Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5853
EURO
34,8063
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.505,070
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İlber Ortaylı: Açlık Kapıda
İlber Ortaylı: Açlık Kapıda
 
"Kıtlığı, kimya sanayinin bulguları ve müdahalesiyle bolluğa çevirmemiz mümkün değil"
 
2.9.2018 - 08:30

Hürriyet yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'nin yakın zamana kadar sebze ve meyve cenneti olduğunu belirterek, 1980 sonrası iktidarlar tarafından tarımda destekleme politikasının körü körüne terkedildiğini, kayırmacılık yapıldığını bu nedenle Türkiye'nin  meyvelerini toplayamadığına dikkati çekti. Ortaylı, Bursa ovasını hatırlatarak,  "Şehirleşme ve endüstrinin yarattığı tahribatı gördünüz, bugün artık o eski Bursa şeftalisini bulamıyorsunuz" dedi. 

"Ziraatta arz-talep, serbest piyasa kurallarına bırakılamaz"

Çiftçinin çok ucuza elden çıkardığı ürünü toplamamayı tercih ettiğini öte yandan şehirlerdeki pazarlarda insanların aynı ürünü pahalı olduğu için alamadığını kaydeden Ortaylı, Ziraatta arz-talebin serbest piyasa kurallarına bırakılamayacağı vurgusu yaptı. Ünlü tarihçi, çözüm olarak Kooperatif nizamının devlet tarafından teşvik edilmesi gerektiğini söyleyerek ,"Yeryüzünün büyük iklim değişiklikleriyle mücadele ettiği bu asırda açlık tehlikesi kapıdadır. Kıtlığı, kimya sanayinin bulguları ve müdahalesiyle bolluğa çevirmemiz mümkün değil" diye yazdı. 

İlber Ortaylı yazısında "Toplanmayan meyve serbest piyasa kuralına bırakılamaz" diyerek şu ifadeleri kullandı: 

"Hepimiz uzun bir tatili geride bıraktık. Türkiye motorize oldu. İstanbul-İzmir arası ve İç Anadolu’ya doğru da otoyollar arabalarla doldu. Fakat artık kıyı köşedeki köylere ve yerleşmelere de gidiyoruz. Tarımsal istatistiklere bakıp ilgili raporları okumasak bile çıplak gözle gördüklerimiz bize bazı yanlışlarımızı, hataları gösteriyor. Bir vakitler küçük Asya flora bakımından en renkli yerdi. Dünyanın en güzel halıları ve renkleri bugün artık kaybolan bitki türlerinden elde edilirdi. Bizim hayatımızın içinde çok yakın zamanlara kadar sebze ve meyvenin cenneti Türkiye’ydi. Büyük bir gerilemenin içine girdik. Tarımda destekleme politikasını körü körüne ve ayırt etmeksizin terk eden 1980 sonrası iktidarlar bir yıkıma neden oldular. Üstelik bu alanda da kayırmacılık yapıldı; mesela hiçbir şekilde kalitesi iyi olmadığı halde Karadeniz çayına verilen sübvansiyon başka bazı tarımsal ürünlerden esirgendi. 1950’lerden beri Türkiye’nin tahıl cinsleri üzerinde bilgisizce spekülasyonlara girişildi. İnsanlarımız ağız tadını ve eski lezzeti kaybettiler. Bugün Türkiye meyvelerini toparlayamıyor, bağbozumu istenen neticeyi veremiyor, sebze bahçeciliği eski ürünleri çıkaramıyor. Bayram tatilinde yolculuğa çıktığınız zaman, meyveleri toplanmayan bahçelerin yanından geçtiniz ve dünyanın en güzel şeftalilerin yetiştiği Bursa ovasında şehirleşme ve endüstrinin yarattığı tahribatı gördünüz, bugün artık o eski Bursa şeftalisini bulamıyorsunuz. 

Açlık kapıda

Kaymakam, belediye reisi, il tarım müdürü gibi memurlardan oluşan taşra idaresi çiftçinin ürettiğiyle nihai alıcının temasını ayarlamıyor. İnsanlar çok ucuza elden çıkarabildiği ürünü toplamamayı tercih etmeye başladılar ve öte yandan şehirlerdeki pazarlarda insanlar aynı ürünü pahalı olduğu için alamıyorlar. Ziraatta arz-talep, serbest piyasa kurallarına bırakılamaz. Burada sosyalizan laflar etmeye lüzum yok. Vahşi bir pazar mekanizmasının hiç uğramaması gereken alandır. Yeryüzünün büyük iklim değişiklikleriyle mücadele ettiği bu asırda açlık tehlikesi kapıdadır. Kıtlığı, kimya sanayinin bulguları ve müdahalesiyle bolluğa çevirmemiz mümkün değil. Tarlada ve bahçede yetiştirileni iyi değerlendirmek ve asıl tüketiciye uygun fiyatlı devretmek gerekir, bu bile siyasi tercih meselesi değildir, doğru olanı yapmak ve ona göre örgütlenmek gerekiyor.

Kooperatif gerek 

Para değerindeki düşmeler ihracatçıya çok yararlı olur, buna rağmen Türkiye tarım ürünleri ihracatında gerekeni yapmıyor, çünkü pazar mekanizmalarının ayarlanamaması dolayısıyla çiftçi artık ya ekmiyor yahut da bahçesindeki sebze ve meyveyi devşirmiyor, tahıl ürünlerinin hasadında gevşek davranıyor. 

Marmara havzasının meyve bahçelerinde toplanmamış meyveler, Eğridir Gölü civarında alıcısına ulaşamayan elma bahçeleri, Malatya’da dökülen kayısılar hazin manzaralardır. Tarım ürünlerinin israfı başka hiçbir israf kadar yıkıcı ve utanç verici olamaz. Kooperatif nizamının teşviki, hem de devlet tarafından teşviki ve örgütlenmesine yardımcı olmak gerekir."

Yazının tamamı için tıklayın 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İstanbul'da 22 Kişide Şarbon Vakası

Yeni Annelere Devletten Maddi Destek

Llüks Villaya Fuhuş Baskını
»  Oyun İçin Arkadaşını Öldürdü
»  Minibüste Dehşet Dakikaları
»   Cuma Hutbesinde Stokçuluk Uyarısı
»  Flaş.. YKS Tecih Sonuçları Açıklandı
»  Sakarya Karasu'da Norovirus teyakkuzu
»  AVM'de Satırlı Dehşet
»  KPSS Lisans Sonuçları Açıklandı
»  Ameliyata girdi, doktoru tecavüz etti!
»   “Şarbon” Vakası İçin İnceleme Talimatı
»  Röntgen Odasında Kanlı İnfaz
»  Aziz Sancar: Kanserde Yeni Buluş Yolda
»  Arazi Kavgası Kanlı Bitti
»  Bayramda Yollar Kana Bulandı, 142 Ölü
»  Düğündeki Kavgaya Biber Gazı
»  Üniversite Öğrencilerinin Açlıkla Sınavı
»  "Biseksüelim, Müslüman'ım ve..."
»  Isparta'da Koca Dehşeti
»  Japonya 2020 Yılında Uçan Araba Üretecek
»  Siirt'te Akıl Almaz Olay
»  550 Dairelik Sitede Komşu Dehşeti
»  İstanbul'da Galerici-Tefeci Tezgâhı!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.