Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4573
EURO
34,6726
IMKB
9.883,000
ALTIN
2.436,330
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KADINLARIN DANSLI İSYANI!
KADINLARIN DANSLI İSYANI!
 
Dünya üzerinde 1 milyar kişi, kadına yönelik şiddete karşı, bugün ayaklanıyor... Türkiye'de de birçok ilde gösteriler yapılıyor.
 
14.2.2013 - 16:56


KADIKÖY
Kadına yönelik şiddete dikkat çekmeye çalışan V-Day hareketinin dünya çapında yürüttüğü "One Billion Rising / Bir milyar ayaklanıyor" kampanyası kapmasında Kadıköy'de kadınlar da dans ederek harekete destek verdi. Yaklaşık 500 kadın üzerinde 'Susma dans et, kadına karşı şiddete hayır' yazılı tişörtleri giyerek Kadıköy İskele Meydanı'nda topladı. Sanatçı Yonca Evcimik'in şarkılar söylediği etkinlikte kadınlar hep birlikte dans ederek "Kadına şiddete hayır" dedi. Saat 13.00'da başlayan etkinlik saat 13.20'de sona erdi. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de dans ederek kadınlara destek verdi.

ZONGULDAK
Zonguldak'da, 'Bir Milyar Ayaklanıyor' etkinliği kapsamında Valilik önünde toplanan kadınlar, kadına şiddeti protesto etmek için dans edip halay çekti.

Zonguldak Emekçi Kadınlar Dayanışma Derneği olarak bir araya gelen çeşitli sendika, dernek ve partilerin temsilcileri ile üyeleri, müzik eşliğinde halay çekti. Yaklaşık 50 kadın, 'Kadına şiddete hayır' sloganı attı. Yaklaşık yarım saat halay çekerek dünya genelinde düzenlenen, 'Bir Milyar Ayaklanıyor' etkinliğine destek veren kadınlara çevredekiler de destek oldu. Etkinlik, Zonguldak Emekçi Kadınlar Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Yayla'nın konuşmasıyla sona erdi.

ÇANAKKALE
 Çanakkale'de kadınlar 14 Şubat Sevgililer Günü'nde, 'Kadına Şiddete Hayır' demek için hep birlikte dans etti.

Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında kordon boyundaki Troia Atı yanında bulunan Çağlar Kaynak Basketbol Sahası alanında toplanan 300 kadın, dans eğitmeni Güliz Lüleci eşliğinde 10 dakika boyunca dans etti. Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, dansı izlemeye gelerek, kadınlara destek verdi. 7'den 77'ye birçok kadın, dans eğitmeni Güliz Lüleci'nin gösterdiği figürleri yaparak dans edip, 'Kadına şiddete hayır' mesajı verdi. 77 yaşındaki Solmaz Lüleci'nin dans figürleri izleyen herkesin beğenisini kazandı. Kadınlar, danslı mesajın başarılı olacağını söyledi.

Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal yaptığı açıklamada, barışın kenti Çanakkale'de yaşamının ve kadın olmanın güzel olduğunu ifade etti. Uluşal, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar kadına yönelik şiddete dikkat çekmek, farkındalık yaratmak için toplantılar, yürüyüşler paneller ve mitingler düzenledik. Bugün hiç yapmadığımız birşeyi yapalım dedik. Hep beraber dünyadaki 1 milyar kadın ile beraber 185 ülkeyle birlikte kadına şiddete hayır demek için dans edelim dedik. Bugün 1 milyar kadın ayağa kalkıyor."

Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan da, kadına yönelik şiddeti asla hoşgöremeyeceğini belirtti. Başkan Gökhan, "Çünkü Çanakkale çağdaş bir kent. Burada bütün kadınlarımız esenlik ve güvenlik içerisinde yaşamaktalar. Dünyadaki bütün şiddetlere karşı olmak adına Çanakkale'deki kadınların yaptığı bu etkinlik çok anlamlı. Ben Çanakkale'de kadına şiddet olmayacağını ümit ediyorum" diye konuştu.

EDİRNE
Edirne'de, Kent Konseyi'ne bağlı Kadın Meclisi üyesi yaklaşık 100 kadın, şiddeti, hep birlikte dans ederek protesto etti.

Edirne Kent Konseyi'ne bağlı Kadın Meclisi üyesi kadınlar, trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi'nde bir araya geldi, 14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle kadına şiddet olaylarını protesto etti. Grup adına konuşan Sibel Balkürleyen, Türkiye'de her yıl 165 kadının şiddet görerek öldürüldüğünü ifade ederek şunları söyledi:

"Tecavüze uğrayan, dayak yiyen, fiziksel ve psikolojik şiddete uğrayan, erkek zevki için sünnet ettirilen, seks kölesi olarak kullanılan, ağzını açtığında susturulan, evde, işte, okulda taciz edilen milyarca kadın artık ayağa kalkıyor. Tüm dünya kadınları ayaklanıyor. Hem de 14 Şubat Sevgililer Günü'nde Biz dünya kadınları 14 Şubat sevgililer gününde hediye almak yerine dans ederek kadına karşı şiddeti protesto ediyoruz. Türkiye'de her yıl 165 kadın öldürülüyor. 150 kadın da tecavüze uğruyor. Almanya'da her 4 kadından biri şiddete uğruyor. Etiyopya da, Nijerya'da, Somali de kadınlar sünnet ettiriliyor. Fransa'da her ay 6 kadın aile şiddet nedeniyle hayatını kaybediyor. Amerika'da her 6 dakika da bir kadın tecavüze uğruyor. Tüm bu rakamlar toplandığında yaklaşık bir milyar kadına denk geliyor. Duyarlı herkesi şiddete karşı çıkmaya, öfkemizi haykırmaya, sesimizi duyurmaya yanımıza çağırıyoruz ve biliyoruz ki bir milyar kadının dans etmesi devrimdir."

Açıklamaların ardından kadınlar müzik eşliğinde dans ederek kadına yönelik yapılan şiddeti protesto etti. Çevrede toplanan kadınların ve Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu'nun da katıldığı müzikli eğlencede kadınlar halay çekti. Bazı kadınlar üzerlerinde 'kadın cinayetlerine son' yazılı beyaz yelekler giyerek halaya eşlik etti. Bir süre müzik eşliğinde eğlenen ve şiddeti protesto eden kadınlar danslı eylemlerin süreceğini ifade etti.

ANTALYA
Dünyanın 160 ülkesinde kadına şiddeti protesto etmek için aynı anda düzenlenen 'One Billion Rising' kampanyasına Antalyalı kadınlar da destek verdi. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kadınlar, 'Zincirleri Kıralım' adlı şarkıyla dans etti.

Dünya üzerinde 1 milyar kişinin katılması beklenen eş zamanlı etkinliğe Antalyalı kadınlar da ilgi gösterdi. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 500 kadın, dans etti. İzmir, İstanbul ve Ankara'da da aynı zamanda düzenlenen eylemin Antalya ayağı, Antalya Kadın Dayanışma Merkezi ve Dayanışma Derneği öncülüğünde Antalya Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla yapıldı. Antalya Kadın Dayanışma Merkezi ve Dayanışma Derneği Başkanı Perihan Akay, projeyi kadınlara anlattı. Evrensel bir dil olan dans ile 'kadına karşı şiddete hayır' demek için toplandıklarını kaydeden Akay, "Herkes kadınların seslerini duysun. One Billion Rising hareketi kapsamında sesimizi duyuracağız. Türkiye'de birçok şehirde kadınlar, günün şarkısı eşliğinde çığlıkları durdurmak, ön yargıyı yıkmak, acıyı durdurmak için dans ediyor" dedi.

Başkan Akay, dünya üzerinde gerçekleştirilen danslı protestonun 14 Şubat Sevgililer Günü'nde düzenlenmesinin anlamı olduğunu belirttti. Başkan Akay, "Hediye'de istemiyoruz, acı da istemiyoruz. Kadın saygı ve sevgiyi hak ediyor" diye konuştu.

Dans eğitmeni Devrim Sırmalı ve öğrencilerinin koreografisinde dans eden Antalyalı kadınlar, 'One Billion Rising' kampanyasının gelenekselleşen işaretini de yaptı. Baş parmaklarını kaldırarak karşıyı işaret eden kadınların danslı müzikli protestosu 30 dakika sürdü. 'Zincirleri Kıralım' şarkısının ardından oyun havası eşliğinde eğlenceye devam eden kadınlara erkekler de eşlik etti. Kadınlara destek vermek için alana gelen erkeklerin bazıları ellerindeki cep telefonlarıyla eşlerini görüntüledi.

ORDU
Ordu'da Sevgililer Günü'nde bir grup kadın, horon teperek kadına şiddeti protesto etti.

Tüm dünyada bir milyar insanın aynı anda dans ettiği 'One Billion Rising' (Bir Milyar Ayaklanıyor) etkinliğine Ordu'daki kadınlar horon teperek destek verdi. Şarkiye Mahallesi'ndeki Tahıl Pazarı'nda toplanan yaklaşık 200 kadın, 'Şiddete karşı horon' pankartı açarak davul çalıp horon tepti. Ordu Belediye Başkanı CHP'li Seyit Torun, kadınların horonuna katılarak destek verdi. Başkan Seyit Torun, "Dünyada kadına şiddeti protesto etmek için başlayan etkinlik devam ediyor. Biz de buna destek olmak için buradayız. Son yıllarda kadınlarımız ciddi şiddete uğruyorlar. Şiddeti bitirmek için mutlaka o kaynağı kurutmak lazım. Bu sadece kadınlarımızın sorunu değil hepimizin sorunu" dedi.

Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Mihriban Yuva ise "Kendi kültürümüzden olan halk oyunlarından horonla bu tepkimizi dile getirdik" diye konuştu.


Kaynak : http://www.gazeteport.com.tr/haber/127525/kadinlarin-ortak-isyani#ixzz2KsyTWC9x



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TWİTER'DE EN ÇOK TAKİPÇİSİ OLAN KİM?

DİKKAT, KAR YENİDEN GELİYOR!

10 KADINDAN 8'İ HEDİYE BEKLİYOR
»  THY'DEN ALKOL AÇIKLAMASI
»  ÜNLÜ TİYATROCU TEKİN AKMANSOY VEFAT ETTİ
»  ÖPÜŞMENİN FAYDALARI!
»  KANSERİ ÖLDÜREN VİRÜS!
»  CUMA GÜNÜ TELEFONLAR ÇALIŞMAYABİLİR!
»  AMBALAJLI ÜRÜNLERE DİKKAT
»  GÖRME ENGELLİLER İÇİN YEN UMUT!
»  TÜBİTAK, FINDIK KAHVESİ ÜRETTİ!
»  HAPİSHANEDE SEKS SKANDALI
»  UÇAKLARDA ALKOLE YASAK GELİYOR
»  İŞ ARAYAN KIZA FAHİŞE OL TEKLİFİ
»  MARKETLERDE POŞET PARAYLA SATILACAK!
»  GOKART PİSTİNDE FECİ ÖLÜM!
»  13 MİLYAR IŞIK YILI UZAKTA BAŞKA DÜNYA
»  EHLİYET SINAVINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK
»  SANAT DÜNYASININ ACI KAYBI!
»  BAKANLIĞI KARIŞTIRAN TWİTT!
»  İNTERNET'TEN ALIŞ VERİŞ'İN PÜF NOKTALARI
»  ''YETİŞ BEHZAT KOMİSERİM''
»  İPAD, VÜCUT DENGESİNİ BOZUYOR!
»  GÜNEŞLİ GÜNLER SÜRECEK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.