Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
42,5953
EURO
49,7983
IMKB
11.194,000
ALTIN
5.788,860
 
Hava Durumu ANKARA
6 / 9 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Teknoloji   Magazin   Polis Adliye 
 
Fed Yılın Son Faiz Kararını Açıkladı
Fed Yılın Son Faiz Kararını Açıkladı
 
ABD Merkez Bankası Fed faiz kararı belli oldu. Piyasalar Fed'in kararını beklerken, açıklama geldi. Fed, 2025 yılının son toplantısında politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 3,75 ile 3,50 aralığına çekti. Fed 45 milyar dolarlık hazine bonosu alacağını yapacağını açıkladı. Hem faiz indirimi hem de bono alım hamlesi, ABD borsalarında ve altın ile gümüş tarafında sert yükselişleri getirdi.
 
11.12.2025 - 00:32

Fed 2025 yılına yüzde 4,25-4,50 faiz aralığıyla girmişti. Yılın ilk indirimi Eylül ayında 25 baz puanla gelmişti. Bu indirimi Ekim ayındaki faiz indirimi takip etmişti. Aralık ayıyla birlikte Fed, bu yıl faizleri toplamda 75 baz puan aşağı çekmiş oldu.


ABD 45 MİLYAR DOLARLIK BONO ALACAK
Eski New York Fed Repo Uzmanı Mark Cabana, Çarşamba günü Jerome Powell’ın 45 milyar dolarlık Hazine bonosu alımını açıklayacağını tahmin etti. Bu adım, Fed'in faiz indirimi politikaları çerçevesinde ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla atılacak. Faiz indirimiyle borçlanma maliyetleri düşerken, piyasaların likiditeyi artırarak toparlanma sürecine hız katması bekleniyor. Powell’ın açıklamaları, piyasalar ve yatırımcılar için kritik bir dönüm noktası olabilir.

Faiz indirimi devam ediyor ayrıca, hazine tarafındaki bono alımı gerçekleştirileceği için genişleyici para politikası, bir süre daha devam edebilir. Fed, bilanço daraltma sürecinde azalan rezervleri güçlendirmeyi hedefliyor. Bu durum, dolar endeksinde değer kaybı yaratırken, ABD endeksleri ve değerli metallerde yükseliş ayrıca riskli varlık olan kriptolarda kısa vadeli toparlanmanın işareti olabilir.

3 YETKİLİ KARARDAN AYRIŞTI
Fed kararıyla birlikte yatırımcıların beklediği projeksiyonlarda 2026 için tek faiz indirimi beklentisi korundu.

Karar metninde faiz oranlarını ne zaman tekrar düşüreceği konusunda daha fazla belirsizlik olduğunu ima eden açıklamada sınırlı bir değişiklik de dikkat çekti.

Karar metninde Fed, faiz indirimlerine ara vermeden hemen önce, geçen Aralık ayında kullandığı “ek ayarlamaların kapsamı ve zamanlamasını değerlendirirken” ifadesine geri döndü.

2019'dan bu yana ilk kez üç yetkilinin politika kararına karşı oy kullandı.

İki bölgesel Fed başkanı - Chicago'dan Austan Goolsbee ve Kansas City'den Jeff Schmid - faiz oranlarını değiştirmeden bırakma yönünde karşı oy kullandı. Trump'ın Eylül ayında atadığı Stephen Miran, yarım puanlık daha büyük bir indirim lehine oy verdi.

EKONOMİK PROJEKSİYONLAR DEĞİŞTİ
Fed faiz kararı ve noktasal grafikle birlikte ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini de yayımladı. Enflasyon göstergelerine ilişkin beklentilerde Eylül ayına göre ılımlı aşağı yönlü revizyonlar dikkat ekti.

Buna göre çekirdek PCE 2025 tahmini yüzde 3,1'den yüzde 3'e indirildi. 2026 beklentisi de yüzde 2,6'dan yüzde 2,5'e çekildi.

PCE tahmini de 2025 için yüzde 3'ten yüzde 2,9'a 2026 için yüzde 2,6'dan yüzde 2,4'e geldi.

İşsizlik beklentileri de 2025 için yüzde 4,5; 2026 için ise yüzde 4,4 olarak devam ettirildi.

ABD EKONOMİSİNDE KARIŞIK SİNYALLER GELİYOR
Fed toplantısı öncesinde, ABD ekonomisinden karışık sinyaller gelmişti. Kasım'da işten çıkarmalar azaldı, ancak Amazon ve Verizon gibi büyük şirketler personel kesintisi yapmayı planlıyor. Eylül ayında tüketici harcamalarında büyük bir değişiklik olmazken, Fed’in enflasyon göstergesi yüzde 2,8’e yükseldi, bu da bankanın hedefinin bir puan kadar üzerine çıktı.

Bu ekonomik belirsizliklere ek olarak, Başkan Trump’ın Powell’ın yerine kimin geçeceği konusunda yapacağı açıklama da piyasalar tarafından dikkatle izleniyor. Trump’ın ekonomi danışmanı Kevin Hassett, Powell’a rakip olabilecek en güçlü aday olarak öne çıkarken, bu durum Fed üzerinde ek baskılara yol açıyor.

PİYASANIN TEPKİSİ NE OLDU?
Fed'in faiz kararı piyasalarda hareketlilik yarattı. Karar sonrası altın, dolar ve gümüşte son durum;

ABD borsaları faiz kararını ve hazine bono alımını pozitif karşıladı. S&P 500 6 bin 688 dolara kadar yükseldi.

DowJones sert yükselişler yaşayarak, 48 bin 110 seviyesine yükseldi.

Ons altın yılın son faiz kararı öncesinde 4 bin 201 dolar seviyesinde bulunuyordu. Karardan hemen sonra 4 bin 222 seviyesinde hareketleniyor.

Dolar endeksi karar öncesinde 98,94 puandaydı. Kararın ardından 98,71 puanda bulunuyor.

Ons gümüş karar öncesinde 60,43 dolar düzeyindeydi. Kararın ardından 61,66 dolarda bulunuyor.

Gram altın karar öncesinde 5 bin 762 seviyesindeydi. Karar sonrasında 5 bin 778 lirada hareketleniyor.

POWELL: HANEHALKININ HARCAMALARI AZALDI
Hükümetin kapanmasından dolayı bazı veriler gecikmiş olsa da son toplantımızdan beri çok bir şey değişmedi.

Hanehalkı harcamaları bir miktar azaldı

2026'da yüzde 1,7, 2027'de ise yüzde 2,6 oranında ekonomik büyüme bekliyoruz.

Eylül istihdam raporu, işsizlik oranının yükselmeyi devam ettirerek yüzde 4,4’e çıktığını ve istihdam artışlarının yılın ilk dönemlerine kıyasla belirgin şekilde yavaşladığını gösterdi. Bu yavaşlamanın kritik bir kısmı, daha düşük göç ve işgücüne katılım sebebiyle işgücü arzındaki artışın zayıflamasından kaynaklı. İşe alımlarda ise yıl başına göre düşüş görüldü.

Enflasyon için medyan tahmin, bu yıl için yüzde 2,9 ve 2026 için yüzde 2,4 düzeyinde. Her iki beklenti de Eylül'deki medyan tahminlerin biraz altında kaldı.

Kısa vadede enflasyon riskleri yukarı yönlü, istihdam riskleri ise aşağı yönlü oldu. Bu da "zorlu" bir tablo.

Bizim sorumluluğumuz, tüketici fiyatlarındaki bu tek seferlik artışın kalıcı hale gelmesini engellemek.

Politika faizini yüzde 5,4 seviyesinde bir yıldan fazla süre sabit tuttuk, çünkü enflasyon çok yüksek düzeydeydi.

Verilerin toplanmamasından dolayı belirsizlik olduğu için bir patikamız yok.

Yapay zeka yatırımların yolunu açtı. İşsizliğin düşmeme sebebinin bir kısmı yapay zekadan kaynaklı olabilir.

FOMC masasındaki herkes enflasyonun çok yüksek olduğu ve düşmesini istediğimiz konusunda aynı fikirde. Aynı zamanda, işgücü piyasasının yumuşadığı ve aşağı yönlü risklerin arttığı konusunda da aynı görüşte.

Şu an ile Ocak toplantısı arasında oldukça fazla veri göreceğiz ve elbette faiz indirimini konuşacağız. Gelen veriler düşüncemiz üzerinde etkili olacak./sözcü

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TBMM Lokantasında Cinsel İstismar

Uyuşturucu Soruşturmasında Yeni Gözaltı

948 Hakim ve Savcının Görev Yeri Değişti
»  Rasim Ozan Kütahyalı'dan Çarpıcı İddia
»  İhracı İstenen Vekil CHP'den İstifa Etti
»  Diyarbakır'da Hastaneler Dolup Taşıyor!
»  CHP'de Millettvekili İçin İhraç Talebi
»  Cumhur İttifakı’nda Vergi Krizi!
»  Özgür Özel'in Masasındaki Anket
»  Ankara Merkezli 6 İlde Fetö Operasyonu
»  Bir Yılda Kaç Suriyeli Ülkesine Döndü?
»   İşte CHP'nin Ekonomik Planları...
»  Bahis Soruşturmasında 20 Tutuklama
»  Antalya İçin Kritik Uyarı
»  İmamoğlu Diploma Davası İçin Mahkemede
»  Uyuşturucu Operasyonunda Çatışma,1 Şehit
»  Antalya'da 4,3 Büyüklüğünde Deprem
»  Son Anketten Bahçeli'yi Kızdıracak Sonuç
»  Kredi Kartı Boçları Uçtu!
»  Eskişehir Şehir Hastanesi'nde Şok İddia
»  Muhittin Böcek, Hastaneye Kaldırıldı
»  Samsunspor'un Penaltı İsyanı
»  İstanbul’da iki Çeteye Opersyon
»  Ünlü spiker ve Mankenlere Gözaltı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.