Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3276
EURO
35,0684
IMKB
9,080
ALTIN
2.309,700
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Emekli Zamları Belli Oldu!
Emekli Zamları Belli Oldu!
 
Kuruşu kuruşuna emekli maaşları!Yıl sonlarında memurların emeklilikle ilgili hesaplamalarında kullanılan göstergelerde değişiklik olduğu için yeni yılla birlikte emekli olacak memurların emekli aylıkları ve ikramiyeleri değişiyor.
 
18.12.2014 - 08:52
 İşte Milliyet'ten Cem Kılıç'ın köşesine taşıdığı, Kıdem tazminatı tavanı kaç lira oluyor?, Emekli aylığınızı nasıl hesaplayacaksınız?, Dul ve yetimlerin zamları ne kadar? şeklinde sorulara cevap verdiği o yazısı...
 
Bu nedenle memurların emekliliklerinde bazı tarihlere dikkat etmek gerekir. Biz de bugün bu farklılığın nedeni ile birlikte yeni yılda emekli olacak memurların emekli ikramiyelerini ve aylıklarını değerlendireceğiz. Yeni yılda emekli olacak memurların emekli aylıkları ve ikramiyeleri aşağıdaki geniş tablomuzdaki gibi değişecek.
 
 
 
Memur için emeklilikte kritik tarih 16 Aralık
 
Tabloda belirtilen emekli aylıklarından ve ikramiyelerinden yararlanmak için memurların 16 Aralık 2014 ve sonrasında dilekçe vermeleri yeterlidir. Çünkü memurlar için aybaşı 1987 yılından sonra ayın 15’i olarak değiştirilmiştir. Bu nedenle 16 Aralık ve sonraki günlerde verilecek emeklilik dilekçesiyle, ayrıldıkları ayın bütünü fiili hizmet süresi sayılacaktır.
 
Maaşlarını her ayın 15’inde alan devlet memurları için aynı tarihte emeklilik kesintisi söz konusu olacak, 16 Aralık ve sonraki günlerde emeklilik dilekçesi veren memurlar, yeni yılda sağlanan haklardan yani 14 Ocak tarihine kadar yürürlüğe giren zamlardan istifade edebileceklerdir.
 
 
Emekli Sandığı’na tabi çalışırken veya emekli iken vefat edenlerin hak sahibi dul ve yetimlerine ödenecek aylıkların alt sınırı, emekli veya malûllere ödenecek alt sınır aylığının; Dul ve yetim sayısı 3 ve daha fazla ise tamamından, Dul ve yetim sayısı 2 kişi ise yüzde 90’ından, Dul ve yetim sayısı 1 kişi ise yüzde 80’inden az olamıyor.
 
 
Kıdem tazminatı tavanı artacak
 
İşçilerde emekli olunca emekli ikramiyesi değil, kıdem tazminatı sözkonusudur. Kıdem tazminatı tavanı da yılda iki kez güncellenir. 1 Ocak ve 1 Temmuz’da kıdem tazminatı tavanı değişir. 1 Ocak 2015’te kıdem tazminatı tavanı en yüksek dereceli devlet memurunun yani BaşbakanlıkMüsteşarı’nın emekli ikramiyesi esas alındığı ve bu rakam da artacağı için kıdem tazminatı tavanı artar.
2014’ün ikinci altı ayı için kıdem tazminatının tavanı 3.438 TL. Dolayısıyla aylık brüt maaşı bu rakamın üzerinde olan memur 2014 sonunda emekli olmaya karar verirse aylık en fazla 3.438 TL’lik kıdem tazminatına hak kazanır. 2015 Ocak itibarıyla kıdem tazminatı tavanı artacağı için 2015 başında emekli olacak işçinin eline daha fazla kıdem tazminatı geçecektir.
 
 
Alt sınır aylığının bir veya iki hak sahibi dul ve yetime ödenmesi gerekirse hesaplanan tutarların dul ve yetimlere ödenmesi gereken tutarın tamamı oranlama suretiyle dul ve yetimlere dağıtılıyor.
 
 
 
 
İkramiyenin miktarı 30 yıl sonrası artmaz
 
Memurlar hizmet yılları arttıkça daha yüksek emekli aylığına hak kazanırlar. Dolayısıyla 30 yıl hizmeti olan öğretmenin emekli aylığıyla, 35 yıl hizmeti olan öğretmenin emekli aylığı farklı olur. Fakat emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırı söz konusudur. Yani bir öğretmen 35 yıl da görev yapmış olsa 30 yıllık ikramiyeye hak kazanır.
 
30 yılın üzerindeki çalışmalar memurların ikramiye hesabında dikkate alınmaz. Dolayısıyla hizmet yılı uzayan memurların bu konuda mağduriyeti söz konusu olur. Daha önce pek çok kez bu konunun değiştirilmesi gerektiğini ifade etmiştik. Konuyla ilgili hükümet tarafından taslak çalışmaları da yürütülmüştü. Fakat henüz atılan bir adım yok.
 
 
Alt sınır aylığı 2015’te 1.350 TL
 
Memurlardan Emekli Sandığına tabi çalışması olanlarla bunların hak sahibi dul ve yetimlerine aylık bağlanmasında Emekli Sandığı uygulanmaya devam ediliyor. Bunların emekli aylıkları da memur maaş katsayısı ile taban aylık artışına bağlı. 2015 yılı ilk 6 ayında katsayılar artacağından bu kapsamdaki memurla ile dul ve yetimlerinin aylıkları da aynı oranda artacak.
 
Emekli Sandığına tabi memurlara bağlanacak emekli, adi malul ve vazife malullüğü aylıklarının alt sınırı, 14’üncü derecenin 2’nci kademesi üzerinden 30 fiili hizmet yılı için hesaplanacak emekli aylığı tutarı kadar oluyor.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Yellen Konuştu, Dolar Yükselişe Geçti!

Konya-İstanbul 1 Hafta Bedava!

BDDK’ya 2 Sürpriz İsim!
»  Flaş..Merkez'den Doları Düşürme Hamlesi!
»  Dolar'da Tarihi Zirve!
»  Dolar'da Yeni Rekor!
»  Dolar 2.30 TL'yi geçti
»  Boyner Hisseleri İçin Şok Karar!
»  Petrol fiyatları 5.5 yılın dibine indi
»  AVM'lereYeni Düzenleme
»  Benzin ve Motorinde İndirim!
»  Kuruyemiş Fiyatlarına Rekor Zam'!
»  Tapuda Yeni Dönem !
»  Ucuz Kredi Dönemi Bitiyor!
»  Rixos'un Sahibi İsyan Etti!
»  Araçlara LPG yerine Deodorant Gazı!
»  Benzin'de 7 Kuruş İndirim!
»  Dolar Uçuşa Geçti!
»  Sanayi Üretimi Tepe Taklak!
»  Maliye'den 3 Bankaya Masak Uyarısı!
»  İthal Telefonlara Yüksek Vergi Yolda!
»  Dolar Tutulamıyor!
»  Asgari Ücette Vergi Sürprizi!
»  Otogaz'da İndirim!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.