AB Uyum komisyonu'na katılan Hakim Albay İsmail Hakkı Dirik, "Terörle mücadele eden güvenlik güçlerimizin daha rahat hareket edebilmesi için madde geri çekilsin" talebinde bulunurken, kendilerinin gördüğü tasarı taslağında bu maddenin olmadığını söyledi.
Türkiye'nin gündemine Baykal'ın açıklamasıyla yeniden oturan Terörle Mücadele Yasa Tasarısını tali komisyon olarak ele alan AB Uyum komisyonu'nda hararetli tartışmalar yaşandı. CHP'li üye Algan Hacaloğlu, tasarıda, Abdullah Öcalan'ı kapsam dışı bırakan madde olmadığını belirtirken, iki yıl sonra Öcalan'ın serbest bırakılabileceğini iddia etti. Tasarının özel bir af olduğu konusunda ısrarlı olan Hacaloğlu, "Hali hazırda bir yasa varken, neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuldu? Niye gündeme getirildi. Bundan ne amaçlandı? Bu tartışmalara neden izin verildi?" diye sordu.
CHP'li Ersin Arıoğlu'nun, tasarıyı alt komisyona çekilmesi isteğine karşılık CHP'li Onur Öymen, ilgili 6. maddenin tasarıdan tamamen çıkarılmasını istedi. Bu tasarı sayesinde önümüzdeki hafta Türkiye'nin Avrupa Karma Parlamenterler toplantısında işinin çok zor olacağını belirten Öymen, "Zaman zaman dış telkinlerde bulunuluyor ve genel af getirilsin deniliyor. Başbakan da bunu dile getirmişti. Şimdi bu düzenleme dış baskılara taviz vermek olarak algılanacak. Avrupa önümüzdeki hafta, 'hadi çıkarın' derse ne diyeceğiz?Evelemeden, gevelemeden yasanın o maddesini hemen çıkarın. B:unun tartışılması bile caiz değil Aklı başında insanın anlamayacağı bir şey değil. Bu tasarı, neresinden tutsanız elinizde kalman bir saatli bomba" diye konuştu.
AK Parti'li üye Zekeriya Akçam, kamuoyunda örtülü bir af endişesi bulunan tasarı konusunda kurumları töhmetten kurtarmak için açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtirken, alt komisyonda kapsamlı çalışılması önerisinde bulundu.
Tasarının görüşülmesi sırasında söz alan Ak Parti'li üye Ali Aydın Dumanoğlu, yanlış yapılmaması gerektiğini savunurken, "Bizim oralarda bir söz vardır, 'Un elerken deve geçti elekten' diye. Böyle olmaması için önlem almak önemlidir. Algan Bey'in uyarılarını dikkate almalı ve iyice incelenmesine fırsat tanımalıyız" dedi.
ADALET BAKANLIĞI: "ÖCALAN YARARLANAMAZ"
Komisyona bilgi veren Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Niyazi Güney ise, getirilmek istenen düzenlemeden Abdullah Öcalan'ın yararlanmasının mümkün olmadığını belirtti. Hiçbir şekilde bölücübaşının affedilmesi tehlikesi olmadığını savunan Güney, "Tasarıda örgüt kuranlar diyor. Oysa Öcalan,. Vatana ihanetten yargılandı. 125. maddeye göre ceza aldı. Üstelik 125. maddede hiçbir aftan yararlanamayacağına yönelik düzenlemeler var. İne de istenirse bir hükümle izale ederiz. Mevcut yasalarda zaten bu düzenleme var. Eğer sakınca varsa geçen yıl Meclisin çıkardığı yasada da vardı. Terör mensupları zaten şu anda başvurabiliyorlar. Biz sadece maddeye etkin pişmanlık maddesini ekledik Abdullah Öcalan artık terör örgütünün kurucusu değil, vatana ihanet eden biri" diye konuştu.
ASKER'DEN, "ÇIKARILSIN"
AB Uyum Komisyonu'na katılan Milli Savunma Bakanlığı temsilcisi Hakim Albay İsmail Hakkı ise, tasarının maddesine ordunun çekincesini dile getirdi. Komisyon Başkanı Yaşar Yakış'ın, "Sadece AB müktesebatıyla ilgili açıklama yapın" uyarısına, "Terörün önlenmesi AB müktesebatının en önemli maddesidir" karşılığını veren Albay Dirik, "Bu hüküm tereddütlere yer verecek nitelikte. Bu nedenle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin daha rahat hareket edebilmesi için ilgili maddenin toptan çıkarılmasını yerinde görüyoruz" diye konuştu.
Hava Hakim Albay İsmail Hakkı Dirik, komisyon toplantısı devam ederken verilen arada gazetecilerin bir sorusu üzerine, bu düzenlemenin kendilerine gönderilen taslakta bulunmadığını söyledi. "Siz tasarının son halini gördünüz mü?" sorusuna Albay Dirik, "Bununla ilgili 35 kişilik bir ekip kuruldu. Bütün birimler gördü. Bizim gördüğümüz son metinde 6. maddenin son fıkrası. Bizim gördüğümüz metin böyle değildi. Sonradan eklenmiş" karşılığın verdi. Görüşmelerin ardından tasarı, alt komisyona sevk edildi.