Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8520
EURO
43,3708
IMKB
9.668,000
ALTIN
4.001,330
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
EVLENEN KADININ KIDEM TAZMİNAT HAKKI DEVAM EDECEK
EVLENEN KADININ KIDEM TAZMİNAT HAKKI DEVAM EDECEK
 
Anayasa Mahkemesi, kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde hizmet akdini sona erdirmesi durumunda kıdem tazminatına hak kazanmasının, kadının toplum ve aile yaşamında üstlendiği sorumluluk, görev ve paylaşım gibi toplumsal gerçekler nedeniyle Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmadığını bildirdi.
 
27.11.2008 - 01:56

İzmir’de evlenme nedeniyle iş akdini feshederek işten ayrılan kadın işçi, kıdem tazminatı istemiyle İzmir 6. İş Mahkemesi’ne dava açmış, mahkeme de söz konusu kuralın kadın ve erkek işçiler arasında ayrıma neden olduğu savı ve Anayasa’ya aykırı olduğu kanısıyla, iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.
Başvuruyu esastan inceleyerek karara bağlayan Yüksek Mahkeme, itiraz konusu kuralda, kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi isteği ile hizmet akdini sona erdirmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacağının öngörüldüğünü belirtti.
Kadının toplum ve aile yaşamında üstlendiği sorumluluk, görev ve paylaşım gibi toplumsal gerçekler kadın çalışanlar yararına değişik kural ve uygulamaları gerekli kılabileceğinden, kadın çalışanların durum ve konumlarındaki özellikleri gözetilerek getirilmiş bulunan kuralın Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmadığına işaret edilen kararda, kadının Anayasa’nın 41. maddesi kapsamında değerlendirilerek özel olarak korunacağının da belirtildiği vurgulandı.
Kadın işçileri koruyan düzenlemelere uluslararası sözleşme ve kararlarda da yer verildiği ifade edilen kararda, "aile hukuku" öğretisinde de zorunluluklar ve toplumsal gerçekler karşısında kadının korunması, aile bağlarının güçlendirilmesi, evlilik birliğinde düzen ve uyum sağlanması gerektiği gibi hususlarda yaygın görüşlerin bulunduğu anımsatıldı. Kararda, "Kimi sosyal gerçeklerin doğurduğu zorunluluktan kaynaklanan ve aile birliği içerisinde yüklenilen görevlerin boyut ve önemi gözetilerek evlenmesi nedeniyle hizmet akdini kendi arzusu ile sona erdiren kadın çalışanı ve aile birliğini korumaya yönelik düzenlemenin, Anayasa’ya aykırılığından söz edilemez" denildi.
Anayasa Mahkemesi, itirazın reddine oy çokluğuyla karar verdi.

KARŞI OY YAZISI: "CİNSİYET FARKI BU AYRIMIN GEREKÇESİ OLAMAZ"

Yüksek Mahkeme üyeleri Fulya Kantarcıoğlu ve Zehra Ayla Perktaş ise karşı oy yazılarında evliliğin eşler arasında eşitlik ilkesine dayandırıldığını belirterek, şu görüşleri savundu:

"Bu eşitlik çerçevesinde yasa koyucu evlilik birliğinin kurulması sonucu işten ayrılmayı, kıdem tazminatına hak kazanma için geçerli bir neden olarak görüyorsa, evlilik birliğinin bir tarafını diğerine üstün tutamaz. Salt cinsiyet
farkı, böyle bir ayırımın gerekçesi olamaz. Bu kadın lehine dayanağını Anayasa’dan alan pozitif ayırımcılık değil erkeğe ve kadına verilen geleneksel rolün erkek yönünden doğurduğu negatif yansımadır.

Öte yandan, evlenme nedeniyle isteğe bağlı olarak iş akdinin sona erdirilmesinde, kadına kıdem tazminatı ödenerek bu durumun, özendirici hale getirilmesinin, kadının iş yaşamından uzaklaştırılmasına da neden olabileceği
gözetildiğinde, geleneksel yaklaşımlarla kadının korunması amaçlanırken, aslında kadınla erkek arasında bu konudaki yasal düzenlemelere karşın uygulamada varlığını sürdüren ve Anayasa’nın 10. maddesine eklenen fıkra ile giderilmeye çalışılan eşitsizliğin daha da derinleşmesine yol açılması olasılığı, varsayımdan öte üzerinde durulması gereken Anayasal bir sorun oluşturmaktadır. Çağımızda kadın, geleneksel yaklaşımlarla değil, toplumun eşit haklara sahip bireyi olarak erkeklerle aynı hukuksal konuma getirilebilmesi amacıyla Anayasal korumadan yararlandırılmalıdır. Bu tür korumaya gereksinim duyulmadığı durumlarda ise erkeklerin kadınların yararlandığı olanaklardan yoksun bırakılmaları onlar yönünden açık bir eşitsizlik yaratacağından Anayasa’nın 10. maddesine aykırılık oluşturur. Belirtilen nedenlerle itiraz konusu Kural’ın iptali gerektiği görüşüyle çoğunluk kararına karşıyız."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


NİHAYET ZAHİT AKMAN'A MASAK İNCELEMESİ

VATANDAŞ'TAN CHP'YE ÇARŞAFLIYA ROZET ONAYI

"SİMGE ÇARŞAF DEĞİL, TÜRBAN"!
»  KÖSTEBEK. ASTSUBAYÇIKTI
»  "İMRALI'YA GİTMESİ GEREKEN OLURSA GÖNDERİRİZ"
»  KÜSTAH ABD'Lİ TÜRKİYE'Yİ SÖMÜRGELERİ SANDI
»  ESKİ CİA AJANINDAN BOP'ÇULARA MESAJ VAR
»  KÜSTAH LAGENDİJK'DEN TEHDİT GİBİ SÖZLER
»  ERDOĞAN'DAN "İMRALIYA GİTMESİ GEREKENLER" AÇIKLAMASI
»  KÖMÜR YARDIMININ ARKASINDAKİ BÜYÜK OYUN!
»  BİZE ERMENİLERE MUHTAÇ ETTİLER
»  BAŞBAKAN İÇİN BAŞARI ÇITASI YÜZDE 47'DİR
»  NORVEÇ VELİAHT PRENSİ HAAKON GELDİ.
»  JOİE OLMADI GÜLBEN'İ GETİRECEĞİZ
»  TECAVÜZ'E KARŞI KORUNMA REHBERİ HAZIRLANDI
»  "RAMAZAN, BİZİ DE Mİ DİNLİYORSUN"
»  PADİŞAHLIĞI ÖZLEYEN ÖĞRETMEN GÖREVDEN ALINDI
»  "ÜZEYİR GARİH ÖLMESE ERDOĞAN VEKİL OLAMAZDI"
»  BAYKAL’DAN LAGENDİJK’E RANDEVU YOK
»  İNTERNET UCUZLUYOR
»  ISPARTA'DA DÜŞEN UÇAK FACİASININ SUÇLUSU KİM?
»  LEMANCILAR BU KEZ ERDOĞAN'I DA GÜLDÜRECEK!..
»  CHP'DEN ÜÇ BÜYÜK TRANSFER
»  "BOP TÜRKİYE'NİN SONUNU GETİRECEK"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.