Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3690
EURO
34,9608
IMKB
9,080
ALTIN
2.325,360
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KABİNE DEĞİŞİKLİĞİNİN KODLARI
KABİNE DEĞİŞİKLİĞİNİN KODLARI
 
Davutoğlu kabineyi açıkladı, listenin satır aralarıyla ilgili tartışmalar patlak verdi. Yeni kabinenin kodlarını uzmanlar yorumladı.
 
30.8.2014 - 00:04

Davutoğlu'nun kabineyi açıklamasının ardından listenin satır aralarıyla ilgili tartışmalar patlak verdi. 'Erdoğan kabinesi' olarak nitelendirilen liste ve gelecekle ilgili öngörüleri uzmanlar değerlendirdi. Gazeteci Sedat Bozkurt, Beşir Atalay için "Partide gençlerin de, yaşlıların da istemediği bir adamdı." dedi. Arınç'ın kabinede kalmasını yorumlayan gazeteci Sedat Bozkurt, "Erdoğan, Arınç'ı kabine içinde tutarak bir denge göz ettiğinin işaretini verdi. Erdoğan, Arınç'ı kabine dışı bırakmış olsaydı, Gül'e tam cephe aldığını göstermiş olurdu. Bunu yapmak istemedi çünkü halen Ak Parti'yi dengede götürmek istiyor" dedi.

"MİLLİ GÖRÜŞÜN TEMSİLCİSİ KURTULMUŞ, ERDOĞAN'A YAKIN İSİM CANİKLİ"

Hükümet-cemaat savaşının tırmandığı dönemde kimi bakanların yolsuzluk olaylarına karıştığı iddialarının ardından 25 Aralık 2014'te kabineyi yenileyen ve kabinede 10 ismi değiştiren dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan, Davutoğlu'nun başbakanlığında çalışacak 5. Ak Parti hükümetine de damgasını vurdu. Kabinenin dört yeni ismi; Başbakan Erdoğan'ın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Ak Parti'de milli görüşün temsilcisi olarak bilinen Numan Kurtulmuş, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanlığı yapan Volkan Bozkır ve yine Ak Parti'de Erdoğan'a en yakın isimler arasında gösterilen Nurettin Canikli olarak açıklandı. AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni hükümette Davutoğlu'ndan boşalan Dışişleri Bakanlığı görevini yürütecek. Kabine dışında kalan 3 isim arasında Beşir Atalay'ın yanısıra Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı ve 25 Aralık kabinesinde başbakan yardımcısı olarak yer almış Emrullah İşler de yer aldı.

"AKDOĞAN GÖLGE BAŞBAKANLIK YAPACAK"

Başbakan Erdoğan'ın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın, yeni kabineye Başbakan Yardımcısı olarak girmesi Ankara kulislerinde "Bu bir Erdoğan kabinesi" olarak değerlendiriliyor. Ak Parti'yi çok yakından izleyen Ankaralı gazetecilerin başında gelen Sedat Bozkurt, Deutsche Welle'ye değerlendirmelerde bulunurken, Akdoğan için "Gölge başbakanlık yapacak. Kabinede; Erdoğan'ın gözü, kulağı gibi hareket edecek. Erdoğan'ın, güvendiği en yakın ismi kabinenin ortasına yerleştirmesi, kabineye kendi damgasını vurduğunun açık göstergesidir" diyor.

"ERDOĞAN KABİNESİ"

Akdoğan'ın kabinede başbakan yardımcısı olarak yer almasını "Erdoğan kabinesi" olarak yorumlayanlardan biri de Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi Başkanı Sinan Ülgen. Ülgen, Deutsche Welle'ye kabineyi yorumlarken, "Akdoğan'ın başbakan yardımcısı olması, onun kabinenin esas adamı olacağının işaretidir" diyor. Ülgen, "Cumhurbaşkanı Erdoğan belli ki, 2015 seçimlerine kendi seçimlerinin ağırlıklı olduğu bir kabineyle gitmek istiyor. Davutoğlu ismi, başbakan olarak görünecek ancak asıl trafik Yalçın Akdoğan ile Erdoğan arasında yaşanacaktır" değerlendirmesini yapıyor.

ARINÇ'IN "ÖZGÜL AĞIRLIĞI"

Kabine değişiklikleri gündeme geldiğinde "Benim özgül ağırlığım var" sözleriyle farkını ortaya koyan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'yeni yetmeler' dediği partinin gençleriyle çatışmış olsa da kabinedeki yerini yine korudu. Gazeteci Sedat Bozkurt, o yeni yetmelerden kastın Yalçın Akdoğan olduğunu hatırlatırken "Erdoğan, Arınç'ı kabine içinde tutarak bir denge göz ettiğinin işaretini verdi. Hem böylelikle Arınç'ı da parti içinde kontrol etmiş olacak" diyor. Arınç'ın, Abdullah Gül'e ve Fethullah Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilindiğini söyleyen Bozkurt, "Erdoğan, Arınç'ı kabine dışı bırakmış olsaydı, Gül'e tam cephe aldığını göstermiş olurdu. Bunu yapmak istemedi çünkü halen Ak Parti'yi dengede götürmek istiyor" diyor.

Arınç'ın kabinede kalmasını Sinan Ülgen de, "Erdoğan'ın denge siyasetinden yana tavrı" olarak yorumluyor. Ülgen, "Görülüyor ki, hiçbir ekstremist çıkış törpülenmemiş. Erdoğan, tamamen 2015 seçimlerine odaklanmış. Asıl hedefi de, 2015 seçimlerinde anayasayı değiştirecek bir çoğunlukla Ak Parti'nin seçimi kazanması" diyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ NE OLACAK

Çözüm sürecinin başındaki isim olarak bilinen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın kabine dışı kalması, çözüm sürecinin nasıl işletileceği sorusunu da beraberinde getiriyor. Ancak bu soruda da yollar Yalçın Akdoğan'a çıkıyor. ODTÜ'den Siyaset Bilimci Ayşe Ayata, Deutsche Welle'ye "Atalay, Gül'e yakın duran isimlerden biri gibiydi. Ordan, kabine dışı kalmış olabilir ama çözüm sürecini de esasen Akdoğan yürütüyordu. O, bütün işleri devralır" diyor. Seçime 10 ay gibi kısa bir süre kaldığını ve bu sürede hükümetin en çok çözüm sürecine odaklanacağını, Kürt oylarını hiç de azımsamadığını anlatan Ayata, "Bu süreçte Davutoğlu'na özgü, yeni bir çalışma görmek mümkün değil. Herkes, işine kaldığı yerden devam eder" yorumunu yapıyor.

"ATALAY İSTENMEYEN ADAMDI"

Gazeteci Sedat Bozkurt da, Beşir Atalay için "Partide gençlerin de, yaşlıların da istemediği bir adamdı. Onun işini yapacak biri de, Yalçın Akdoğan da kabineye girdiğine göre Atalay'ın kabine dışı kalması çok mantıklı görünüyor" diyor.

"ERDOĞAN PİYASALARIN UYARINI DİKKATE ALDI"

Kabine dışında kalıp kalmayacağı en çok tartışılan isimlerin başında gelen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeni kabinede de yerini korudu. Babacan'ın yanısıra tüm ekonomi yönetiminin yerini koruması "Erdoğan, piyasaların ve uluslararası gözlemcilerin uyarılarını dikkate aldı" şeklinde değerlendiriliyor.

"SPEKÜLASYONLAR YERİNİ BULMADI"

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi Başkanı Sinan Ülgen, "Ekonomide devamlılık sağlandı. Erdoğan, ekonomi kadrosunu koruyarak Türkiye'de istikrarsızlık riskini de ortadan kaldırmış oldu" diyor. Gazeteci Sedat Bozkurt da ekonomi çalışmalarıyla bilinen Numan Kurtulmuş isminin yine de Babacan'ın yanında 'bir gözetleme' işlevi göreceğini söylüyor. Babacan'ın cemaat yanlısı olmanın yanısıra faiz politikalarında da yanlış yolda olduğunun günlerce tartışıldığını hatırlatan Bozkurt, "Demek ki, bu spekülasyonlar yerini bulmadı. Numan Kurtulmuş'un da etkisiyle seçime kadar ekonomi rayında tutulur" diyor.

"TÜRKİYE'NİN DIŞ POLİTİKADA SANCILARI SÜRER"

Peki, AB ile ilişkilerde 'kredibilite sorunu yaşayan', Ortadoğu'daki sorunların çözümünde 'kendine partner bulamadığı söylenen' Türk Dış Politikası'nda yeni kabinenin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AB Bakanı Volkan Bozkır'ın bir etkisi olur mu? Prof. Ayşe Ayata da, Sinan Ülgen de, "Çavuşoğlu kalan işlere devam eder. Diplomasi bildiği bir konu ancak kendi başına yapacağı bir şey yok. Türkiye'nin dış politikada sancıları sürer" değerlendirmesini yapıyor. haberler.com



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AK PARTİ YÖNETİMİNDE FLAŞ DEĞİŞİKLİK!

VATANDAŞ GÜL'ÜN SİVİL YAŞAMDAKİ İLK GÜNÜ

UZUNGÖL'DE SKANDAL CUMA NAMAZI!
»  'ÖNCEDEN VERİLMİŞ SÖZÜM VAR,GİTMİYORUM'
»  KABİNENİN TEK VAZGEÇİLMEZİ
»  BAHÇELİ:GÜL'E RESMEN SAYGISIZLIK YAPILDI
»  ÇİÇEK'TEN CHP'YE KURULTAY GOLÜ!
»  KABİNE DIŞI BIRAKTI,GÖNLÜNÜ ALDI!
»  ARINÇ VE BABACAN KALDI, İŞTE YENİ KABİNE
»  FLAŞ.. YENİ BAKANLAR KURULU AÇIKLANDI!
»  SİYASETÇİ ALKIŞLAYAN GAZETECİYE TEPKİ
»  ERDOĞAN'IN YENİ UÇAĞI GELDİ!
»  ONUN DA ADI MARKA OLUYOR!
»  ÖCALAN'IN GÖRÜNTÜLÜ MESAJI İ İPTAL!
»  ''MİT'LE ANLAŞTIK, ÖZERKLİK OLACAK''
»  EGE'DE KORKUTAN DEPREM!
»  YENİ HÜKÜMET 11.30'DA AÇIKLANIYOR!
»  GÜL, TWİTTER TAKİPÇİLERİNE DE VEDA ETTİ
»  DAVUTOĞLU'NA HÜKÜMETİ KURMA YETKİSİ!
»   KURAL TANIMAYAN GAZETECİYE TEPKİ
»  KARDEŞTEN KARDEŞE DEVİR TESLİM!
»  BİLAL ERDOĞAN, CHP'YE YUHH ÇEKTİ
»  DEMİRTAŞ'A AYAKTA ALKIŞ TEPKİSİ!
»  ERDOĞAN ANITKABİR'DE...
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.