Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2554
EURO
34,6996
IMKB
10.248,000
ALTIN
2.404,470
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Gölge Kabine Ak Saray'da İşbaşı Yapıyor!
Gölge Kabine Ak Saray da İşbaşı Yapıyor!
 
Erdoğan, yeni bir hamle ile hükümeti tamamen kendisine bağlıyor.
 
28.10.2014 - 11:54

Erdoğan, yeni bir hamle ile hükümeti tamamen kendisine bağlıyor.
Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından geçmiş teamülleri yok sayan Tayyip Erdoğan, şimdi de yeni bir hamle ile hükümeti tamamen kendisine bağlıyor.
Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Anayasa'yı zorlayan eylemler yapmaya başlamış; seçim sonuçları açıklanmasını engellemiş,
AKP Kongresi'ni yönetmişti.
Karadeniz'e gezi düzenleyen Erdoğan, burada yaptığı açıklamada 'Yatırım Birimi' kuracaklarını ve bu birimle ülke genelinde yürütülen projeleri
denetleyeceklerini açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı'nın kuracağı bu birimin başına Davutoğlu'nun yerine başbakan olmayı bekleyen Binali Yıldırım getirilecek. Bu ekip fiilen hükümet işlevi üstlenecek.
Yurt Gazetesi'nden Göksel Bozkurt köşesinde yazdı:
“Gölge kabine” Ak Saray’da işbaşı yapıyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’nde alt yapısını oluşturduğu; başına halen milletvekili olan bir ismi geçirerek, 29 Ekim’de açılacak olan Ak Saray’da işbaşı yaptıracağı “gölge kabine” anayasal sınırları zorluyor mu? Erdoğan özel birim kurarak Anayasa’da yer almayan yetkileri kullanıp, Başbakan ve Hükümetin görev alanına  fiilen müdahale mi ediyor?
Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmeden önce “sıra dışı” bir yönetim biçimi sergileyeceğini icraatı ile göstermişti. Seçimlerden sonra günlerce sonuçların Resmi Gazete'de yayınlanması geciktirilmiş; seçilmiş cumhurbaşkanı sıfatı ile AKP Kongresi'ni toplamış, Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmiş, parti kurullarına katılıp, kararlar almıştı. O süreçte Anayasa’da olmayan yetkileri kullanarak, “partili cumhurbaşkanı” gibi davranmıştı.
Erdoğan Çankaya Köşkü’ne çıktıktan sonra da Anayasa’yı zorlayan eylemlere imza atmakla eleştirildi. Tarafsızlığa vurgu yapan Anayasa 101. maddesindeki “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeliği sona erer” hükmüne aykırı olarak, içinden çıktığı partinin icraatını sahiplenip, överken, muhalefet partileri ve onun liderlerine sert ifadelerle yüklendi.
Nitekim Anayasa profesörleri ve muhalefet sözcüleri bu tutumundan ötürü Erdoğan’ı “tarafsız davranmamakla “ suçladılar.
***
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği 3 günlük Karadeniz gezisinde, illerdeki projeleri takibe yönelik Cumhurbaşkanlığı’nda yatırım birimi kurduklarını açıkladı, şöyle dedi: “Cumhurbaşkanlığı’nda yatırımlar birimi kurduk. Oradan bunların takipçisi olacağız. Bu projeler bittiğinde de inşallah açılışlarını beraber yapacağız.”
“Yatırım Birimi” adı altında kurulan yapılanma aslında söylenmiyor ama kelimenin tam anlamı ile “gölge kabine” gibi çalışacak. Her bakanlık için danışmanlar, eski milletvekili ve eski bakanlar görev alacak.
“Birimin” ya da muhalefetin deyişiyle “gölge kabinenin” başına getirilen isim de son derece ilginç. O siyasetçi Binali Yıldırım. Adı AKP Kongresi'nde genel başkanlık ve başbakanlık için geçmişti.
Erdoğan, Davutoğlu’nda karar kılınca Yıldırım acilen düzenlediği basın toplantısında “Hızlı trenler yapmamışsanız, havayolunu halkın yolu haline getirmemişseniz, bakan olmuşsunuz neye yarar,başbakan olmuşsunuz neye yarar” demişti.
O sözlerin adresi çok açıktı... Ve şimdi eleştirdiği adresin adeta gölgesi yapılıyordu.
Yıldırım halen milletvekili olduğu için Anayasa’nın 82. maddesi gereği devlette herhangi bir görev alamıyor. Buna karşın “fiilen” yürütecek. Üç dönem kuralı nedeniyle –eğer son anda değişmezse- milletvekili seçilemeyecek olan Yıldırım, genel seçimin ardından resmen “gölge başbakan” olarak görevini sürdürecek. Geçilebilirse “başkanlık sistemine” kadar da bu böyle gidecek.
Erdoğan, bizzat kendisinin belirlediği Davutoğlu kabinesini yukarıdan “izleme ve denetleme” gereği duyuyor. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğine dair söylentiler de var.
Kaynağım “Buna niyetlenmiş olabilir ama seçimleri dikkate alarak sonrasına bırakacağını düşünüyorum” diyor.
***
Çankaya Köşkü’nde şekillenen, yarınki resepsiyonun ardından Ak Saray’da resmen faaliyete başlayacak o “özel birim” Anayasal yetkiler açısından hayli tartışmalı görünüyor.
Adına ister “gölge kabine” deyin ister Erdoğan’ın tanımlaması ile “yatırımlar birimi” Anayasa buna ne kadar izin veriyor? Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu’na göre hiçbir biçimde vermiyor. Telefon sohbetimizde Kaboğlu, Erdoğan’ı “Başkan” gibi davranmakla eleştiriyor ve Anayasa’da böyle  bir yetkisi olmadığını söylüyor.
Kaboğlu, “Anayasa'ya göre, bu birim Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetki alanı dışında kalan bir konu olup, ilgili bakanlıklar ve Hükümet'in görev artı yetki artı sorumluluk alanına girmektedir” diyor.
“Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmek” ve “Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetmek” ile aynı şey değil...
Kaboğlu’na göre, Cumhurbaşkanı Anayasa sınırları dışına çıkarak, Başbakan ve Bakanlar Kurulu yetki alanına giriyor ve “çifte anayasa ihlali” yapıyor. Kaboğlu, Erdoğan’ın buna devam etmesi halinde ‘sürekli anayasal darbe’ nitelemesinin gündeme gelebileceğinin altını kalınca çiziyor.
Kaboğlu şöyle diyor:
“Devlet yönetiminden kaynaklanan eylem ve işlemlerden Cumhurbaşkanı değil Başbakan ve Bakanlar Kurulu sorumludur. Cumhurbaşkanı’nın sorumluluğu ise ‘vatana ihanet’ suçu ile sınırlıdır.
Cumhurbaşkanı, Anayasa ve yasalardan kaynaklanan görev ve yetkilerini kullanması nedeniyle  sorumlu değildir”
Kaboğlu bu yorumu ile açıkça Erdoğan’ın “anayasayı çiğnediğini” ifade etmiş oluyor...
Anlaşılan Türkiye Başkanlık sistemine geçmeden fiili uygulamasına çoktan geçmiş” Ve galiba Türkiye’de “anayasayı bir kere ya da birden fazla delmekle” hiçbir şey olmuyor! Özal’dan bugüne olduğuna tanık olan var mı?



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Flaş.. THK Başkanı Gözaltına Alındı

Peşmerge Bugün Kobani'ye Geçiyor!

AKP'Den Cami'de Resmi Nikah Önerisi!
»  Korucu'yu PKK İnfaz Etmiş!
»  ''Cudi'ye Varmadan Yakalayacağız''
»  ''Çözüm Süreci Önemlidir Ama.. ''
»  Oktay Vural'ın Büyük Sırrı!
»  PKK Bir Kamyon Patlayıcı Kaçırdı
»  CHP'den Bedelli Teklifi!
»  Karayılan'dan Şok Talimat!
»  Ostim'de Patlama, 5 Yaralı!
»  KÖŞK Kontenjanından Hsyk'ya AKP'li Üye!
»  Beyaz Kefenlilerden Işid'e Baskın,17 ölü
»  Gülen Birleşmiş Milletler'de Konuştu
»  Ehl-i Beyt Vakfı'nda Muharrem iftarı
»  Haşim Kılıç Yine Sert Konuştu!
»  Demokrasi Müzesinde Demokrasi Dersi
»  Devlet Tiyatrolarında İstifa Depremi!
»  ''PKK ve HDP Barış İstemiyor''
»  PKK Yol Kesip Kamyon Yaktı!
»  MHP,Cumhurbaşkanlığı Sarayına Gitmeyecek
»  Öcalan'la Görüşecek Gazeteciler!
»  Davutoğlu'ndan Milli Aşı Vurgusu!
»  Yüksekova'da Silahlı Saldırı: 3 Şehit
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.