Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2713
EURO
34,9772
IMKB
10.166,000
ALTIN
2.458,110
 
Hava Durumu ANKARA
6 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
FLAŞ.. 30 YILLIK MİT KANUNU DEĞİŞİYOR..
FLAŞ.. 30 YILLIK MİT KANUNU DEĞİŞİYOR..
 
- AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ve Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
 
20.2.2014 - 00:11

 Teklif, dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulunca MİT’e operasyonel görev verilmesini düzenliyor. Teklife göre, Milli İstihbarat Teşkilatı'na Bakanlar Kurulunca, dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda görev verme imkanı tanınıyor.
-OPERASYONEL YETKİ- 

Teklif, dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulunca MİT’e operasyonel görev verilmesini düzenliyor. Teklife göre, Milli İstihbarat Teşkilatına Bakanlar Kurulunca, dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda görev verme imkanı tanınıyor. 
Ayrıca Milli İstihbarat Teşkilatına; her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanması, yabancı istihbarat teşkilatlarının kullandığı usul, yöntem, imkan ve kabiliyetleri kazanması ile teknolojik gelişmeleri takip etmesi görevi verilecek. 

-MİLLİ İSTİHBARAT KOORDİNASYON KURULU KURULUYOR- 

İstihbarat çalışmalarının yönetilmesinde temel görüşleri oluşturmak ve uygulamayı belirlemek üzere, Başbakan’ın başkanlığında Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu (MİKK) kurulacak. MİKK; Başbakan tarafından belirlenen bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerinden oluşacak. MİT Müsteşarı Kurulun doğal üyesi olacak. 

-“GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRİRKEN GİZLİ ÇALIŞMA USUL, PRENSİP VE TEKNİKLERİ KULLANABİLECEK”- 

Mevzuatta yer alan yetkileri yeniden düzenleyen teklife göre, Milli İstihbarat Teşkilatının yabancı unsurların ülkenin ve vatandaşların iletişim güvenliğini tehdit eden faaliyetlerinin engellenmesine yönelik çalışmalar yapabilmesi ve görevlerini yerine getirirken gizli çalışma usul, prensip ve tekniklerini kullanabilmesi sağlanıyor. Buna göre MİT görevlerini yerine getirirken, milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş ile tüm örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurabilecek, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulayabilecek. 
Bankacılık Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ile diğer tüzelkişiler ve tüzelkişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilecek. Bunlara ait arşivlerden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim alt yapısından yararlanabilecek ve bunlarla irtibat kurabilecek. Bu kapsamda talepte bulunulanlar, kendi mevzuatlarındaki hükümleri gerekçe göstermek suretiyle talebin yerine getirilmesinden kaçınamayacaklar. 
Türk Ceza Kanununda yer alan bazı suçlara ilişkin soruşturma ve kovuşturmalarda ifade tutanaklarına, her türlü bilgi ve belgeye erişebilecek, bunlardan örnek alabilecek. 

-“GİZLİ ÇALIŞMA USUL, PRENSİP VE TEKNİKLERİ KULLANABİLECEK”-

Görevlerini yerine getirirken gizli çalışma usul, prensip ve teknikleri kullanabilecek. 
İstihbari faaliyetler için görevlendirilenlerin kimliklerini değiştirebilecek. 
Yabancıların ülkeye giriş ve çıkış ile vize, ikamet, çalışma izni ve sınır dışı edilmesi gibi konularda, ilgili kurum ve kuruluşlardan talepte bulunabilecek. 
Telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek. 

-PERSONELE YALAN MAKİNESİ KULLANILACAK- 

MİT’te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarını belirmek için yalan makinesi uygulaması dahil test teknik ve yöntemlerini kullanabilecek. 

-“MİLLİ GÜVENLİĞİ TEHDİT EDEN BÜTÜN YAPILARLA İRTİBAT KURULABİLECEK”- 

MİT mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilecek. Görevin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurulabilecek. 
MİT Müsteşarı veya yardımcısının onayıyla yurt dışında veya yabancılar tarafından gerçekleştirilen iletişim ile ankesörlü telefonlarla gerçekleştirilen iletişim ve MİT mensuplarının, MİT’te görev almış olanların veya görev almak üzere başvuranların iletişimi tespit edilebilecek, dinlenebilecek, sinyal bilgileri değerlendirilebilecek, kayda alınabilecek. 
Yetkili ve görevli mahkeme Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenen Ankara ağız ceza mahkemesi olacak. 
Teklif ile MİT mensuplarının görev suçlarından dolayı soruşturulması Başbakan’ın iznine tabi olduğundan bazı hükümler yürürlükten kaldırılıyor.

Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde MİT ile temasa geçecek.

-Milli menfaatlere katkıda ve hizmette üstün başarı ve yararlılık gösteren MİT personeline madalya verilebilecek. 

-Milli İstihbarat Teşkilatı'nın görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bunları yok eden, tahrip eden veya geçici de olsa tahsis olundukları yerden başka yerde kullanan kişiye dört yıldan on yıla kadar hapis cezası verilecek. 

ANKARA(ANKA) - MİT Yasası değişiyor. Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde MİT ile temasa geçecek. 
AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ve Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu. 

-“MİT PERSONELİNE MADALYA VERİLEBİLECEK”- 

Milli menfaatlere katkıda ve hizmette üstün başarı ve yararlılık gösteren MİT personeline madalya verilebilecek. 
MİT mensupları ile emeklileri, demirbaş silahları ve zati silahlarını MİT Müsteşarlığı kayıtlarına geçirilmek ve MİT Müsteşarlığınca verilen belgelere işlenmek kaydıyla, meskun mahaller dahil her yerde taşıyabilecek. 
Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde MİT ile temasa geçecek. Konunun MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunun anlaşılması veya belgelendirilmesi üzerine adli yönden başkaca bir işlem yapılmayacak ve herhangi bir koruma tedbiri uygulanmayacak. 

-“İSİMSİZ, İMZASIZ, ADRESSİZ YAHUT TAKMA ADLA YAPILDIĞI ANLAŞILAN İHBAR VE ŞİKAYETLER CUMHURİYET SAVCILARINCA İŞLEME KONULMAYACAK”- 

İsimsiz, imzasız, adressiz yahut takma adla yapıldığı anlaşılan ya da belli bir olayı ve nedeni içermeyen, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikayetler Cumhuriyet savcılarınca işleme konulmayacak. 

-“ANKARA AĞIR CEZA MAHKEMESİ YETKİLİ OLACAK”- 

Bu kanun kapsamına giren suçlar ile MİT mensuplarının görev suçlarına ilişkin yargılamaları yapmaya Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenen Ankara ağır ceza mahkemesi yetkili olacak. Ancak MİT Müsteşarı hakkındaki yargılama Yargıtay ilgili dairesince yapılacak. 
Aynı konuya ilişkin yeniden soruşturma yapılamayacak. 
MİT mensupları ile istihbarat hizmetlerine yardımları tevsik edilenler ve bunların eş, çocuk, ana, baba ve kardeşleri MİT Müsteşarının onayıyla Terörle Mücadele Kanununda yer alan koruma tedbirlerinden yararlandırılacak. 
MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken, görevin niteliği gereği veya görevin ifası sebebiyle diğer kişilere vermiş oldukları zararlar idare tarafından tazmin edilecek. Tazmin zararın göreve ilişkin bir husustan doğması ve ilgili personelin kasıt veya ağır kusurunun bulunmaması halinde rücu işlemine konu edilmeyecek. 

-TAKAS YOLU- 

Türk vatandaşları hariç olmak üzere, tutuklu veya hükümlü bulunanlar, milli güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Dışişleri Bakanının talebi üzerine, Adalet Bakanının teklifi ve Başbakan’ın onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilecek veya başka bir ülkede tutuklu ve hükümlü bulunanlar takas edilebilecek. 

-“MİT GÖREV VE FAALİYETLERİNE İLİŞKİN BİLGİ VE BELGELERİ, YETKİSİZ OLARAK ALAN, KULLANAN KİŞİYE DÖRT YILDAN ON YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLECEK”- 

Milli İstihbarat Teşkilatının görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bunları yok eden, tahrip eden veya geçici de olsa tahsis olundukları yerden başka yerde kullanan kişiye dört yıldan on yıla kadar hapis cezası verilecek. 
Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarına ilişkin bilgi ve belgeleri ele geçiren, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bulunduran, kaydeden, bir başkasına veren veya yayan kişiye üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilecek. 

-"ONİKİ YILA KADAR HAPİS CEZASI" 

Söz konusu bilgi ve belgelerin; radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması, yayılması veya açıklanması halinde süreli veya süresiz yayın sahibi, içerik sağlayıcı, eser sahibi, muhabir, yazar, sorumlu müdür, yayımcı ve basımcı ile yayanlar hakkında üç yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verilecek. 
Kanundaki görev ve yetkilerin kullanılmasına engel olan kişiye üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek. 
Kanun kapsamında talep eden bilgi, belge ve verileri vermeyen kişilere iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilecek. 

-“BU TALEPLERİ YERİNE GETİRENLERİN HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUĞU DOĞMAYACAK”- 

Bu kanunda MİT’e verilen görev ve yetkiler çerçevesinde yapılan her türlü talep öncelikli olarak yerine getirilecek, bu talepleri yerine getirenlerin hukuki ve cezai sorumluluğu doğmayacak. 

-MİT MÜSTEŞARININ TANIKLIĞI İSE BAŞBAKAN’IN İZNİNE BAĞLI OLACAK- 

MİT mensupları ile MİT’te görev yapmış olanlar, MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin hususlarda tanıklık yapamayacak. Ancak devletin çıkarlarının zorunlu kıldığı hallerde MİT mensuplarının tanıklığı MİT Müsteşarının, MİT Müsteşarının tanıklığı ise Başbakan’ın iznine bağlı olacak. 
Kamu kurum ve kuruluşları ile diğer kurum ve kuruluşlar, bu kanunda yazılı görevlerin yerine getirilmesi sırasında ihtiyaç duyulan hallerde, kullanımında bulunan her türlü malzeme, ekipman, teçhizat ve cihazı diğer kanunların bu konudaki düzenlemelerine bakılmaksızın MİT’e devredebilecek. 

-“SAVUNMA DESTEKLEME FONUNDAN MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI ADINA AÇILMIŞ OLAN HESAPLARA AKTARILACAK”- 

Doğrudan Milli İstihbarat Teşkilatınca tedarik edilmesi uygun görülen istihbari ve güvenlik amaçlı ihtiyaçlar için gereken kaynak, MİT Müsteşarının teklifi, Milli Savunma Bakanının uygun görüşü ve Başbakan’ın onayıyla, Savunma Destekleme Fonundan Milli İstihbarat Teşkilatı adına açılmış olan hesaplara aktarılacak. (ANKA



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SABAHAT TUNCEL'İN OTOBÜSÜNE SALDIRI!

ANKARA'DA POLİSE İZİNSİZ ARAMA YETKİSİ!

GEZİ DAVASINDA FLAŞ GELİŞME!
»  CHP'DEN AYM'YE HSYK BAŞVURUSU!
»  GÜLEN'DEN 'SES KAYDI' AÇIKLAMASI!
»  ERDOĞAN YİNE 'HAŞHAŞİ' DEDİ!
»  BDP'Lİ KAPLAN, GÜL'Ü 'UNFOLLOW' YAPTI!
»  HÜKÜMET DERSHANELER İÇİN DÜĞMEYE BASTI
»  İNTERNET YASASINDA 'PARALEL' MUHABBETİ!
»  ALTINOK'TAN GÖKÇEK'E AĞIR CEVAP!
»  YASA ONAYLANDI,İŞTE KAPATILAN İLK SİTE
»  GÜLEN'DEN KARŞILIK VERMEYİN ÇAĞRISI!
»  GÜL'E JET UNFOLLOW TEPKİSİ!
»  GÜL: İNTERNET YASASINI ONAYLADIM!
»  KILIÇDAROĞLU'DAN ERDOĞAN'A 11 SORU!
»  İNTERNET YASASINDA SÜRPRİZ ADIM!
»  İSTİFA EDEN PİLOTLARA ŞOK!
»  "O GÖRÜNTÜLERİ DE YAYINLAYIN"
»  "HIRSIZLIĞA YENİ BİR EKOL GETİRDİLER"
»  "BU ÜLKEDE ADALET OLSAYDI... "!
»  FT: GÜLEN CEMAATİ ZORLU BİR DÜŞMAN
»  GÖKÇEK'TEN ÜCRETSİZ 'KEÇİ' VAADİ!
»  GÜL'DEN FLAŞ İNTERNET VE HSYK AÇIKLAMASI
»  ULUDERE'DE PKK'DAN TACİZ ATEŞİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.