Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3196
EURO
35,0662
IMKB
9,021
ALTIN
2.279,620
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Havada dehşet Anları!
Havada dehşet Anları!
 
TÜRK Hava Yolları'nın Milano-İstanbul Atatürk seferini yapan Airbus A320 tipi uçağının sağ motorundan alev uzaması üzerine mecburi iniş yaptı. Pistten kayarak toprak alanda durabilen uçağın 97 yolcusu tahliye edildi.
 
25.4.2015 - 16:06

SAĞ MOTOR İLK İNİŞTE PİSTE ÇARPTI

Saat 10.30'da inişe geçen TC-JPE tescilli, Star Alliance boyalı uçak 05/23 pistine alçalmaya başladı. Uçağın tam ineceği sırada sağ ana iniş takımı ve sağdaki motor piste çarptı. Kabinde yolcular büyük bir gürültü duyarken pilotlar pas geçmeye karar verdi.
Kaptan Pilot Alphan Morkan ve İkinci Pilot Görberk Çağrı Karakullukçu yönetimindeki uçak yükselmeye başladı. Bu sırada sağ motordan alev uzadığı pilotlar tarafından belirlendi. Hidrolik sistemde de sorun yaşandığı için uçak Marmara Denizi üzerine gelerek tekrar iniş hazırlıklarına başladı.
 
PİLOTLAR KULEYE ACİL DURUM BİLGİSİ VERDİ

Kule ile konuşan ve 'acil durum' bilgisi veren pilotların inmesi için 17-35 sol pisti boşaltıldı. İtfaiye olası bir yangına müdahale için hazır bekletildi. Alçalan uçak, saat 10.41'de piste teker koydu. Ancak sağ ana iniş takımı katlanan ve motoru piste oturan uçak, duman çıkartarak kaymaya başladı. TC-JPE tescilli A320, Sefaköy tarafında pistin sonuna doğru toprak alana çıktı ve durdu.
 
97 YOLCU UÇAĞI SORUNSUZ TERK ETTİ

Kısa bir süre sonra da kaptan pilotun talimatı ile uçakta bulunan 6 kabin memuru yolcuları tahliye etmek üzere acil çıkış kapılarını açtı. Slide olarak adlandırılan şişme kaydırakların devreye girmesiyle 97 yolcu uçağı sorunsuz terk etti. Tahliye sırasında uçağın sağ motoruna itfaiye soğutma çalışması yaptı. Uçağın bir kaç yüz metre daha ilerlemesi durumunda yoğun trafiğe sahip E5'e çıkabileceğine dikkat çekildi.
 
DHMİ RAPORU: "UÇAK KUYRUK VURDU"

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından hazırlanan raporda, uçağın ilk inişi sırasında uçağın kuyruğunu vurduğu belirtilerek bu şekilde rapor hazırlandı. DHMİ'ye göre uçak kuyruğunu vurduktan sonra yükseldi ve sağ ana iniş takımı üzerine tekrar pistle temas etti. Bu temasın hem iniş takımında hem de motorda ciddi bir hasar oluşturduğu ve yangının bu nedenle başladığı ifade edildi.
 
PİLOT: "VORTEKSE GİRDİM"

Kaptan Pilot Alphan Morkan ise verdiği ifadede iniş sırasında öndeki uçağın vorteksine girdiklerini iddia etti. Milano uçağının önünde Azerbaycan Havayolları'nın Bakü'den gelen Boeing 787 Dreamliner ve önün önünde de THY'nin Cidde'den gelen A330-200 tipi geniş gövdeli uçakları bulunuyordu. Havacılıkta kuyruk rüzgarı türbülansı olarak da adlandırılan vortekste arkadaki uçakla belirli bir mesafenin bırakılmaması durumunda tehlikeli durumlar oluşabiliyor. Hava akımlarının bozulması nedeniyle uçak kumanda edilemiyor.
 
HAVA TRAFİĞİ AKSADI

Atatürk Havalimanı'nda bir süre önce 17/35 sağ pisti bakıma alınmıştı. Bu olayda THY uçağı hemen yan tarafında bulunan 17/35 sol pistine indi. Olay sonrasında pist kapatıldı. Atatürk Havalimanı'nın tek piste düşmesi nedeniyle hava trafiğinde sıkıntı yaşandı. Uçaklarda ortalama 2 ila 3 saat arasında rötar meydana geldi.
 
THY AÇIKLAMA YAPTI

Olay sonrasında THY'den yapılan açıklamada 'Milano-İstanbul uçağı, Atatürk Havalimanı'na ilk inişi sırasında pas geçmiştir. Acil iniş deklare ederek gerçekleştirdiği iniş sonrasına pistten çıkmıştır. Hızlı ve güvenli tahliye işlemi gerçekleştirilmiştir. 97 yolcu ve mürettebatımızın durumu iyidir. Gerekli inceleme başlatılmış olup olayın neden meydana geldiği bu incelemelerden sonra netlik kazanacaktır" dendi.
 
UÇAK 2006 MODEL AIRBUS A320

Airbus imalat hattından Ekim 2006'da çıkan TC-JPE tescilli 'Gümüşhane' adını taşıyan uçak, aynı yıl hizmete girdi. Uçak, bir süredir THY'nin de üyesi olduğu Star Alliance boyamasıyla kullanılıyor.
 
VATANDAŞLAR YANAN MOTURU GÖRÜNCE BİNLERCE İHBAR GELDİ

Uçağın İstanbul semalarında alev alan motoru ile havalimanına yaklaşması vatandaşlar tarafından kaydedilirken haber merkezlerine binlerce ihbar geldi.Acil iniş yapan uçağın fotoğrafları ve görüntüleri sosyal medyada sürekli paylaşıldı.

YOLCULAR: “ ŞOK İÇİNDEYDİK “

Uçakta bulunan yolcular olayın dehşetini basın mensuplarına anlattı. İtalya'da yaşayan Erkan Parmaksız,"Tam iniş esnasında tekerler yere vurduktan sonra uçağın önü havalandı. Ondan sonra alev aldığını söylediler. İçerisi kokuyordu. Sonra maskeler açıldı. İkinci denemesinde tek motorla daha iyi indi. Çünkü çok sert vurdu. Vurmasıyla uçağın önü kalktı. Yolcular olarak şok içindeydik anlamadık ama yarım saat dönerken zaman geçmedi. Uçak şimdi düşecek diye kendimizi sıktık. İkinci inişte sağı tarafımızdakiler motorun alev aldığını söylediler. Bir bayan çığlık atmaya başladı. Hostesler panik yapmayın dediler. İkinci inişte tek motorla daha iyi indi. Birinci inişte çok sert vurdu"
Parmaksız, uçaktan tahliye olduklarını ve üstünün başının ıslak olduğunu söyleyerek, “ Köpükle beraber kaydık “ diye konuştu.
 
YAŞADIĞIMIZA ŞÜKRETTİK

Hasan Ali Eryılmaz, ise “ Tam iniş yapmak üzereyken bir anda uçak çakılır gibi oldu. Sonra bir anda kalktık. Türbülanstaki gibi bir sağa sola gittik. Yaklaşık on, on beş dakika tur attık. Anons yaptılar acil duruma geçin diye. Ondan sonra bize pozisyon alın denildi. Herkes pozisyon aldı ondan sonra bekledik. Piste iniş yapıldı. Muhtemelen sağ motorda sorun vardı. Ondan sonra pistten çıktık. “ dedi.
Eryılmaz, inişten sonra uçak içinde yaşananları da “ Millet yaşadığına şükretti. Alkışladık, kıyamet koptu. Herkes kafasını eğdi. Maskeler açıldı. Uçak baya sarsıldı. Telefonlar havada uçuştu ö diye konuştu.
Fransız vatandaşı Mona Shakavi “ Hepimiz korktuk çığlık attık. Korkunçtu “ derken Tony Abisaab isimli yabancı yolcu da “ Uçak düşüyor gibi oldu. Motorda yangın vardı “ diye konuştu.
 
MOTOR HAVADA AĞIR HASARLIYDI

Bu arada yolcuların havada çektiği fotoğraflarda dehşet vericiydi. DHA'nın ulaştığı fotoğrafta sağ motorun kanatla birleştiği yerde çıkan yangından dolayı moturun ağır hasar aldığı ve motorun sarktığı görüldü.Teknik yetkililer uçağın inişinde motorun sarkan bölümün piste sürtmesinden dolayı kıvılcımlarla aleve dönüştüğünü bildirdiler.
 
KULE VE PİLOT ARASINDAKİ KONUŞMALAR

Kaptan Pilot: İstanbul Mayday Mayday Mayday! Tek motorumuzu kaybettik
Kule: Efendim sizi 17/35 sol pistine planlıyorum. Bilginiz olsun, herhangi bir zamanda dönüp yaklaşmaya başlayabilirsiniz. Yaklaşmaya hazır olduğunuzda beni ikaz edin lütfen. 35 sol pisti size hazır şekilde. İkazınızı bekliyorum.
Pilot: Tamam, 35 sol planlıyorsunuz. Biz direkt yaklaşacağız. İniş takımlarını ve flapları toplayamadık, bilginize.
Kule: Anlaşıldı. Emergency deklare ediyor musunuz şu an?
Pilot: Evet, mutabıkız.
Kule: Bir sorumuz var. Piste köpükleme ihtiyacı içinde misiniz?
Pilot: Negatif efendim/ cumhuriyet



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Erdoğan'dan CHP'ye:Bol Keseden Atıyorlar

Emeklinin Gözü Temmuz Maaşında

Turk Medya Grubu'nda üst düzey deprem!
»  Kılıçdaroğlu konuştu, Erdoğan dinledi
»  AKP seçim lokaline silahlı saldırı
»  Resepsiyonda kaynak tartışması
»  Bu Çocuğu Tanıyabildiniz mi?
»  Akdoğan: HDP Barajı Geçemeyecek
»  Bahçeli: ''Soykırı Gündemden Düşmeli''
»  ''Eyy Avrupa Birliği''!
»  Emekliye İlk İkramiye Temmuz'da
»  Birinci Meclis'te 1915 Mesajı!
»  Meclis'te vekil odalarına sıkı güvenlik
»  Kılıçdaroğlu: ''Ben Bu İşi İyi Bilirim''
»  Avusturya Büyükelçisi Geri Çağırıldı
»  Sırrı Süreyya Önder'in hesabı 'hack'lend
»  Ankara'da Kar Sürprizi
»  Erdoğan’ın Masasındaki Anket!
»  Ttweet Yüzünden İşten Kovuldu
»  Kapalı Çarşı'da Esnaf Direnişi
»  Devlette Kadroya Rüşvet Tarifesi
»  Gökçek Bu Reklama Fena Kızacak!
»  Diyanet: Makette Tavaf Büyük Vebal
»  Erdoğan'a Hakarete Tutuklama!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.