Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
43,6152
EURO
51,4594
IMKB
13.501,000
ALTIN
6.828,910
 
Hava Durumu ANKARA
4 / 8 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Teknoloji   Magazin   Polis Adliye 
 
EYT’siz Erken Emeklilikte Yeni Dönem
EYT’siz Erken Emeklilikte Yeni Dönem
 
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışma hayatında dengeleri değiştirecek stratejik bir genişlemeye imza attı. "Fiili Hizmet Süresi Zammı" olarak bilinen
 
6.2.2026 - 12:54
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışma hayatında dengeleri değiştirecek stratejik bir genişlemeye imza attı. "Fiili Hizmet Süresi Zammı" olarak bilinen yıpranma payı listesinin kapsamı 2026 yılı itibarıyla genişletiliyor. Yeni düzenleme, EYT kapsamına giremeyen milyonlarca çalışan için emeklilik yaşını 5 ila 8 yıl öne çekme imkanı sunuyor. Ağır ve riskli işlerde çalışanlar, yıpranma payı sayesinde daha erken emeklilik hakkına yaklaşabilecek. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanamayan çalışanlar için erken emeklilik seçenekleri gündemdeki yerini korurken, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) dikkat çeken bir adım geldi. Ağır ve riskli işlerde çalışanları kapsayan Fiili Hizmet Süresi Zammı uygulamasının kapsamı genişletildi. Böylece milyonlarca çalışanın daha erken emekli olabilmesinin önü açıldı. Yıpranma payı olarak bilinen Fiili Hizmet Süresi Zammı, çalışma koşulları insan sağlığı açısından risk taşıyan meslek gruplarına tanınan özel bir sosyal güvenlik hakkı olarak uygulanıyor. SGK mevzuatında yer alan bu düzenleme sayesinde çalışanların prim günlerine ilave süre ekleniyor. Uygulama kapsamında her 12 aylık fiili çalışma süresi için SGK primlerine 60, 90 ya da 180 gün ekleniyor. Bu sistem hem prim gün sayısının daha kısa sürede tamamlanmasını sağlıyor hem de emeklilik yaşını öne çekiyor. Yıpranma payının en yüksek oranda uygulandığı meslek gruplarının başında yer altı maden işçileri geliyor. Yer altında geçirilen her 360 gün karşılığında sigortalılık süresine 180 gün ekleniyor. Bu sayede maden işçileri, diğer çalışanlara kıyasla çok daha erken emeklilik hakkı elde edebiliyor. Emeklilik 5 ile 8 yıl arasında erkene çekilebiliyor Normal koşullarda bir çalışanın yıllık prim günü 360 gün olarak hesaplanırken, fiili hizmet süresi zammı uygulanan iş kollarında bu süre daha yüksek yazılıyor. Birikimli ilerleyen bu sistem sayesinde emeklilik yaşı 5 yıla kadar, çok ağır ve tehlikeli işlerde ise 8 yıla kadar erkene çekilebiliyor. Hangi meslekler yıpranma payı kapsamında Fiili hizmet süresi zammı birçok meslek grubunu kapsıyor. Sağlık sektöründe çalışanlar yılda 60 gün yıpranma payı kazanırken, asit, cıva ve benzeri zararlı maddelere maruz kalan ağır sanayi çalışanları da bu haktan yararlanabiliyor. Bunun yanı sıra; Turkuaz basın kartına sahip gazeteciler, Yer altı maden işçileri, Askerler ve polisler, MİT personeli, Cezaevi infaz ve koruma memurları, İtfaiye personeli, yıpranma payı kapsamındaki meslekler arasında yer alıyor. Kapsama girecek meslekler hangileri? SGK’nin 2026 yılı itibarıyla yürürlüğe girmesi planlanan düzenlemesiyle birlikte fiili hizmet süresi zammı kapsamına alınacak yeni meslekler de açıklandı. Buna göre; Çimento fabrikalarında çalışan işçiler, Alüminyum üretim tesislerinde görev yapanlar, Dökümhane çalışanları, Cam sanayi sektöründe çalışan işçiler, yıpranma payı hakkından yararlanarak daha erken emekli olabilecek.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İftar Menülerinde Fiyatlar Kabardı

Ramazan Pidesinin Fiyatı Belli Oldu

Otogaz Zamlandı
»  BYD'den Türkiye Fiyatlarına Zam!
»  Schengen Vizesi Karaborsaya Düştü!
»  Hasan Can Kaya'dan İlk Açıklama
»  Hasan Can Kaya Serbest Bırakıldı
»  Antalya Yolunda Katliam Gibi Kaza,9 Ölü
»  Fatih Ürek'in Vasiyeti Ortaya Çıktı
»  Dünyada Neden Bu kadar Çok Kar Yağıyor?
»   İstanbul ve Ankara’ya Derin Uyarı
»  En Mutlu Yaş 45-55 Arasıymış!
»  Hasan Can Kaya ve Reynmen'e Gözaltı
»  Meclis Lokantası Kuver Kararına Uymadı
»  Fatih Ürek Hayatını Kaybetti
»  Adana'da Sel Felaketi
»  Nipah Virüs Türkiye'ye Ulaşır mı?
»  Fransa'dan Evliliklerde Tarihi Adım
»  Apple iOS Güncellemelerini Geri Çekti
»  Ankara İçin Rüzgar ve Fırtına Uyarısı
»  İzmir’de Hayat Felç Oldu
»  Tartıştığı Oğlunu Öldürüp İntihat Etti
»  Kuryelerin Sürücü Belgesine Yaş Sınırı
»  Sosyal Medya için "RTÜK" Hazırlığı!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETECI ACI SOYLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.