Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8314
EURO
43,8540
IMKB
9.514,000
ALTIN
4.108,660
 
Hava Durumu ANKARA
7 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
HAKKARİ SEÇİMLERİ KÖR DÜĞÜM
HAKKARİ SEÇİMLERİ KÖR DÜĞÜM
 
Hakkari'deki seçim sonuçları Prof. İnsel’e göre, Türkiye’yi mahkum ettirecek. Hakkari seçimi iptal edilebilir mi? Yurtdışında yaşayan vatandaşların gümrük kapılarında kullandığı oylar geçersiz sayılabilir mi? Mevcut yasaya göre “hayır”. Ancak, yasanın Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açılabilir veya “eşitsizlik” nedeniyle “mağdur” olan Hakkari Bağımsız Milletvekili adayı Sebahattin Suvağcı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurarak, Türkiye’yi mahkum ettirebilir. Ve Türkiye, AİHM kararı üzerine kanunu değiştirmek durumunda kalabilir.
 
30.7.2007 - 23:07

Siyasi partiler için yüzde 10 barajı, bağımsızlar için ise birleşik oy pusulasına 7’şer puntoyla sıkıştırılmaları nedeniyle Seçim Kanunu’nun “adaletsiz” olduğu eleştirileriyle girilen seçimden, beklenmeyen bir “adaletsizlik” çıktı. Hakkari’deki sonuç, neredeyse ‘seçim fantazisi’ olarak görünen ve çok da önemsenmeyen yurt dışındaki vatandaşların gümrük kapılarında kullandığı oyların, aslında partilerin oylarını nasıl da etkileyebildiğini ve bağımsızların ne kadar aleyhine olabildiğini ortaya koydu.

45 OYLA AK PARTİ’Lİ ADAYI GEÇMİŞTİ
Hakkari’de, resmi olmayan sonuçlara göre bağımsız Sebahattin Suvağcı ve Avukat Hamit Geylani ile AK Parti’den Rüstem Zeydan’ın milletvekili olarak girdiği ilan edildi. Bağımsız adaylar 43 bin, AK Parti 29 bin oy almıştı.
Ancak, AK Parti’nin itirazı üzerine, gümrüklerde vatandaşların kullandığı oyların ülke genelindeki oylara dağılımı bir daha yapıldı ve Hakkari’de sonuç değişti. Gümrükte kullanılan oylardan, Hakkari’ye 232 oy düşmüştü ve Seçim Kanunu’na göre gümrük kapılarında bağımsızlara oy verilemiyordu. Dolayısıyla buradan gelen oylar partilere dağıtıldı; bağımsız Suvağcı daha önce 45 oyla geçtiği AK Parti’li Abdulmuttalip Özbek’le yer değiştirdi. Suvağcı dışarda kaldı, Özbek Meclis’e girdi.

YSK: SEÇİM KANUNU BÖYLE
Hakkari ve Yüksekova’da bu değişikliğe DTP’li seçmenin tepkisi ilginç oldu. DTP aleyhine gösteri yaptılar, yönetimi istifaya çağırdılar. DTP Genel Merkezi de, Hakkari ve Yüksekova’daki parti yöneticilerini görevden aldı. Bağımsız Suvağcı ise, gümrük kapılarındaki adaletsizliğe dikkat çekerek, Hakkari’deki seçimlerin iptal edilmesi talebinde bulundu. Ancak Yüksek Seçim Kurulu, bağımsız aday Baskın Oran adına avukat Akın Atalay’ın da aynı gerekçeyle yaptığı itirazı reddetti: Çünkü Seçim Kanunu böyleydi.

PROF. İNSEL: EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
Prof. Ahmet İnsel, Radikal 2’de bu “etkili eşitsizlik” için şu değerlendirmeyi yapıyor:
AKP’li aday, Hakkari seçmen grubuyla herhangi bir ilgisi olmayan ve bağımsız bir adaya oy verme hakkı olmayan seçmenlerden aldığı oyla, bağımsız aday yerine milletvekili olacak. İki farklı seçmen tabanı üzerinden adayların yarışma yöntemi, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin seçme ve seçilme haklarını düzenleyen ek maddelerini de açık ve etkili biçimde ihlal etti. Bu ihlale karşı Türkiye’de itiraz yolu bittiği için, mağdur adayın AİHM’e başvuru hakkı doğdu. Birkaç yıl sonra mağdur adayın AİHM’de Türkiye’yi mahkum ettirmesine şaşırmayalım.

Prof. İnsel bu eşitsizliği ortadan kaldırmak için formülü de veriyor: Gümrük kapılarında verilen oylar, siyasi partilerin ülke barajı ortalamasına dahil edilebilir. Bağımsız adaylar için “baraj” olmadığına göre, eşitsizlik de ortadan kalkar. İnsel’in bir başka önerisi de, yurtdışında yaşayan seçmenler, Türkiye’de nüfusa kayıtlı oldukları şehir, ilçe ve seçim çevresi için oy kullanabilirler. Gümrük kapılarına, Türkiye genelindeki 87 seçim çevresinde kullanılan oy pusulaları dağıtılırsa, sorun çözülür.

MİLLETVEKİLİ SEÇİLMİYOR, LİDERLER İÇİN REFERANDUM
Prof. İnsel bu sorunu şöyle adlandırıyor: “Yürürlükteki yasada seçimin sadece siyasi partilerin katıldığı bir yarışma olduğu fikri egemen.” Yani, yasalar, seçimi (bağımsız ya da partili) milletvekili seçimi olarak değil, sadece siyasi partilerin yarışı olarak görüyor. İnsel, bu tesbitini, gümrük kapılarında oy verme işleminin başladığı tarihte, henüz milletvekili aday listelerinin kesinleşmemiş olmasına dayandırıyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşların milletvekili adaylarına değil, parti liderlerine oy verdiğini söylüyor ve “Bunun anlamı, seçimin parti liderlerinin referandumu olarak görülmesidir” diyor.
Milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmeyip, liderler tarafından atandığını da kaydeden İnsel, bu konunun yüzde 10 barajı kadar eleştirilmesi gerektiğini vurguluyor; seçim ve siyasi partiler yasalarının acilen değiştirilmesinin “olmazsa olmaz bir gereklilik” olduğunu belirtiyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÖZEL HASTANE SAHİBİ ARACINDA VURULMUŞ BULUNDU

321 MİLLETVEKİLİ KAYDINI YAPTIRDI

321 M
»  "12 NİSAN'DA SÖYLEDİĞİMİZ SÖZLERİN AYNEN ARKASINDAYIZ"
»  AHMET TÜRK'TEN YABANCI DİL SORUSUNU YANLIŞ ANLAMIŞ!
»  BAKAN GÜLER, "ELEKTRİK KESİNTİSİ YOK"
»  DTP, MECLİS GRUBU İÇİN BAŞVURUSUNU YAPTI
»  YSK, KESİN SONUÇLARI AÇIKLADI, YEMİN CUMARTESİ GÜNÜ
»  2 BİN YTL MAAŞLA KOMANDO ARANIYOR
»  ABDULLAH GÜL İLE KONUŞTU, İNTİHAR ETMEKTEN VAZGEÇTİ
»  TERÖRLE MÜCADELEYE FBI MODELİ GELİYOR
»  "KOLTUĞA BAĞLI OLAN GİDECEK, HALKA BAĞLI OLAN GELECEK"
»  MECLİS, YEMİN TÖRENİNE HAZIR
»  TÜRK'ÜN VE KARAKAŞ'IN DİL BEYANLARI DÜZELTİLDİ
»  ÜÇ MİLLETVEKİLİ OLAN PARTİYE HAZİNE YARDIMI YOK
»  KAMER GENÇ, MHP'Yİ FENA ELEŞTİRDİ
»  "GÜL, ADAY OLMASIN"
»  HAK-PAR:DTP KÜRTLERDEN KABUL GÖRMEDİ
»  PKK'YA KARŞI TÜRKİYE'YLE ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜYORUZ
»  "DTP'LİLERİN YABANCI DİL BEYANLARI TASHİH EDİLİR"
»  YILMAZ, MAZBATASINI ALMAYA BİLE GİTMEDİ
»  TUNCELİN AVUKATI YARGILANMANIN DURDURULMASINI İSTEDİ
»  ERTUĞRUL GÜNAY, ZAFER ÜSKÜL'E SAHİP ÇIKTI
»  DTP'Lİ VEKİLLER: "YABANCI DİLİMİZ TÜRKÇE"!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.