Mahkeme Başkanı Şengün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan, şüpheli Tuncay Güney ile ilgili yapılan işlemlerin sonucu konusunda istenen yazıya cevap verildiğini bildirdi. Buna göre, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden savcılığa gönderilen yazıda, Güney’in ifadesinin alınması için Kanada adli makamlarına yazılan yazıya cevap verildiği ifade edildi.
Kanada adli makamlarınca gönderilen evrakta, “Tuncay Güney ile kendi istediği takdirde mülakat için görüşmede bulunulacağı, Güney’in ifade vermeyi reddettiği” belirtildi.
Kanada yasalarına göre, kişinin ifade vermeye zorlanamayacağının ifade edildiği evrakta, “Bu nedenle Tuncay Güney ile ilgili Kanada’daki dosyanın kapandığı ve adli yardım yapılamadığı” vurgulandı.
Cumhuriyet’e bombayı anlatacak
Birinci Ergenekon davasıyla birleştirilen Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin davanın tutuklu sanıklarından Osman Yıldırım, Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan’ı yakalayan iki polis memurunun ve “Aysel” adlı bir otel personelinin, kendisinin savunma yaptığı sıra mahkemede hazır bulundurulmasını istedi.
Yıldırım, “Danıştay davasıyla ilgili savunma yapmayacağım. İlgim olmayan konuda savunma yapmam. Cumhuriyet gazetesinin bombalanmasıyla ilgili konuşacağım” dedi.
Ergenekon’un ilk işareti Güney’den
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde 2001 yılında verdiği ifadeleriyle, Ergenekon soruşturmasının başlatılmasında kilit rol oynayan Tuncay Güney, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde verdiği bu ifadelerin ardından serbest bırakılmıştı.
Aynı yıl yurtdışına çıkan Güney, bir süre ABD’de kaldıktan sonra Kanada’ya geçti. 2007 yılında başlatılan Ergenekon soruşturmasıyla birlikte tekrar gündeme oturan Güney, bu soruşturma kapsamında “firari şüpheli” olarak aranıyor.
3878 kişi hakkında soruşturma açıldı
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin’in Milliyet gazetesi muhabiri Nedim Şener hakkında yazdığı son kitap nedeniyle açılan davaya ilişkin soru önergesini yanıtlarken, Ergenekon soruşturmasının gizliliğinin ihlali nedeniyle 3878 gazeteci ve kamu çalışanı hakkında soruşturma yürütüldüğünü de açıkladı.
Ergin, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili olarak yazılan kitaplar nedeniyle altı yazar hakkında dava açıldığını belirtti. Ergin, şunları kaydetti:
“Soruşturmalar sonucunda 1567’si hakkında kovuşturmaya yer olmadığına, 90’ı hakkında ek kovuşturmaya yer olmadığına, 528’i hakkında görevsizlik, yetkisizlik ve birleştirme kararları verildiği, 710’u hakkında yürütülen soruşturmanın derdest olduğu, kovuşturma evresinde 15’inde mahkûmiyet, 123’ünde beraat, 317’sinde düşme, 189’unda yetkisizlik, görevsizlik ve birleştirme kararı verildiği, derdest dava sayısının 358 olduğu anlaşılmıştır.”