IMF’nin sona eren stand-by anlaşmasının sekizinci ve son gözden geçirme sonuçlarına ilişkin olarak kendi uzmanlarına hazırlattığı rapor yayımlandı.Türkiye’nin son üç yıldaki ekonomik performansının "etkileyici" olduğu belirtilen raporda Türk ekonomisinin büyüme ve enflasyon hedefleri konusunda iyi yolda olmasına karşın ekonominin fazla talep ve cari açığın yarattığı sorunlarla karşı karşıya olduğu ifade edildi. Ekonomik programın finansal piyasadaki güven konusunda dramatik bir iyileşme sağladığı belirtilirken enflasyondaki düşüşün tüm beklentileri aştığına dikkat çekildi.
KIRILGANLIKLAR
Raporda "Türk ekonomisi hala kırılgandır ve bu sorunun kalbinde kamu borcunun büyüklüğü yatıyor" denildi. Kamu borcunun kısa vadeli yapısı ve yabancı para biriminden borçlanmaların genişliğinin, faiz oranları ve kur değişimi şoklarına karşı Türkiye ekonomisini kırılgan yaptığı anlatıldı.
Şirketlerin canlanmayı finansal durumunu iyileştirmek için kullanmasına karşın elverişsiz borç yapısının hala onları kırılgan yaptığı kaydedilen raporda, bankacılık sektörünün bilançolarının iyileştiği ancak bu iyileşmenin önemli bölümünün, özel sektörün risklerinin bir çoğunun, hükümet tarafından daha fazla döviz ve değişken faizli borçlar alınarak topluma mal edilmesiyle gerçekleştiğine dikkat çekildi.
MALİ UYUMUN KALİTESİ KAYGI VERİYOR
Türkiye’nin orta vadede daha yüksek büyüme potansiyelinin bulunduğu belirtilirken, mali adaptasyonunun etkileyici olduğu, ancak bu ayarlamanın kalitesinin kaygı yarattığı kaydedildi. Bazı kısa vadeli tercihlerin uyumun kalitesini kötüleştirdiği öne sürülen raporda "Emekli maaşları ve asgari ücretteki, bütçe dışındaki planlamış olmayan harcama girişimleri, bütçe sürecini zedeledi ve telafi edici veya düzeltici önlemleri gerektirdi" değerlendirmesi de yapıldı.
ASGARİ ÜCRET RAHATSIZLIĞI
IMF, kamu işçileri ve asgari ücretteki artışları sınırlandırmayı da kapsayan gelirler politikasının sıkı bir şekilde korunmasının gerekli olduğunu bildirdi. Raporda, IMF, asgari ücrette tekrarlanan artışlardan "üzüntü duyduğunu", ancak iç talep baskısını sınırlandırmaya yardımcı olacak, kamu sektörü ücretlerini sınırlandırmada yetkililerin güçlü çabalarını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
BANKACILIK SEKTÖRÜ GÜÇLENDİRİLDİ
Raporda bankacılık reformu da üzerinde duruldu. Bankacılık alanında izlenen stratejinin başarılı olduğu ve sistemin önemli ölçüde güçlendirildiği belirtilirken henüz gerçekleştirilmeyen reformların önümüzdeki birkaç yıl yerine getirilmesi gereğine dikkat çekildi.
ÖZELLEŞTİRME HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
Türkiye’deki yatırım ikliminin iyileştirilmesinde ilerleme sağlanmasına karşın daha da iyileşmenin gerektiği belirtildi. Özelleştirmedeki ilermenin hayal kırıklığını yarattığı kaydedilirken yargı reformuna daha çok ağırlık verilmesi istendi.