AKP İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan, Meclis'te kadın parlamenterlerin de pantolon giyebilmesi için kolları sıvadı. kadın vekillerden bir bölümü Memecan’a destek verdi. Ancak karşı çıkanlar da var.
Milletvekillerinin, Meclis çalışmaları sırasında tayyör giymelerini zorunlu kılıyor ve iç tüzük değişmeden de, pantolona izin vermiyor. Meclis'te bu dönem 48 kadın milletvekili görev yapacak. 28 milletvekili ile en çok kadın milletvekili AKP'de yer alırken, AKP'yi 9 milletvekiliyle CHP ve 8 milletvekiliyle DTP izliyor. MHP'de iki ve DSP’de de bir bayan vekil bulunuyor.
KAPUSUZ'A İLETTİLER
AKP'nin bazı bayan milletvekilleri iç tüzük değişikliği ile pantolon giyilmesine de izin verilmesini istediler. Bu taleplerini AKP’nin geçen dönem Grup Başkanvekilliği görevini sürdüren Salih Kapusuz’a da ilettiler. Ancak iç tüzük değişikliğinin şart olduğunu öğrendiler. İç tüzükte bayan milletvekilleri için “Tayyör giyerler’’ ifadesi bulunuyor.
AKP’li Nursuna Memecan, "Bence politikada kılık kıyafet kurallarının bir daha gözden geçirilmesinde fayda var. Meclis'te kadınların tayyör giymesi isteniyor. Halbuki niye ben pantolon giyemeyeyim? Bu beni ciddi şekilde düşündürüyor ve rahatsız ediyor" dedi. Memecan, "Meclis'te kadın milletvekili arkadaşlarımızın pantolon da giyebilmeleri yerinde olur diye düşünüyorum. Ben şahsi olarak pantolondan yanayım" dedi.
KADINLAR TARTIŞIYOR
Nur SERTER (CHP İstanbul):
Gerek yok. Böyle bir değişikliği çok önemli olarak görmüyorum. Buradan, pantolona karşı olduğum gibi bir düşünce anlaşılmasın. Ancak, iç tüzük yeteri kadar açık. Böyle bir değişiklik başka tür değişikliklerin de önünü de açabilir.
Nevin Gaye ERBATUR (CHP Adana):
Meclis'in belli kuralları var. Bu kurallar çerçevesinde ben etek ve ceketle Meclis'e girmekte bir sakınca görmüyorum. Çok da hoşuma gidiyor. Herhangi bir model renk kısıtlaması da yok. Siyasi yaşam çalışmalarında zaten pantolon da giyebiliyoruz. İlla erkekler gibi giyeceğiz diye bir kural da yok, buna gerek de yok.
TBMM’NİN AĞIRLIĞI VAR
Özlem ÇERÇİOĞLU (CHP Aydın): İç Tüzük'te bunun kuralı belli.Parlamentonun bir ağırlığı vardır ve iç tüzükte yazdığı şekilde devam etmelidir.
Ayşe AKBAŞ (AKP Balıkesir):
Bence giyebilmeli. Çünkü çok daha rahat ve kullanışlı. Muhalefet partilerinden arkadaşlarımızla da konuşup bu konuda destek isterim.
Aliye KAVAF (AKP Denizli): Bence Türkiye'nin artık kılık kıyafet takıntısından kurtulması gerekir. Bu tali bir mesele. Daha önemli konularımız var. Parlamento'da bu gündeme gelirse tartışılır, bir orta yol bulunur. Parlamentoda belirlenmiş bir tarz var ve ona uygun davranılmalı diye düşünüyorum.
DSP VE MHP DE İSTEDİ
Ayşe Jale AĞIRBAŞ (DSP İstanbul):
Keşke öyle bir olay gerçekleşse gerçekten. Pantolon, kadınların bir parçası oldu. Ancak, parlamentoda bir takım kurallar varsa buna uymak durumundayız.
Şenol BAL (MHP İzmir): Genel Kurul'a pantolon ile girmek keşke mümkün olsa. Çok rahat ve artık neredeyse tüm kadınlar giyiyor. Ama etek de rahat. Son yıllarımda hep pantolon giydim ben. Şimdi eteğe yeniden alışmaya çalışıyorum.
KADIN GAZETECİLER VE POLİSE SERBEST
TBMM’de iki dönem önce de kadın gazeteciler pantolon giymek istediklerini belirtmişler ve bu istekleri TBMM Başkanlığı tarafından kabul edilmişti. Meclis’in kadın personeli de Meclis Genel Kurul salonu dışında, pantolon giyebiliyorlar. Meclis Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı TBMM’deki bayan polisler de pantolon ile görev yapabiliyor.