, Cevdet Selvi, Bülent Tanla, Kemal Kılıçdaroğlu, Ali Topuz.
Hepsi bu yönetim kurulundan geçtiler, oralarda bulundular. CHP kontenjanından İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliği yapanlardan yalnızca bir kaçı bunlar. O dönemde ya da sonrasında, hangisi bu taşınmaya karşı çıkmış? Hani, başkentin içi boşaltılıyordu? Hani, Başkent tuğla tuğla İstanbul'a taşınıyordu? Hani, rejim tehlike altına giriyordu? Lütfen biraz tutarlılık. AK Parti bir şey yaptığı zaman, bu kadar önyargı olmaz." -FONA DEVREDİLEN BANKALAR- Başbakan Erdoğan, Merkez Bankasının İstanbul'a taşınacak olmasının, Türkiye açısından son derece isabetli bir karar olduğunu söyledi.
Son 5 yıl içinde bırakın fona devredilmeyi, fona devredilmeye aday bir tane bile banka ve finans kuruluşu bulunmadığını dile getiren Erdoğan, iktidarlarından önceki dönemde 22 bankanın fona devredildiğini anımsattı. Başbakan Erdoğan, "Bize şu ifadeyi kullandılar: Bankalarımızın değeri, en az 1'e 10 katladı. Bir bankanın değeri 5 yıl önce 2 milyar dolardı, şimdi 23 milyar dolar diye biz de öğreniyoruz.
Bunu neyi gösteriyor? Bu dönemin, özelikle finans sektöründe neyi, nereye getirdiğini gösteriyor" diye konuştu.
Merkez Bankasının operasyonel olarak bağımsız olduğunu ve bunu muhafaza etmeye devam edeceklerini ifade eden Erdoğan, bankanın İstanbul'a taşınmasının, operasyonlarda kolaylık ve etkinlik sağlayacağını, bağımsızlığını pekiştireceğini bildirdi. Erdoğan, "Hiç kimse bu işin altında başka bir şey aramasın" dedi.
-KONGRELER- Erdoğan, konuşmasında, daha sonra partisi ile ilgili gelişmeleri anlattı. AK Parti için yeni bir sürecin başladığını belirten Erdoğan, parti organlarının kongrelerini yaptığını, geçen hafta sonu parti teşkilatı için önemli olan kongrelere katıldığını anımsattı.
Kongrelerin çok güzel geçtiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Sandalyeler havada uçuşmuyordu, Demokratik bir yaklaşım içerisinde bu kongrelerimizi yaptık" dedi.
Erdoğan, Antalya'da, vefat eden AK Parti Antalya İl Başkanı Hamza Taş'ın ailesini ziyaret ederek, baş sağlığı dilediğini söyledi.
Kadınların ve gençlerin siyasete aktif katılımını; siyasetin, demokrasinin geleceği için güvence olarak gördüklerini ifade eden Erdoğan, bu nedenle, kadınların sadece kadın sorunlarıyla, gençlerin de sadece gençlik sorunlarıyla ilgilendiği köhne yapıyı terk ettiklerini
BAYKAL: MERKEZ BANKASI AYRI, İŞ BANKASI AYRI
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Başbakan Ardoğan'a yanıtı gecikmedi. Baykal, partisinin grup toplantısında konuşmasının büyük bölümünü Merkez Bankası'na ayırdı. Menkez Bankası ile iş Bankası'nın İstanbul'a taşınmasının karşılaştırılmasının bile doğru olmadığını söyleyen Baykal, İş Bankası'nın ticari bir kuruluş olduğunu, kendi yönetim kurulu'nun böyle bir karar almasının normal olduğunu söyledi. Bunu CHP ile ilişkilendirmenin hiç bir mantığa da sığmayacağını kaydeden Baykal, "Merkez Bankası'nın altınları'nın İsktanbul'a taşınması neye yarayacak" dedi. Tayınmanın hiç bir karlılığı olmadığını da kaydeden Baykal, "Kar değily, aksine 100 milyon dolar zarar edilecek" dedi.
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
ABD’li teknoloji devi Microsoft, Rusya’daki faaliyetlerine resmen nokta koymaya hazırlanıyor. Şirketin ... |
 |
|
 |
 |
|
AK Parti'nin bayramlaşma programı belli oldu. AK Parti bu bayramda da Cumhuriyet Halk Partisi ile bayramlaşmayacak. |
 |
|
 |
 |
|
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yarın, kritik bir seçim var. Genel Kurul'da, gizli oylama ile ... |
 |
|
 |
 |
|
DSÖ , COVID-19’un NB.1.8.1 varyantının dünya genelinde daha fazla enfeksiyona yol açtığını belirtirken, ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Altın fiyatları haftanın ilk iş gününde öne çıkıyor. Yatırımcılar ve piyasaların yakın takipte ... |
 |
|
 |
 |
|
İmralı Heyeti Üyesi Ahmet Türk, 10. Yargı Paketi ile ilgili "Bayramdan önce beklentilere cevap ... |
 |
|
 |
k1.jpg) |
|
PKK/YPG, Şam yönetimini oyalarken yoğun şekilde terörist, silah ve mühimmat yığınağı yaparak büyük ... |
 |
|
 |
 |
|
CHP lideri Özgür Özel, partisinin Antalya’daki ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinginde Silivri ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Savaş tehlikesi altın fiyatlarında yükselişi hızlandırdı. Bugün İstanbul'da yapılacak olan Rusya-Ukrayna ... |
 |
|
 |
 |
|
Akaryakıt fiyatlarına çifte indirim geliyor. Motorinin litre fiyatında cuma günü 1 TL civarı ... |
 |
|
 |
 |
|
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etimesgut Havaalanı'nda düzenlenen "Yeşil Vatan Kahramanları ... |
 |
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
AK Parti'nin bayramlaşma programı belli oldu. AK Parti bu bayramda da Cumhuriyet Halk Partisi ile bayramlaşmayacak. |
 |
|
 |
 |
|
Altın fiyatları haftanın ilk iş gününde öne çıkıyor. Yatırımcılar ve piyasaların yakın takipte ... |
 |
|
 |
k1.jpg) |
|
PKK/YPG, Şam yönetimini oyalarken yoğun şekilde terörist, silah ve mühimmat yığınağı yaparak büyük ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD’li teknoloji devi Microsoft, Rusya’daki faaliyetlerine resmen nokta koymaya hazırlanıyor. Şirketin ... |
 |
-
|
 |
 |
|
İmralı Heyeti Üyesi Ahmet Türk, 10. Yargı Paketi ile ilgili "Bayramdan önce beklentilere cevap ... |
 |
|
 |
 |
|
DSÖ , COVID-19’un NB.1.8.1 varyantının dünya genelinde daha fazla enfeksiyona yol açtığını belirtirken, ... |
 |
|
 |
 |
|
CHP lideri Özgür Özel, partisinin Antalya’daki ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinginde Silivri ... |
 |
|
 |
 |
|
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yarın, kritik bir seçim var. Genel Kurul'da, gizli oylama ile ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Savaş tehlikesi altın fiyatlarında yükselişi hızlandırdı. Bugün İstanbul'da yapılacak olan Rusya-Ukrayna ... |
 |
|
 |
 |
|
Akaryakıt fiyatlarına çifte indirim geliyor. Motorinin litre fiyatında cuma günü 1 TL civarı ... |
 |
|
 |
 |
|
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etimesgut Havaalanı'nda düzenlenen "Yeşil Vatan Kahramanları ... |
 |
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
ANKET |
|
 |
 |
|
|
|
|
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
|
|