Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3270
EURO
35,0727
IMKB
8,986
ALTIN
2.298,020
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Hakim ve Savcıların Görev Yeri Değişti
Hakim ve Savcıların Görev Yeri Değişti
 
5 bin 426 hakim ve savcının görev yeri değişti: Gezi davasının muhalif hakimi Turhal’a atandı, ilk kez başörtülü bir kadın il başsavcısı oldu
 
20.6.2022 - 08:35

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) adli ve idari yargıda yaz kararnamesini tamamladı. Kurul, 5 bin 75’i adli 351’i idari olmak üzere toplam 5 bin 426 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. Kararnameyle 33 ilin başsavcısı değişirken, ilk kez bir başörtülü kadın savcı, il başsavcısı olarak atandı. İstanbul’da görülen Gezi davasında tutuklama ve mahkumiyet kararlarına muhalif kalan hakim Kürşad Bektaş da “sürgün” olarak nitelendirilen bir atamayla Tokat Turhal hakimliğinde görevlendirildi.

33 ilin başsavcısı değişti
T 24'ten Asuman Aranca'nın haberine göre HSK’nın adli ve idari yargıda yaz kararnamesi kurulun internet sitesinde yayımlandı. Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanı olmasından sonra ilk kez bir kararnameye imza atan HSK 1. Dairesi, 5 bin 75’i adli 351’i idari olmak üzere toplam 5 bin 426 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi.

Kararname ile Antalya, Bursa, Konya, Kayseri, Eskişehir, Kocaeli, Gaziantep, Şanlıurfa, Çorum, Van, Muğla, Bolu, Kırşehir, Ordu, Gümüşhane, Karaman, Yalova, Yozgat, Sinop, Kastamonu, Bilecik, Osmaniye, Hakkari, Bitlis, Kars, Uşak ve Adıyaman’ın başsavcıları değişti. Buna göre, Antalya Başsavcısı Zafer Koç, Bursa Başsavcısı Ramazan Solmaz, Konya Başsavcısı Halil İnce, Kayseri Başsavcısı Habib Korkmaz, Eskişehir Başsavcısı Ali Yeldan, Kocaeli Başsavcısı Ferhat Kapıcı, Gaziantep Başsavcısı İsmail Karataş, Şanlıurfa Başsavcısı Cuma Çoban, Çorum Başsavcısı Ahmet Bektaş, Van Başsavcısı Nadir Yağcı, Muğla Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Bolu Başsavcısı Ali Keleş, Kırşehir Başsavcısı Soner Aygün, Ordu Başsavcısı Hasan Uçak, Karaman Başsavcısı Ali İhsan Akdoğan, Yozgat Başsavcısı Recep Sevgili, Sinop Başsavcısı Mesut Pektaş, Kastamonu Başsavcısı Ercan Ceylan, Bilecik Başsavcısı Burak Olgun, Osmaniye Başsavcısı Uygur Kaan Ansay, Hakkari Başsavcısı Harun Ünlüsoy, Bitlis Başsavcısı Durmuş Ali Karakoca, Kars Başsavcısı Abdullah Amanvermez, Uşak Başsavcısı Bozan Çevik, Adıyaman Başsavcısı Ufuk Mustafa Süren oldu.  Gümüşhane Başsavcılığına atanan Beyşehir Başsavcısı Tuba Ersöz ilk başörtülü il başsavcısı olarak atandı.

Kritik isim görevden alındı
Kararnameyle Ankara’da Kaçakçılık ve örgütlü suçlar bürosundan sorumlu Başsavcı vekili Alpaslan Tufan’ın da görev yeri değiştirildi. Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu olarak nitelendirilen Bataklık dosyasını, rüşvet iddiaları gündeme gelince kendi uhdesine alarak dosyayı tamamlayan Tufan, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’a yönelik saldırıya ilişkin soruşturma, Ülkü Ocaklarına mensup kişilere uzanınca, ülkücü camianın da hedefine oturmuştu. Tufan, son dönemde de Ankara Emniyetindeki ülkücü kökenli bilinen ve ismi çeşitli olaylara karışan bazı polis müdürleriyle ters düşmüştü. Ankara Başsavcıvekilliğinden alınan Tufan, Ankara Batı (Sincan) Başsavcı vekilliğine atandı.

Gezi’nin muhalif hakimine sürgün
Kararnameyle dikkat çekici bir diğer değişiklik de İstanbul’da oldu. İstanbul’da görülen Gezi davasında Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet, diğer 7 sanığın 18’er yıl hapse mahkum edilmesine muhalif kalan, yargılama aşamasında Kavala’nın tahliyesi yönünde oy kullanan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Kürşad Bektaş, Tokat’a atandı. Bektaş Tokat Turhal hakimi oldu. Bektaş, karşı oy yazısında sanıkların aleyhindeki telefon dinlemelerinin yasak delil niteliğinde olduğunu, aleyhlerinde başkaca bir kanıt da bulunmadığını belirtmişti.

Kararnameyle 6 bölge adliye mahkemesinin başsavcısı da değişti. Buna göre İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığına Kazım Arapoğlu, Adana Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığına Bestami Tezcan, Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığına Murat İrcal, Tekirdağ Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığına Ünal Bingül, Denizli Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığına Önder Yeniçeri, Malatya Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığına da Ömer Mete getirildi.

Kaşıkçı davasının devrine karşı çıkan hakime atama
Kararnamede dikkat çeken bir diğer değişiklik ise, Cemal Kaşıkçı dosyanın Suudi Arabistan'a devredilmesi kararına şerh düşen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Nimet Demir oldu. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Kaşıkçı dosyasının devredilmesi kararına yapılan itirazı reddetmiş, üye hakim Demir ise, mahkemenin ret kararına muhalif kalmıştı. Hakim Demir, yazdığı muhalefet şerhinde, "Davanın devri, sanıklar açısından ‘kendi davalarının yargıcı olmak’ sonucunu doğuracaktır. Suud yetkililerinin ülkemizde Cemal Kaşıkçı’ya karşı gerçekleştirdikleri pervasız ve hunharca cinayet, ülkemizin ‘ehil belde’ vasfına, devletimizin onur ve saygınlığına büyük saldırıdır. ‘Ne yapalım Suud yönetimi yargılamak için sanıkları vermiyor’ acziyeti içinde davanın devri ve sanıklar hakkında kırmızı bültenin kaldırılması; toplumun adalet, eşitlik, dürüstlük gibi değer yargılarıyla bağdaşmadığı kanaatindeyim" demişti. HSK, yargıç Demir'i, Kahramanmaraş Hakimi olarak atadı.

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasına takipsizlik veren başsavcı Gaziosmanpaşa'ya atandı
17 Aralık yolsuzluk soruşturmasına takipsizlik kararı verdikten sonra Ankara'ya başsavcı vekili olarak atanan Ekrem Aydıner, Gaziosmanpaşa Başsavcı vekilliğine atandı. Aydıner'in kendi isteğiyle İstanbul'a gönderildiği öğrenildi. Bakırköy Adalet Komisyonu Başkanı olduğu dönemde Zindaşti ve Ünğan kardeşler arasındaki ‘Baronlar Savaşı’na adı karışan Recep Karaman, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanlığı görevinden alınarak Küçükçekmece hakimliğine getirildi. Kararname ile İstanbul'da Terör suçlarına bakmakla görevli başsavcı vekili Yakup Ali Kahveci'nin de Antalya'ya gönderilmesi dikkat çekti. Yargıtay'ın bozma kararı verdiği Karşı Gazetesi davasında Eren Erdem'i mahkum eden İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nin o dönemki başkanı Ahmet Uğuz da İzmir hakimi oldu.

Erdoğan'ın avukatıyla cezaevine kaçak giriş yapmıştı
Antalya'da başsavcı vekili olduğu dönemde, sorumlu olduğu cezaevine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile iş insanı Fettah Tamince'nin avukatlığını da yapan Ahmet Kürşat Köhle ile birlikte cezaevine kaçak giriş yapılması olayına karışan ve bu nedenle yargılanan Gürkan Kütük'ün de kararname ile eski görev yerine dönmesi gözlerden kaçmadı. Antalya Bölge Adliye Mahkemesi savcısı Kütük, bir kez daha Antalya Başsavcı vekilliğine getirildi. Kütük, avukat Köhle ile beraber ikisi kadın üç kişiyi Antalya L Tipi Cezaevine kaçak biçimde soktuğu gerekçesiyle yargılanmıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, ilk derece mahkemesi sıfatıyla yaptığı yargılama sonunda Kütük'ün beraatına karar vermişti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Asgari Ücrete Ara Zam Masada

Mesai İsteyen İtfaiyecileri Çöpçü Yaptı

Erdoğan’dan NATO’ya Belgeli Çıkarma!
»  Z kuşağı CHP’yi birinci parti yaptı
»  Davutoğlu: Belge Varsa Asın Beni
»  ''Utan Nurettin Nebati Utan''
»  Biden: Bin Selman ile Görüşmeyeceğim
»  Erdoğan Seçim Çağrısı Yapacak İddası
»  GörevdenAlınan MHP İl Başkanı Tutuklandı
»  ABD'den Türkiye'ye F 35 Mesajı
»  Bakaya ve Kaçaklara Bedelli Müjdesi
»  "15 Partili Yeni İttifak Geliyort"
»  Kılıçdaroğlu:Seçim Yarın da Olsa Hazırız
»  "Öcalan’a Görüş İzni Verilecek"
»  Kılıçdaroğlu:Sayın Arınç'la Tokalaştık
»  Ak Parti'de Bülent Arınç'a Büyük Tepki
»  Arınç: Kral Çıplak Demenin Zamanıdır
»  Atalay’dan Asgari Ücret Açıklaması
»  Olay Yaratacak Dolar Tahmini
»  MHP Diyarbakır İl Başkanlığını Kapattı
»   Asgari Ücrete Ara Zamma Formül Arayışı
»  CHP Beşli Çeteye Kapılarını Kapattı
»  Motorin 30 TL Sınırına Dayandı
»  Suriye Sınırında Dikkat Çeken Operasyon
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.