Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3181
EURO
35,0783
IMKB
9,080
ALTIN
2.307,390
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İkinci El Sekiz Ayda Yüzde 85 Zamlandı
İkinci El Sekiz Ayda Yüzde 85 Zamlandı
 
İkinci el otomobil pazarında fiyatlar yükselmeye devam ederken, yılbaşında 100 bin liralık bir aracın fiyatının zamlarla 185 bin liraya çıktığı açıklandı. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Yılbaşından beri ikinci el araç fiyatları Eylül ayıyla birlikte çok astronomik oran olan yüzde 80-85 civarında arttı” dedi.
 
21.9.2020 - 07:34

İkinci el otomobilde yükselen fiyatların oranları dudak uçuklattı. Fiyat yükselişinin artan taleple birlikte astronomik rakamlara ulaştığını söyleyen Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, piyasa ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 GELEMEYEN 300 BİN ARAÇ FİYATI ARTIRDI

Yılbaşından bu yana ikinci el araç fiyatlarının Eylül ayıyla birlikte çok astronomik oranlara ulaştığını söyleyen Yalçın, "Fiyatlar 8-9 ayda yüzde 80 - 85 civarında arttı. Yani 1 Ocak’ta 100 bin lira olan bir ikinci el araç bugün 185 bin lira civarında. Bunun da tabi birçok sebebi var. Bu sebeplerin başında; pandemiyle birlikte sıfır kilometre araç üretiminin ve buna bağlı olarak da araç bulunurluğunun oldukça azalması, Mayıs ayına kadar da üretimin başlamaması ve yaklaşık piyasaya giremeyen 300 bine yakın sıfır km aracın olması geldi. Sıfır km araç almak için bayiye, showrooma giden ve cebinde parası olan bir vatandaş, sıfır km araç bulamayınca ikinci ele yöneldi. Bu da, ikinci eldeki talep patlamasını yarattı. Tabi ki talep patlaması yaratılınca da fiyatlar da ikinci elde yukarı yönlü artmaya

Fiyat artışında diğer en büyük sebeplerden birinin de suni artışlar olduğunu söyleyen Cardata Genel Müdürü sözlerini şöyel sürdürdü: "Suni artış şu demek; ikinci el araç fiyatları yükselirken, esnaf, satıcı, bayi dediğimiz kesim de araçlara suni artışlar ekleyerek bu astronomik artışta önemli bir pay sahibi oldu. Ve ikinci eldeki bu artışların durulmayacağını, daha bir sene boyunca hatta 2021’in sonuna kadar devam edeceğini bir otomotiv data şirketi olarak öngörüyoruz. Şu anki ikinci el ve sıfır kilometre araç dengesi çerçevesinde bundan sonra oluşacak olan pazar dinamikleri bu şekildedir. Otomotiv sektörünün yeni normali; hem sıfır kilometre hem de 2. el araçlarda yüksek fiyatlardır ve bu şekilde devam edecektir."

ÖTV’NİN ETKİSİ 1 HAFTA SÜRDÜ

Son ÖTV zamlarından sonra ikinci el araçların fiyat artışında hiçbir etkilenme olmadığını belirten Hüsamettin Yalçın, “ikinci el araç fiyatları genel olarak ÖTV zammından etkilenmedi. Etkilenmemesinden kastımız fiyatlar durmadı veya düşmedi. O ilk psikolojik durum atlatıldıktan sonra da ki o da bir hafta gibi kısa süre sürdü ve fiyatlar artmaya devam etti. Böyle bir gerçek oluştu. Bir ikinci el aracın fiyatını belirlemedeki en büyük unsur bir aracın sıfır kilometre fiyatıdır. Dolayısıyla sıfır kilometre araç fiyatları arttıkça ikinci el araç fiyatları da ona paralel olarak artar. Araç olsun veya olmasın markaların açıklamış oldukları zamlardan sonra ikinci el araç fiyatları artmaya devam etti. Açıkçası esnaf, satıcı, bayi, galeri dediğimiz satıcılar, kendi fiyat konumlandırmalarını şöyle yaptılar; Ağustos sonu Eylül başındaki markaların yapmış oldukları zamları beklediler. O zamları gördükten sonra da ikinci el araç fiyatlarını ona göre yüksekten devam ettirdiler” ifadelerini kullandı.

Yenişafak



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Benzine 28 Kuruş, Motorine 25 Kuruş Zam

Moody's Sekiz Dev Şirkete Şok

Dolar Ne Kadar Oldu?
»  "Son Kale de Özlelleşiyor"
»  Pandemi Tarımda İthalatı Patlattı
»  Dolar'de Yükseliş Sürüyor
»  Moody’s Not İndirmeye Devam Ediyor
»  Gayrimenkule Rant Vergisi
»  Açlık Sınırı Asgari Ücreti Geçti
»  Engelli Vatandaşlara Otomobilde ÖTV Şoku
»  Uzmanlar Altın İçin Ne Diyor?
»  Vatandaşın Borcu Katlanarak Arttı
»  Merkez Bankası'ndan Dikkat Çeken İhale
»  Esnafın Geleceği Karanlık
»  Moody’s Türkiye’nin Notunu Düşürdü
»  IMF Başkanı:Gelecek 'Yeşil Ekonomi'de
»  Kredi Faizlerinde Oranlar Yükseldi
»  Motorinde 17 Kuruş İndirim
»  Nakdi Ücret Desteği Ödemeleri Başladı
»  Bankalara Kredi Kartı Aidatı İsyan
»  Dolar Rekor Tazeledi
»  Tüketici Kredilerinde Vade İndirimi
»  Otogaz'a Zam Geldi, Fiyatı 4 TL'yi Aştı
»  ÖTV Artışı Moralleri Bozdu
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.