Evde söz hakkına sahip olan kadınlar, aile gelirinin büyük bir bölümünün sağlık hizmetleri ve gıdaya harcanmasını sağlayarak çocuklarının daha sağlıklı olmasını sağlıyor.
BM Çocuk Fonu’nun (UNICEF) hazırladığı son rapor, kadınların evde daha çok söz sahibi olmasının çocuklar için hayati önem taşıdığını ortaya koydu.
30 ülkede yapılan araştırmaya göre kadınların söz hakkı bulunmadığı evlerde çocuklar daha kötü besleniyor ve daha sağlıksız oluyor. Bunun nedeniyse ev giderlerine erkeklerin karar verdiği ailelerde, sağlık hizmetleri ve gıdaya daha az para harcanması.
Araştırmada, erkeklerin haneyi idare etmesi durumunda sağlık ve gıdaya daha az para harcandığı, örneğin Fildişi Sahili ve Gana’da kadınların gelirlerinin herhangi bir nedenle artması halinde gıdaya daha fazla para harcadıkları, ancak erkeklerin gelirlerindeki artışın değişiklik yaratmadığı görüldü.
Kadının para kazandığı ve alınan kararlarda söz hakkına sahip olduğu ailelerdeyse sağlık hizmetleri ve gıda için daha fazla harcama yapılıyor. Buna bağlı olarak da bu ailelerin, çocukları daha iyi besleniyor ve daha sağlıklı oluyor.
Araştırma, kadınların çalıştığı birçok ailede de kızların kardeşlerin bakımı ve ev işleri için okuldan alındığını ortaya koydu.
UNICEF’in ortaya koyduğu rapor gelişmekte olan ülkelerde kadınların daha az söz hakkına sahip olduğunu da ortaya koydu. Araştırmanın sonuçlarının, örgütün dünya çocuklarının durumuyla ilgili 2007 yılı raporunda yer aldığı belirtilirken, raporda kadınların evde daha fazla söz sahibi olması halinde Güney Asya’da 13 milyon çocuğun daha iyi besleneceğine dikkat çekildi.
30 ülkede yapılan araştırmada kadınların politikada daha etkin olmasının da çocukların yaşamlarını olumlu etkilediği belirlendi. Zira kadınların hükümette daha çok temsil edilmesiyle, çocuk ve ailelerle ilgili politikalara önem verilmesi arasında paralellik bulunuyor.