Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,1367
EURO
35,0978
IMKB
10.159,000
ALTIN
2.468,450
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 19 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Gündem, Gazetecilerin Can Güvenliği
Gündem, Gazetecilerin Can Güvenliği
 
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilciliği, 15-16 Haziran günlerinde, Avusturya’nın başkenti Viyana’da “Çatışma Dönemlerinde Gazetecilerin Güvenliği, Medya Özgürlüğü ve Çoğulculuk” konulu bir bölgesel konferans düzenledi.
 
17.6.2015 - 11:05

Birleşmiş Milletler (BM) İfade Özgürlüğü eski raportörü ve Robert F. Kennedy İnsan Hakları Merkezi icra müdürü Franck LaRue, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (İFJ) eski başkanı ve Etik Gazetecilik Ağı (EJN) kurucusu Aidan White, AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği genel sekreter yardımcısı Ivan Simonovic ve AGİT Türkiye delegasyonu üyelerinin de katıldığı konferansta ana tema, Ukrayna’nın doğusunda Rusya ile yaşanan krizde propagandanın etkileri oldu.

Konferansta gazeteciler ve tarihçiler, tarih ve tarihe ilişkin yorumlar yoluyla devlet güdümlü propagandanın ne şekilde geliştirildiği, kötüye kullanıldığı ve bölgesel çatışmalara ve uluslararası ilişkilere etki ettiğini tartıştılar.

Etkinliğe, AGİT’in Danimarka, Norveç, İsveç, Kanada, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Britanya, Türkiye, ABD ve Polonya gibi ülkelerdeki delegasyonları, Ukrayna Ulusal Gazeteciler Birliği, Ukrayna Bağımsız Gazeteciler Sendikası, Rusya Gazeteciler Birliği’nin yanı sıra Freedom House (Özgürlük Evi), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) gibi gazetecilik hak örgütü temsilcileri de katıldı.

LaRue: Artık yolsuzluk haberleri dünyayı dolaşıyor

Franck LaRue, son 10 yılda yolsuzluk ve kültürel çatışmalar konusunda sosyal medyanın etkisini özetler gibiydi:

“Yolsuzluklara bulaşan hükümetlere dair bilgiler bundan 10 yıl önce bu kadar hızlı dünyayı dolaşmazdı. Bu etkinliğine karşılık sosyal medyanın daha hızlı şekilde kısıtlandığı da bir gerçektir. Dini ve kültürel farklılıkları bugüne kadar çözdüğümüzü sanıyorduk. Ancak sosyal medya bunları daha belirgin şekilde yeniden önümüze getirdi. Gazetecilerin önünde insanları birleştirici tutmak gibi bir görevi de var”.

White: Siyasi kaynaklı nefretle mücadele desteklenmeli

Gazetecilerin bir araya gelme koşullarını aramalarının önüne işaret eden Aidan White da, “AGİT, eğitimlere ve medya içi diyaloga daha fazla eğilerek, siyasi kaynaklı nefret söylemiyle mücadele eden gazetecileri destekleyebilir” diye konuştu.

Solovey: Çoğulculuğun olduğu yerde propaganda etkisiz

Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü öğretim üyesi Valery Solovey de, medya çoğulculuğunun sağlandığı ortamlarda propaganda yayıncılığının etkisiz kaldığını bildirdi.

Richter: Nefret yayıncılığını yeniden düşünme vakti

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilciliği yetkilisi Andrey Richter de, katılımcılara “Savaş propagandasının yasalarla yasaklanması”na dair zorunluluğa işaret eden Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi’nin 20. Maddesini anımsattı.

“Savaş propagandası ve nefret söylemiyle mücadele Avrupa’da yeterince ilgi görmedi. Ukrayna’daki durum ve IŞİD, bu yayıncılık konusunda yeniden düşünülmesi gerektiğini ortaya koydu”.

Ukrayna’da bir alternatif site: Hromadske

Yan etkinliklerden biri de, Ukrayna’da ticari ve ana akım medyaya olan güvensizlik nedeniyle, sansür, propaganda ve azınlık karşıtlığıyla mücadele için henüz kurulan Hromadske.Tv adlı haber sitesinin tanıtımına ayrıldı.

İnternete erişimin yüzde 52 düzeyinde olan Ukrayna’da 35 bölgenin 11’inde temsil edilen ancak Rusya’dan da yoğun izleyicileri olan sitenin kurucularından Maxim Eristavi, “Bağımsız medyanın olmaması, bizzat savaşın yaşanmasının nedenlerinden biridir” dedi.

Mijatovic: Gazeteciler korunmalı, taahhütler ortada

Konferans kapanışında AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Mijatovic, AGİT’e üye devletlere gazetecilerin can güvenliğinin korunmasına ilişkin taahhütlerini hatırlattı, koruma şartlarını da geliştirmelerini istedi.

Yerevan Basın Kulübü başkanı Boris Navasardyan, Bosna Hersek’de Saraybosna Medya Merkezi müdürü Boro Kontic, Rusya Gazeteciler Birliği yetkilisi Nadezda Azhgikhina, Rusya’da Dozhd TV yayın yönetmeni Mikhail Zygar, Amsterdam Üniversitesi Medya Hukuku Enstitüsü öğretim üyesi Tarlach Mc Gonagle, çatışma ortamında propagandanın etkilerinden söz ettiler. 

Birçok katılımcı, Rusya'yı propagandayı desteklemeyi bırakıp medya özgürlüğü taahhütlerini yerine getirmeye çağırdı

kaynak: http://www.bianet.org/bianet/militarizm/165381-agit-gazeteci-guvenligi-propaganda-ve-nefreti-masaya-yatirdi



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Ahmet Abakay Yeniden ÇGD Başkanı

Rozeti Taktı,Doğan Grubuna Çaktı

Olay Kitaba Olay Yorum: Kuyruk Acısı!
»  Soru Soran Gazetecilere Gözaltı!
»  Ahmet Sever'in Kitabına Bomba Benzetmesi
»  Sevilay Yükselir Suskunluğunu Bozdu
»  Dilipak'tan AKP'ye Şok Sözler!
»  Abdülkadir Selvi'den Bomba Yorum!
»  Davutoğlu Ethem Sancak'ın Nasıl Şok Etti
»  Sabah'tan Sevilay Yükselir Açıklaması!
»  RTÜK Üyesi Öztunç: ‘O Dönem Bitti!’
»   "Merak etmeyin 'Alo Fatih' durumu yok"
»  Sabah Yazarından Skandal CHP Yazısı
»  Habertürk'te Köşe Yazarına Şok!
»  Gazeteciler Kameralarını Bıraktı
»  Cüneyt Arcayürek'in Son Durumu Nasıl?
»  Uğur Dündar'ın Gönlündeki Koalisyon!
»  Ümit Aslanbay'a Zirve Şoku!
»  AKP Önünde Gazeteciler Soru Yasağı
»  ''Seninleyim Can Dündar''
»  Sözcü'den Erdoğan'lı kamu spotu!
»  Habertürk'te 3 Ekran Yüzüne Şok!
»  Habertürk Ankara'da Flaş Atama
»  Rasim Ozan Kütahyalı: Deniz Bitti!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.